“Emlak ve çevre temizlik vergisi alınacak”
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa tasarısına eklenecek maddeyle Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu değiştirilecek. Buna göre tapu kütüğünde ‘Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır’ kaydı bulunan kültür varlıkları ile kesin yapılaşma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları; her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olmaya devam edecek. Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve ticari faaliyetlerde kullanılan taşınmaz kültür varlıklarından ise emlak vergisinin yarısı ve çevre temizlik vergisinin tamamı alınacak.
“İşyeri olarak kullanana daha yüksek vergi”
Kesin yapılaşma yasağına aykırı olarak yanına bina eklenen kültür varlıkları hakkında da bu yapılar yıkılıncaya kadar emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi muafiyeti uygulanmayacak. Boğaziçi Kanunu’na göre Boğaziçi Sahil Şeridi veya Öngörünüm Bölgesi’nde konut veya işyeri olarak kullanılan taşınmaz kültür varlıklarının sahipleri de emlak ve çevre temizlik vergisini tam olarak ödemek zorunda olacak.
Bilindiği gibi emlak vergisi binanın inşaat maliyeti ile arsa metrekare birim fiyatının toplanması sonucunda ortaya çıkan rakamın küçük şehirlerde binde 1’i, büyükşehirlerde binde 2’si olarak belirleniyor. İşyerleri için ise bu binde 4 düzeyinde. Çevre ve temizlik vergisi ise normalde su faturasına yediriliyor. Yani Boğaz’daki yalılar ve köşkler arasında işyeri olarak kullanılanların vergisi yüksek olacak.
“366 yalıya sürpriz”
Boğaziçi’nin Anadolu yakasında 193, Avrupa yakasında 173 olmak üzere eski eser niteliğinde 366 yalı bulunuyor. Bu yalılardan Anadolu yakasındakilerin 42’si birinci, 97’si ikinci derece; Avrupa yakasındaki yalılarınsa 47’si birinci, 126’sı ikinci derece tarihi eser niteliğinde.
Sait Halim Paşa’nın emlak vergisi 67 bin lira olacak
Düzenleme uyarınca İstanbul’da Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Galata Kulesi, Kızkulesi gibi işyeri olarak kullanılan taşınmaz kültür varlıkları ile Boğaziçi’nde otele dönüştürülen Çırağan Sarayı’nın yanı sıra konut veya işyeri olarak kullanılan çok sayıda yalı ve köşk de artık emlak ve çevre temizlik vergisine tabi olacak.
Bu tarihi eserlerin sahipleri, eserin bulunduğu cadde veya sokak için ilçe takdir komisyonları tarafından belirlenen arsa değeri ile bina inşaat maliyeti dikkate alınarak hesaplanan emlak vergisini ödemek zorunda olacaklar.
Kızkulesi için vergi çıkacak
İşyeri olarak kullanılan Sait Halim Paşa Yalısı’nın bulunduğu caddede arsa metrekare değeri 3 bin lira olarak uygulanıyor. Yalının bina alanı 1.535 metrekare, bahçesi 5 bin 152 metrekare. Yalı için normalde 86 bin 500 lira vergi doğuyor ancak 76 yıldan daha eski olduğu için binaya düşen kısma yüzde 80 oranında aşınma uygulanacak. Böylece 66 bin 750 lira emlak vergisi ödenecek. Şu ana kadar bu yalı için emlak vergisi hiç ödenmiyordu.
(Habertürk)