23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerGaziantep'te konut alan yaşadı

Gaziantep’te konut alan yaşadı

İstanbul’un Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy ve Şişli gibi merkezleri ile Ankara’nın Çankaya’sı İzmir’in Konak’ında konuta yatırılan para 20 yılda geri dönerken fıstık diyarı Antep’te süre 11 yıla iniyor. İlde en uzun geri dönüş zamanı 18 yıl.
En çok konutun satıldığı İstanbul, Ankara ve İzmir yerine parasını fıstık diyarı Gaziantep’e yatıran, kazançlı çıkıyor. Dünkü araştırmamızda İstanbul’da satın alınan bir dairenin kira gelirinin konutun fiyatını ortalama 20 yılda karşıladığını ortaya çıkarmıştık. Bugün de Anadolu’da gayrimenkulde gelişen şehirleri inceledik. 100 metre-karelik daireleri baz aldığımız ve bulundukları ilçedeki ortalama emlak fiyatlarını gösteren araştırmamıza göre Ankara, İzmir ve Gaziantep’teki konut fiyatları kira geri dönüşünde İstanbul’u aratmıyor. Antep konuta yatırılan parayı 11 yılda geri veriyor.
 
EN FAZLA GAZİANTEP KAZANDIRIYOR
Gaziantep’te fiyatlar hızla yükselişe geçerken, yatırımcısına İstanbul, Ankara ve İzmir’den daha fazla kazandırması dikkat çekiyor. Buna göre Gaziantep’in ilçeleri arasında merkeze en yakın ve yapılaşmanın yoğun olarak yaşandığı Nizip, Şahinbey ile Şehitkamil yerleşimlerinde yatırımın geri dönüşü 11 ile 18 yıl arasında değişiyor. Gelecek dönemde sanayi ve ticaret şehri kimliğini daha da kuvvetlendirmesi beklenen Gaziantep’in, hızla yeni konut projelerine ev sahipliği yapacağı belirtiliyor.
 
ANKARA'DA ELMADAĞ EN AVANTAJLI İLÇE
Son yıllarda hızlı bir yapılaşma içerisine giren ve yıllardır devlet eliyle süregelen konut imalatına özel sektörü de çeken başkent Ankara’daki konut fiyatları artış göstermesine rağmen, kira fiyatları biraz daha yavaş seyrediyor. Araştırmamıza göre Ankara’nın yatırımın geri dönüşü bakımından en kârlı ilçesi 13.9 yıllık dönüş oranı ile Elmadağ oldu. Elmadağ’ı Ayaş, Kalecik, Polatlı ve Çubuk gibi yeni şehirleşmenin yoğun olarak yaşanmaya başladığı ilçeler izledi. Ankara’nın Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Mamak gibi ilçelerinde satın alınan daireler için yatırımcılar, Başkentin diğer yerleşim bölgelerine göre daha fazla zararı göze alıyorlar. Bu bölgelerde elde edilen kira gelirleriyle daire için yapılan ödemenin geri dönüşü 22 ile 28 yılı buluyor.
 
NARLIDERE'DE DÖNÜŞ 28 YILI BULUYOR
Sıcak havası ve trafikten uzak temiz yerleşimi nedeniyle tercih edilen İzmir’de ise Narlıdere’de 100 metrekarelik bir daire için yapılan ortalama 300 bin liralık yatırımın geri dönüşü 28 yılı buluyor. Narlıdere, şehre yakın bir noktada bulunmasına rağmen özellikle inşa edilen yeni binalarla birlikte fiyatlarını yukarı çekiyor. İlçedeki binaların ortalama olarak aylık kira getirisi 900 lira civarında bulunsa da, Narlıdere’deki dairelerin 300 bin lira gibi İzmir’in en yüksek fiyatlarına satılması geri dönüş süresini uzatıyor. Narlıdere’nin ardından İzmir’in Konak, Buca ve Urla gibi ilçeleri de 20 ile 22 yıllık geri dönüşleriyle en uzun sürede kendisini ödeyen yerleşimleri arasında başı çekiyor.
 
FİYATLAR YUKARI ÇIKACAK
İzmir’de yeni gelişim bölgesi olarak öne çıkan ve hızlı bir yapılaşma içerisine giren Bayındır İlçesi’nde şu anda ortalama olarak 75 bin liraya satılan 100 metrekarelik daireler 400 liralık kira geliriyle kendilerini 15.6 yılda ödeyebiliyorlar. Balçova ve Karabağlar gibi şehrin merkezindeki yerleşimler ise 18 yıllık geri dönüşle ideal olarak sayılabilecek yatırımlar olarak görülüyor. Uzmanlar İzmir’de nitelikli konut sektörünün hızlı bir şekilde gelişmesinin fiyatları daha da yukarı çekeceği görüşünde.
 
YATIRIMCI DÜZENLİ ÖDEME YAPACAK KİRACI ARIYOR
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü MAKBULE YÖNEL MAYA
Türkiye’de gayrimenkul fiyatları çok pahalı ancak düşük fiyata kiraya vermek zorunda kalınıyor. Böyle olunca amorti süresi uzun oluyor. Geri dönüş sürelerinde kısa vadede uzama beklemiyoruz. Şu anki seviyelerin yatırım için ne kadar cazip olduğu bireysel yatırımcı nezdinde sorgulanır hale geldi. Bireysel yatırımcı kira rakamını artırmaktan çok kendisine düzenli olarak kirayı verebilecek kiracı arayışına girdi.
 
SÜREYİ AŞAĞIYA ÇEKMEK İÇİN BİRAZ ŞANS DA LAZIM
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı NAZMİ DURBAKAYIM
Ev yatırımına herhangi bir madde veya malzeme yatırımı gibi bakmamak lazım. Bunun bir de manevi değeri var. Yıllarca kullanıldıktan sonra çocuğa da bırakılıyor. Hem oturmak hem de prim yapmak için yapılan yerler var. Gayrimenkulde oturulacak lokasyonlarda belli oranda beklemek yersiz olur ancak prim yapacak yer arayışına girerseniz biraz da şansınızın ihtiyacınız olması lazım.
 
YENİ KONUT STOKU YAPILMAZSA GERİ DÖNÜŞÜ AZALIR
Cushman & Wakefield Türkiye Başkanı HALUK SUR
Kiraların düşük ve gayrimenkul değerlerinin de yüksekte seyretmesi süreyi uzatıyor. Gelecekte bu tablonun aynı seviyede devam edip etmeyeceği ekonomide arz-talep dengesi ile ilişkili. Buradan hareketle yeterli stok yapılmazsa, bir yıl sonra kiralık konut fiyatlarını tavanda görebilirsiniz. Artan konjonktür süreci içerisinde fiyatların aşağıya inmesinin kolay olmayacağını düşünüyorum.
 
GAYRİMENKUL DÜNYADA 45 TRİLYON DOLARA KOŞUYOR
Gayrimenkul sektörünün 2020 yılına kadar dünya genelinde önemli bir büyümeye sahne olması bekleniyor. PwC’nin “Gayrimenkul 2020: Geleceği İnşa Etmek/Real Estate 2020:Building The Future” raporuna göre, 2012 yılında 29 trilyon dolar olan yatırım yapılabilir gayrimenkul varlıklarının değeri yüzde 55’lik artışla 2020 yılına kadar 45.3 trilyon dolara ulaşacak. Rapora göre yükseliş trendinin 2030 yılına kadar devam etmesi bekleniyor. Gelişen Asya-Pasifik’te toplam yatırım yapılabilir gayrimenkul, 2020 yılına kadar yüzde 140 artarak 10.2 trilyon dolara, Asya-Pasifik’te yüzde 37 artarak 5.4 trilyon dolara, Ortadoğu ve Afrika’da yüzde 62 artarak 2.5 trilyon dolara, Avrupa’da yüzde 27 artarak 8.6 trilyon dolar değere çıkacak.
 
2020 YILINDA ŞEHİRLER DOLACAK
Rapora göre 2020 yılına dek şehirlere yapılan en büyük göç gerçekleşmiş olacak. Hızla büyüyen Asya, Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika’daki şehirler dolacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI