Yabancıların Türkiye'den konut alımında mütekabiliyet (karşılıklılık) engelinin kaldırılmasının ardından hangi ülkelerin listeye girip girmediği konusu netleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 183 ülke vatandaşının Türkiye'den gayrimenkul edinebileceğini bildirdi. Edinilen bilgilere göre daha önce 181 olarak hazırlanan listeye sonradan Nijerya ve Yemen de dahil oldu. Mütekabiliyet şartı 183 ülke için kaldırılırken Suriye, Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kuzey Kore gibi birkaç ülke liste dışında tutuldu. Bazı ülkeler için ise özel şartlar getirildi. Mütekabiliyet şartı kaldırılsa da güvenlik ve stratejik görülen yerlerde gayrimenkul edinimi yapılamayacak. Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri bir yıl içerisinde çıkarılacak. Bu yerlere ait değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri değişikliklerin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde Millî Savunma Bakanlığı'nca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığı'nca aynı sürede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bakanlığa verilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, yabancıların taşınmaz edinimlerine yönelik yapılan düzenlemeye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bayraktar yabancıların Türkiye'de taşınmaz ediniminde, gelişmiş ülkelerle paralel ve Avrupa Birliği müktesebatına uygun hukuki düzenleme yapıldığını söyledi. Düzenleme hakkında bilgi veren Bayraktar eski uygulamada yabancıların ancak uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları yüzde 10'luk bir sınırlandırma ile edinebildiğini aktardı. Yeni düzenlemede edinime açık alanlar özel mülkiyetin mümkün olduğu alanlar olarak belirlendi. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülke genelinde edinebileceği hakların toplam yüzölçümü 2,5 hektardan 30 hektara çıkarıldı. İşyeri ve konut sınırlaması kaldırılırken Bakanlar Kurulu'na bu miktarı iki katına kadar artırma yetkisi verildi. Kanun kapsamında arsa alımında proje geliştirilmemesi halinde taşınmazlar için tasfiye öngörülüyor.
Toplantı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında 31 Ekim'e kadar müracaat yapılabileceğini hatırlatarak sürecin devam ettiğini kaydetti. Antalya ve İstanbul için yoğun talep aldıklarını bildiren Bayraktar, vatandaşın genel anlamda 2-B'den memnun olduğunu aktardı. Bayraktar'a göre düzenleme ile yıllardan beri biriken sorunlar çözüme kavuşmuş olacak. Vatandaşın tapusunu alacağını aktaran Bayraktar, arazi satışlarından da ciddi kaynak beklediklerini ifade etti.