Maslak’ta Sun Plaza’nın yanındaki inşaatın ruhsatı iptal edilince ‘çukur’u kaldı. Komşu çukurun tedirgin ettiği dünya devleri General Electric ve Deloitte, Sun Plaza ‘Risk yok’ dese de çareyi taşınmakta buldu.
İSTANBUL’un plazalar semti Maslak’taki 147 metrelik 32 katlı Sun Plaza’da yanı başındaki inşaat çukuru nedeniyle panik yaşanıyor.
Bugün yayın hayatına başlayan fortuneturkey.com sitesinin haberine göre söz konusu yerdeki inşaat üç yıl önce başladı. İnşaat harfiyatı ile kuru ve yumuşak zeminde kaymayı önleyen çalışması (iksa imalatı) tamamlandığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsatını iptal etmesiyle inşaat yarım kaldı. Yanı başlarındaki derin çukur Sun Plaza’daki kiracıları rahatsız etti. Sun Plaza yönetimi “Risk yok” dese de kiracılardan dünya devleri Deloitte 11 katı, General Electric ise 5 katı boşaltıp binayı terk etti.
Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama AŞ Avukatı Yeşim Dere “Bizimle kesinlikle ilgisi olmayan durumdan en büyük zararı mükellefim gördü. 16 kat fiilen boşaldı. Şu anda da bize tahliye ihtarı gönderen ve çıkacaklarını söyleyip beklemede olan kiracılarımız var” dedi. Çevrede benzer binaların kat başına aylık kirası 15-20 bin dolar arasında. En iyimser tahminle Sun Plaza’nın sahiplerinin aylık kira kaybı 240 bin doları buluyor.
Sun Plaza kiracılarını yerlerinden eden olay S.S. Otomotiv Yedek Parça İthalat ve Toptancıları Konut Yapı Kooperatifi’ne ait arsa üzerinde bir inşaat şirketine kat karşılığı verilen bir proje. Ruhsat izniyle çıkan kriz, çözülemeyip, uzadıkça sorun komşusu Sun Plaza’yı vuruyor. Kulaktan kulağa yayılan binada risk oluştuğu yönündeki söylemler Sun Plaza’da kiracı olan şirketlerin bir kısmını tedirgin ediyor ve binadan ayrılmalar başlıyor.
YARISI DOLDURULDU
İnşaatın iksa imalatının tamamlanmış ama temel betonları atılmamış durumda. İksa imalatlarının belirli bir ömrü olması sorunun baş nedeni. Bu süre uzadığında çevresi için de risk yaratabileceği belirtiliyor. Avukat Dere, “Süreci başından beri takip ediyoruz. Birçok bilim adamı bir sıkıntı olmayabileceğini söylüyor ancak literatürde iksa imalatlarının belli bir ömrünün olduğu biliniyor” diyor.
Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama, Şişli Belediyesi’nden önlem almasını istiyor. Ancak ‘Önlem alın’ talebi hemen karşılık bulmuyor. Dere, geçen yıl eylülde Şişli Belediyesi’nin ilgililere “Çukuru doldurun ya da tehlike olmadığına dair üniversiteden rapor getirin. Yapmazsanız biz dolduracağız” diye ihtar çektiğini söylüyor. Dere’nin verdiği bilgiye göre ihtara rağmen çukur doldurulmadığı gibi rapor da getirilmiyor. Dere, “Biz yasal şikayetlere, ihtarlara, davalara başladık. Şu an çukurun yarıya yakını dolduruldu. Bu dolgunun yeterli olduğuna dair rapor alıp bunu bizimle paylaştılar” diyor.
İLK GENERAL TERK ETTİ
GENERAL Electric, sorunların yaşanmaya başlaması ile binadan ilk ayrılan kiracı. Ardından Deloitte 11 katı boşaltınca dedikodular artıyor. Avukat Dere, “32 katlı bir bina burası. 16 kat boşaldı. Tahliye ihtarı gönderen, çıkacaklarını söyleyen ama rapor sonucunu bekleyenler var” diyor. Dere “Yürüyen davalar var. İdari dava açacağız. Belediyeler ve müteahhit firma dahil tüm tarafları kapsıyor” diyor.
1 YILDIR HER GÜN BU İŞLE UĞRAŞIYORUZ
ÇUKURUN yarısı doldurulup Sun Plaza açısından bir risk olmadığına dair rapor alınsa da dedikodular kesilmiyor. Birkaç kez inceleme yaptırdıklarını belirten Dere, “Dolgunun yeterli olduğu ve risk olmadığına dair bize de rapor ilettiler. Binamızda hiçbir sorun yok. Temelde kayma yok. Ancak ‘alınması gereken bir önlem var mıdır’ diye raporun üzerine başka üniversiteye yeniden inceletme yaptırıyoruz. Çok sayıda uluslararası firmadan rapor aldık.Bir yıldır her gün bu işle uğraşıyoruz” diyor.
EKONOMİK KAYIP YAŞANIYOR
BİNAYLA ilgili dedikoduların büyümesi Sun Plaza’nın sahibi Plaza Gayrimenkul Kiralama AŞ’nin ekonomik kayıp yaşamasına da neden oluyor. Avukat Dere, “Çok ciddi ekonomik kayıplarımız söz konusu. Bu binada oturmaya engel herhangi bir sorunun, riskin olmadığına dair elimizde raporlarımız var ama insanlar ikna olmadı. Bu durum General Electric’in ani tahliyesi ile başladı ve panik boyutuna ulaştı” diyor. “Bizim hiçbir suçumuz yok. Her türlü önlemi aldık, her şeyi yapıyoruz, her yere başvuruyoruz ancak idari açıdan ilerlemek mümkün değil.
Büyükşehir Belediyesi ile de çok görüşme yaptık ancak yetki bizde değil diyorlar” diyen Dere, “Martta bölge değişti. Burası Sarıyer Belediyesi’ne bağlandı. Şişli’nin dosyayı göndermesi lazım ki Sarıyer işlemlere başlasın, Şişli Belediyesi dosyayı da göndermiyor. İnanılmaz bir tutum içerisinde. Şunu çok açık söylemek istiyorum; Şişli Belediyesi bizi burada çok üzdü, sıktı, hiçbir işlem yapmadı ve bu işin bu noktaya gelmesinin tek sebebi de Şişli Belediyesi” iddiasında bulunuyor.
OCAK 2005’TE HİZMETE GİRDİ
OCAK 2005’te hizmete giren 147 metre yüksekliğindeki 32 katlı Sun Plaza, Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama AŞ’ye ait. Bir aile şirketi. Türkiye’nin ilk sanayicilerinden Beybi Plastik’in sahiplerine ait. Sun Plaza’nın karşısındaki Beybi Giz’in de yarı hissesi bu şirketin. Ailenin Sun Jut Sanayi şirketi de halen faal. Dere, Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama şirketinin bir gayrimenkul geliştirme şirketi olduğunu ve çeşitli gayrimenkullerinin bulunduğunu, kendi mülklerini kiraya verdiklerini söylüyor.
(Hürriyet)