Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi” için gittiği New York’ta yoğun bir çevre diplomasisi yürüttü. Bakan Güllüce mevkidaşlarına Türkiye’nin küresel ısınma ile mücadelede attığı adımları paylaştı, hedeflerini anlattı.
Türkiye 2023 yılına ulaşıldığında, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik tüketimi içerisindeki payını %30’a çıkarmayı hedefliyor.
Bakan Güllüce temaslarında Türkiye’nin kişi başı sera gazı emisyon miktarının 5.9 ton olduğunu vurguladı. Bu değerin; OECD ortalamasının üçte biri ve Avrupa Birliği ortalamasının yarısı olduğunu açıklayan Bakan Güllüce “Sadece ulusal önlemler ve kaynakları ile 1990-2012 döneminde sera gazı emisyonları %21 oranında azaltılmıştır. Bu büyük bir başarıdır” dedi
Türkiye’de Gönüllü Karbon Piyasaları kapsamında geliştirilen 300’den fazla proje ile 20 milyon ton karbondioksit eşdeğerinin üzerinde sera gazı emisyon azaltımının sağlanması öngörülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sanayiden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını takip ediyor. Elektrik üretimi, çimento, demir-çelik, rafineri, seramik, kireç, kâğıt ve cam üretimi gibi sektörlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının tesis seviyesinde izlenmesi de sağlanacak. 2015 yılından itibaren Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık yarısı tesis bazında elektronik kayıt sistemi ile gerçekleştirilecek.
İşte Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele 2023 hedeflerinden sadece bir kaçı:
- İklim Değişikliği Araştırma – Teknoloji ve Eğitim Merkezi (İDATEM) kurulacak.
- Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu olarak tüm sektörlerden kaynaklanan sera gazı emisyonları izlenecek, doğrulanacak ve raporlanacak.
- Karbon piyasasında geliştirilen tüm projeler kayıt altına alınacak, karbon ticaretine ve borsasına yönelik yasal alt yapı oluşturulacak.
- Şehirlerimizin iklim değişikliği eylem planlarının hazırlanması sağlanacak.
- İklim değişikliğinin bölgesel ve sektörel etkilerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlanacak.