Ukra Yapı’nın patronları hakkında ‘dolandırıcılık’ iddiası ile dava açıldı. Gerekçe projede olmayan hayali bir daireyi satmak. Şirketin 4 yöneticisi 5 yıla varan hapis istemi ile yargılanıyor. Sanıklar suçlamaları kabul etmezken; sorunun Esenyurt’ta inşaat ruhsatlarının iptal edilmesinde çıktığı görüşünde.
Geçen temmuz ayında iflas erteleme kararı aldıran Ukra Yapı Grup İnşaat San. ve Tic. Ltd. şirketinin dört yöneticisini, Mustafa Kaya, Yusuf Adak, Atila Yavuz, Ahmet Ziya Balcı, sanık sandalyesine oturtan süreci başında 30 Ekim 2011’de sattıkları bir daire bulunuyor. UKRA City adı verilen projeden daire alan isim Aysel Yıldırım. Sözleşmeye göre dairenin 30 Aralık 2012’de Yıldırım’a teslim edileceği belirtildi. Sözleşmede Yıldırım’a satılan daire G Blok, 22 kat 601 numaralı olarak belirlendi.
‘HAYALİ DAİRE’ İDDİASI
Ancak teslim tarihine kısa bir süre kala Yıldırım, satın aldığı daire ile ilgili ayrıntılı bir araştırmaya girişti. Yıldırım, kendisine satılan dairenin bulunduğu bloğun temelinin dahi atılmadığını öğrendi. Kısa bir süre sonra çok daha kötü bir bilgiye ulaştı. Kendisine satılan daire ruhsatta bulunmuyordu. Yıldırım’ın edindiği bilgilere göre sözleşme tarihinde şirketin 15. kata kadar ruhsatı bulunuyordu.
PARANIN İADESİNİ İSTEDİ
Yıldırım bu aşamadan sonra, UKRA ile temasa geçti, önce, kendisine başka bir yerden daire verilmesini istedi. Bu talebine olumsuz yanıt alınca parasının ödenmesini istedi. İddiaya göre şirket yetkilileri, iflas erteleme sürecinde olduklarını, ödeme yapamayacaklarını bildirdi.
SAVCI: ORGANİZE BİR İŞ
Çekilen ihtarnameden de olumlu bir sonuç çıkmayınca, Yıldırım, avukatı Orhan Boran aracılığı ile Büyükçekmece Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık bu yılın başında hazırladığı fezlekeyi Bakırköy Savcılığı’na gönderdi. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Yıldız’ın hazırladığı iddianamede, sanıkların, Yıldırım’ı iştirak halinde dolandırdıklarına işaret etti.
SUÇ BİZDE DEĞİ; İBB İPTAL ETTİ’
İddianamede sanıkların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. Dava Bakıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldı. Geçtiğimiz 24 Eylül’de yapılan duruşmada sanıklar savunmalarını yaptı. UKRA Yapı’nın yönetim kurulu başkanı Atila Yavuz, yargılanmalarına konu inşaatın ruhsatını 24 kat olarak aldıklarını açıladı. Yavuz, esas sorunu ise, şubat 2012’de Esenyurt bölgesinde 25 firmaya ait inşaat ruhsatlarının İBB tarafından iptal edilmesinden kaynaklandığı savundu.
BELEDİYEYE SORULACAK
Mahkeme, Esenyurt Belediyesi’ne yazı yazılarak, Yıldırım’a satılan dairenin sözleşme tarihinde ruhsatta olup olmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı 24 Kasım’a erteledi.
‘38. KATTAN DAİRE SATILAN VAR’
Av. Orhan Boran, özellikle Esenyurt bölgesinde benzer çok sayıda sorunun olduğuna işaret ederek “UKRA yetkilileri, sözleşme tarihinde 24 kata kadar ruhsat aldıklarını söylüyor. Ki doğrusu 15 kattır. Bir an için bunun doğru olduğunu kabul edelim. Biz bu davayı açma sürecindeyken, aynı sorunu yaşayan başka daire sahipleri de bana geldi. Ellerindeki sözleşmeye göre, 25., 27. ve 38. kattan satılan daireler var. Bu kişiler de şikâyetçi olma hazırlığı yapıyor. Bu arada davasını açtığımız Aysel Yıldırım’a dairenin satıldığı G Blok henüz hafriyat aşamasında. Diğer bloklar ise yarıdan da az inşaat halinde. İnsanlar bir yandan evlerine kavuşmayı beklerken diğer yandan senet ödemelerine devam ediyor” dedi.
Hürriyet