20 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşüme 'yeşil yıkım' geliyor

Kentsel dönüşüme ‘yeşil yıkım’ geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapıların, başta tehlikeli maddeler  olmak üzere ahşap, demir, bakır, beton, plastik ve cam gibi malzemelerin  kaynağında ayrıştırılarak yıkılmasını zorunlu hale getirecek.
 
Farklı  ülkelerde de uygulanan çevre dostu yıkım sayesinde, inşaat atıklarının geri  dönüştürülerek yeniden kullanımı en üst seviyeye çıkarılacak -Her bina  için "yıkım planı" hazırlanması şartı da getirilerek, uygulamanın daha sağlıklı  ve güvenli yapılması sağlanacak 
 
Çevre ve Şehircilik  Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamındaki yapıların, başta tehlikeli maddeler olmak  üzere ahşap, demir, bakır, beton ve plastik gibi malzemelerin kaynağında  ayrıştırılarak yıkılmasını zorunlu hale getirecek. 
 
Bakanlık, kentsel dönüşümde yıkılan tüm binaların kalıntılarının  doğaya zarar vermeyecek şekilde geri dönüştürülmesini amaçlayan "sıfır atık"  politikasından sonra inşaatta "yeşil yıkım" dönemini başlatıyor. 
 
Bu çerçevede hazırlanacak mevzuatla, atık yönetiminin temel ilkesi  "kaynağında ayırma" işlemi, inşaatların yıkım sürecinde de uygulanacak.  Yapıların, başta tehlikeli maddeler olmak üzere ahşap, demir, bakır,  beton, plastik ve cam gibi malzemelerin kaynağında ayrı ayrı toplanmasının  ardından yıkılması zorunlu hale getirilecek. Bu şekilde seçici yıkım yapılmadan  ana yıkıma geçilemeyecek. Seçici yıkım sayesinde, inşaat atıklarının geri dönüştürülerek yeniden  kullanımı en üst seviyeye çıkarılacak. 
 
YIKIM PLANI ZORUNLU HALE GELECEK
 
Hazırlanacak mevzuatla, her uygulama için "yıkım planı" hazırlanması  da zorunlu hale getirilecek. Böylece yıkımın daha sağlıklı ve güvenli yapılması  sağlanacak. Yıkım kararı alınan yapı, dikkatlice analiz edilerek, tehlikeli  malzemelerden başlamak üzere güvenli ve sistematik şekilde parçalanacak. 
 
ÇEVRE DOSTU YIKIM İÇİN BÜYÜK ADIM
 
Bakanlık yetkilileri, atık yönetiminin sağlıklı ve doğru  yapılanabilmesi için öncelikle atıkların kaynağında ayrıştırılması, kompozisyonu ve karakterizasyonunun belirlenmesi gerektiğini söyledi.  Türkiye'de bugüne kadar etkin ve verimli inşaat yıkıntı atığı yönetim  sistemi geliştirilemediğini ifade eden yetkililer, bunun en önemli nedenlerinden  birinin, sistemin temel dayanağını oluşturan ve dünyada başarılı örnekleri  bulunan "seçici yıkım"ın Türkiye'de yeterince gündeme gelmemesi ve uygulanmaması  olduğunu bildirdi. 
 
Değişik ülkelerde uygulanan bu çevre dostu sistemin, Türkiye'nin yıkım  sektörüne de kazandırılacağını belirten yetkililer, bu çerçevede Türkiye'de  zorunlu hale getirilecek "seçici yıkım" ile inşaat yıkıntı atıklarının yeniden  kullanım ve geri dönüşümünün en üst seviyeye çıkarılacağını, yıkımın çevresel  etkilerinin ise en aza indirileceğini kaydetti.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI