İMSAD: İNŞAAT MALZEMESİ İHRACAT PERFORMANSI İYİ ANCAK BÖLGESEL GERİLİM İHRACATI SINIRLAYABİLİR
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda, ağustos ayına ait inşaat malzemesi sektörüne ilişkin maliyet verileri ve ihracat datayları ele alındı.
İnşaat malzemesi fiyatları 2010’un ikinci çeyreğinden beri ilk kez bir önceki çeyreğe göre düşüş yaşamıştır. Buna göre inşaat malzemesi fiyatlarında 2012’nin ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,02 düşüş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %6,58 oranında artış kaydedilmiştir. Yine yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı ise %0,57 düzeyinde oluşmuştur. 2012’nin birinci çeyreğinde %1,87 artan işçilik maliyetleri ise ikinci çeyrekte %2,64’lük çıkış göstermiştir.
İnşaat malzemesi sektörünün ihracat verileri en yüksek düzeyine 2,53 milyar dolar ile 2008 yılının Eylül ayında ulaşmıştır. Yani sektör global krizin başladığı Ekim 2008’den hemen önce zirve yapmıştır. Bu noktadan sonra düşüşe geçen sektör ihracatı 2011 yılında ortalama 1,5 milyar dolarlık bir düzeyde gerçekleşmiştir. 2012 yılının ilk altı ayında ise sırasıyla 1,36, 1,64, 1,79, 1,57, 1,71 ve 1,73 milyar dolarlık sektör ihracatı sağlanmıştır. Haziran ayında sektör ithalatı ise 700 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Bunun sonucunda sektörün cari dengeye doğrudan olumlu katkısı 1,03 milyar dolar düzeyinde oluşmuştur.
Sektörün ihracat içinde ağırlığı ise mayıs ayına göre artmıştır. Buna göre ihracat rakamları içindeki payına bakıldığında Türkiye’nin haziranda gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık %13,01’ini sektör tek başına yapmaktadır.
Haziran verilerine göre inşaat malzemeleri ihracatının lideri %28,21’lik pay ve 486,6 milyon dolarlık ciro ile demir/çelik çubuklardır. Alt sektör bazında farklılaşmalar olsa da haziranda ihracata yönelik sinyaller genel olarak olumludur. Bununla birlikte inşaat sektörü özelinde son yıllarda daha da önem kazanan bölge ülkelerine olan ihracatı riske atabilecek tansiyon yüksekliği önümüzdeki dönemin kritik maddesi olacaktır. Özellikle inşaat malzemesi ihracatında 1. sırada yer alan Irak'a yapılan ihracatta sorun yaşanması sektörü ciddi oranda etkileyebilecektir. Bu noktada son dönemdeki gelişmeler uzun vadeli etkileri dikkate alınarak soğukkanlı değerlendirilmelidir.