İstanbul’un merkezinde arsa stokları azaldıkça şehrin dışına doğru ilerleyen konut projeleri yeni yerleşim alanları oluşturmaya başladı. Az sayıdaki inşaat firmaları da bu durumun aksine şehrin merkezinde kalmaya ısrarlı.
Esin Yapı tarafından inşa edilen İstanbloom projesiyle geleceğe dair bir imza atmak istediklerini belirten Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Esin; “ İstanbul gibi güzel bir şehri güzelliklerinden arındırılmış olarak yaşıyoruz. Boğaziçi’nden uzaklaştıkça İstanbul’un dokusundan da uzaklaşıyoruz. Esin Yapı olarak Bu güzel şehrin dokusuna zarar vermeden mimari özellikleriyle öne çıkan ve en önemlisi kent merkezinde yer alan projelere imza atmayı amaçlıyoruz. Zaten arsa stoğumuzun büyük kısmı da kent merkezlerinde. Şu an inşasına devam ettiğimiz İstanbloom projesiyle büyük beğeni topladık. İstanbul siluetine yakışır bir proje hayal ederken çevreci olmasını da istedik. Proje mimarımız Bünyamin Derman’a müdahale etmeden mimarın hayalini ortaya koymasını istedik ve bugün kendisi de İstanbul için hayalindeki proje olduğunu belirtiyor.” dedi.
“Merkez şehrin en riskli bölgesi”
Deprem gerçeğiyle yaşamaya alıştığımız İstanbul’da, her geçen gün kentsel dönüşüm tartışmaları artırıyor. Kent merkezinden uzaklaşarak yeni yerleşim alanları inşa ediliyor. Yollarıyla, alt yapısıyla, sosyal alanlarıyla baştan tasarlanarak inşa edilen bu yerleşim alanları planlı ve güvenilir olmasının yanında büyük maliyetlere neden oluyor. İnşaat firmaları, kentsel dönüşüm ile aynı popülasyondaki yerleşim alanlarının daha düşük maliyete yapılacağında hem fikir. Hedeflerinde İstanbul’un kentsel dönüşümünde yer almak olduklarını belirten Esin; “Yeni projeler inşa etmekle birlikte bizim öncelikli hedefimiz kentsel dönüşüm projelerinde yer almaktır. Deprem kuşağında bulunan bir şehirde yaşıyoruz. İnsan canı çok kıymetli ama ne yazık ki, şehrin en riskli bölgesi de merkezi. Kentsel dönüşüm ne pahasına olursa olsun hayata geçirilmesi gereken bir hareket. Bilir kişiler, kentsel dönüşümün yapılmadığı takdirde yaşanabileceklerin altını çiziyor. Bu noktada hükümetin çabalarını da takdir ediyorum. Ancak kentsel dönüşüm devlet ve halk arasında uzlaşılarak sonuç alınacak bir uygulamadır.” şeklinde konuştu.
Zincirlikuyu'da inşasına başlanan İstanbloom projesi, 14 bin 760 metrekare arazi üzerine kurulu. 46 katlı kule şeklinde inşa edilen proje 170 adet rezidans daireden oluşacak. 2013'ün ikinci yarısında hayata geçecek olan proje, ileri teknolojilerle enerji tasarrufu sağlıyor. LEED sertifikasına sahip nadir konut projelerinden biri olan İstanbloom'da dairelerin metrekare fiyatları 5 bin dolardan başlıyor…
Yelda AKGÜN-Habertürk.