Maliye Bakanlığı bir süredir Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı üzerinde çalışıyor. Kayıt Dışı Eylem Stratejisi'nin ilki 2011-2013 yılları arasında uygulandı. Bu dönemde inşaat sektöründeki aktörlerin takip altına alınması için çalışmalara başlandı. 2015-2017 yıllarına ilişkin Eylem Planı ile ilgili çalışmalar da yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.
Kayıt dışı ekonomide önemli bir paya sahip olan gayrimenkul sektöründe vergi ve harç yönünden oluşabilecek kayıp ve kaçağın önlenmesi için şimdi de Gayrimenkul Bilgi Sistemi oluşturulacak. Maliye, belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu İdaresi gibi kurumların bilgileri belli bir sistemde toplanacak. Daha önce gayrimenkullerle ilgili bilgiler kiralar açısından daha detaylı çalışılıyordu.
Gayrimenkul Bilgi Sistemi'nde bir gayrimenkulün durumu "rant" açısından toplanacak. Bunun için rayiç değerler, imar durumu, emlak vergisi değeri gibi tüm bilgiler sisteme alınacak. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen bilgiler bir sistemde toplanacağı için karşılaştırmalar yapılabilecek.
Maliye mükelleflerin uyum ve uyumsuzluk durumlarını da ölçecek bir sistem kurdu. Bankacılık sektörünün kredi değerlendirme sistemlerine benzer bir yaklaşımla mükelleflerin vergi mevzuatına karşı uyum ve uyumsuzluk düzeylerini ölçmeye hazırlanıyor. Bu konuda bir süredir hazırlığı yapılan Vergisel Uyum Analiz modeli çalışmaları tamamlandı. Sistemle, Maliye uyumlu ve uyumsuz mükellefleri birbirinden ayıracak.
Projenin tasarım ve yazılım aşaması ağustos ayında tamamlandı. Maliye bu modelle 2,5 milyon mükellefle ilgili analiz sonuçları üretebiliyor. Analiz sonucu ortaya çıkan uyumsuz mükellefler daha sıkı denetime alınabiliyor. Maliye, ayrıca posta yoluyla yapılan resmi tebligatları elektronik ortama taşımaya hazırlanıyor. Elektronik tebligata ilişkin yazılım çalışmalarına devam eden Maliye, uygulamaya 2015 yılında başlayacak.
(Hürriyet)