Grohe’nin Türkiye’deki su kullanım alışkanlıklarını ve su ve enerji kullanımındaki tasarruf eğilimlerini belirlemek üzere TNS işbirliğiyle gerçekleştirdiği Su Kullanımı Araştırması’na göre; Türkiye’de satın alma sırasında ürünün elektrik ve su tasarrufu sağlıyor olması katılımcıların yüzde 85 tarafından “önemli” görülürken, evinde su ve elektrik tasarrufu sağlayan bir ürüne sahip olanların oranı yüzde 45. 18 ilde 18 yaşın üzerindeki bin 448 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle:
– Katılımcıların yüzde 62’si su tasarrufunu önemserken, yüzde 17’si su tasarrufu konusunda herhangi bir şey yapmıyor. Yapılan su tasarruf yöntemlerinin başında “Elleri yıkarken, dişleri fırçalarken, traş olurken musluğu gereksiz yere açık bırakmamak” geliyor.
– Su ve elektrik ile çalışan ürün satın alırken, katılımcıların yüzde 85’i alınacak ürünün elektrik/su tasarrufu sağlıyor olmasını “önemli” ya da “çok önemli” olarak görürken, yüzde 5’lik bir kesim ise bu durumu önemli görmüyor. Kentlerde yaşayanlar alınacak ürünün su ve elektrik tasarrufu yapıyor olmasına daha duyarlılar.
– Ürün satın alımı sırasında elektrik ve su tasarrufu yapıyor olması yüzde 85 düzeyinde önemli bulunmasına rağmen katılımcıların sadece yüzde 44’ünün evinde elektrik ve su tasarrufu sağlayan ürün bulunuyor. Bu özelliğe sahip ürünlerin ise yüzde 35 ile çamaşır makinası ve yüzde 22 ile buzdolabı geliyor. Evinde çift kademeli rezervuar olanların oranı yüzde 2,8 iken su tasarrufu sağlayan perlatör olanların oranı ise yüzde 0,1.
Evde dikkatli dışarda umursamaz
Grohe tarafından küresel boyutta gerçekleştirilen araştırmalarda, insanların kamuya açık ya da yarı açık cami, otel gibi mekanlarda su kullanırken su tasarrufuna evlerinde oldukları kadar dikkat etmediklerini ortaya koyuyor. Faturayı düşük tutmak kaygısıyla bir kişi kendi evinde 130 litre su tüketirken bu oran bir otelde 300-600 litre arasında değişebiliyor.
Dünya