17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan ve 74 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan İranlı işadamı Reza Zarrab’ın, İstanbul Kandilli’de geçen sene satın aldığı Boğaz’a nazır köşkte, inşaat çalışmaları süratle devam ediyor. Ancak köşkle ilgili çalışmalar başladığı günden bu yana tartışmalar bitmiyor! Neden mi? Çünkü çevre sakinleri, köşkün bahçesindeki ağaçların kesilerek yerine yeni köşk yapılmak için derin inşaat çukurları kazıldığını iddia etti de ondan. Bir hatırlatma yapalım: Bölge, tarihi ve doğal sit alanı içerisinde, inşaat yapılması da yasak!
SÖZCÜ de bu iddiaları araştırdı ve çevre sakinlerinin dediği gibi köşkün yerinde yeller estiğini tespit etti. Bu arada bir de uyanıklığa şahit olduk: Köşkün etrafı, pencereli brandalarla çevrilmiş. Yani dışarıdan bakanlar, köşkün yerinde durduğunu zannetsin diye. İşte Anıtlar Kurulu tarafından sadece restorasyon izni verilen Zarrab’ın köşkünün öyküsü:
31 Mayıs’ta Radikal gazetesi, işadamının, Kandilli’de Cem Kozlu’ya ait villayı 25 milyon dolar (yaklaşık 52 milyon 432 bin TL) karşılığında satın aldığını yazdı. Gazete, köşk ile çevresindeki ağaç kesimleri ve inşaat çalışmalarını görüntülemek için giden muhabirinin tartaklandığı ve kimlik kartına el konulduğu haberini yayımladı. Radikal’in haberinden 1 ay sonra Odatv ekibi de olay yerine giderek köşkün etrafının brandalarla kapatıldığını görüntüledi. Odatv’nin haberinde şu sorulara yanıt arandı: “Brandaların arkasında ne var? Olayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi İmar, Üsküdar Belediyesi Fen İşleri, Koruma Kurulu 6. Daire takip ediyor mu? Projeler onaylı mı?”
SÖZCÜ, aradan geçen 4 ay sonra olayın takipçisi oldu, Zarrab’ın köşkünün son durumuna baktı. 2 bin 800 metrekare alan içinde, yüksek blok pencereli brandalarla kapatılan yerde köşkün olmadığı ortaya çıktı. Ağaç kesimlerinin yapıldığı yerde de derin inşaat çukurlarının kazıldığını görüntüledi. Öte yandan köşk ve çevresinin güvenlik kameralarıyla izlendiği dikkatleri çekti.
Durumu tespit edince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne söz konusu parselde yapılan ağaç kesimleri ve inşaat çalışmaları hakkındaki iddiaları sorduk. Büyükşehir Belediyesi, köşkün yıkılıp yıkılmadığı iddiasıyla ilgili sorumuza yanıt vermedi. Üsküdar ilçesi, 958 ada 1 parselde bulunan köşkün, 1986 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendiğini öğrendik.
Patronlar dünyası