Türkiye’deki bütün limanların toplam kapasitesinin 6 milyon TEU olduğu düşünülürse Çandarlı’ya yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen yeni limanın büyüklüğü biraz daha anlaşılabilir. Stratejik avantajları ile Hafiya, Dameitta ve Pire limanlarıyla rekabet edecek olan limanın ilk etabı 2013’ün son aylarında tamamlandı. Toplam maliyeti 910 milyon euro olması planlanan liman için inşa edilen dalgakıran için bile bugüne kadar 230.5 milyon TL harcanmış.
Ana yük limanı olarak planlanan limana 200 bin tonun üzerindeki gemiler de yanaşabilecek. Türkiye’de böyle bir liman bulunmadığı için Akdeniz’den gelen yüksek draftlı gemiler, Pire Limanı’nda yüklerini böldükten sonra Türkiye’deki limanlara yanaşabiliyordu. Çandarlı Limanı’na yılda 200 bin tonun üzerinde bin 100 geminin yanaşması planlanıyor. Pire Limanı’ndan dört kat daha büyük olacak ikinci rıhtıma ise daha küçük boyutlu gemiler yanaşacak.
Çandarlı Limanı’nın inşaatını yap-işlet-devret modeli ile Kolin İnşaat & Limak İnşaat Ortaklığı gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz günlerde bölgeden geçerken uğradığımız Çandarlı Limanı’nda, kaba inşaatı bittikten sonra hiç bir şey yapılmadığını öğrendik. Edindiğimiz bilgilere göre, aydınlatma ve yükleme-boşaltma vinçleri gibi üst yapı inşaatı için hiç kimse teklif vermemiş. Çevre sakinleri altyapı inşaatı biten limanda bir yıldır hiçbir şey yapılmadığını söylüyorlar.
Resim altı: Çandarlı Limanı’nın temel atma törenine dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, önceki Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katılmıştı.
(Para Dergisi)