Sinpaş, Marmaris İçmeler Köyü'ndeki 2 kilometre sahili olan arsasında otel, rezidans ve villalardan oluşacak bir projeyi hayata geçirmek için farklı planlar üzerinde çalışıyor. Kamu yönetiminin, "Bir an evvel başlayın. Her türlü kolaylığı göstermeye hazırız" dediği proje için geliştirme, pazarlama, kiralama ve yönetim konularında işbirliği yapmak üzere Haziran 2011’de Rixos Grubu ile anlaşan Sinpaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, ntvmsnbc'ye yaptığı açıklamada projenin yüzde 75'inin yabancıları yönelik olacağını ifade etti.
Yurtiçinde İstanbul, Ankara, Bursa ve Gaziantep'te projeler yürüten Sinpaş'ın Çorum, Adana, Urfa ve Denizli illeriyle ilgilendiğini de belirten Çelik, yabancıya konut satışını ise 'ihracat' olarak nitelendirdi. Yabancıya mülk satışı için altyapının hazırlanması gerektiğini belirten Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı, "İhracat altyapı istiyor. O pazara gideceksiniz, oradaki standartlara göre üretimi öğreneceksiniz. Pazarın şartlarına göre de birtakım finansman kolaylıkları sağlayacaksınız. Biz de bunu oluşturmalıyız" dedi.
Marmaris projesi ne durumda?
"Genelde tasarım süreçlerimiz uzun sürüyor. Bosphorus City Projesi'ni 8 yılda tasarladık. Bölgenin değerini yükseltti. Marmaris'e de bu gözle bakıyorum. Çok proje yaptık. Hala da yapıyoruz. Bir noktaya geldi. Daha evvel bize dirençli yaklaşan kamu yönetimi, "Bir an evvel başlayın. Her türlü kolaylığı göstermeye hazırız" dedi. Bu güvene layık olmak ve bölgeye değer katmak için tasarım süreçlerini uzun tutuyoruz. Marmaris'te yabancıya satışı hedefliyoruz.
Toplamda kaç konut olacak?
"Proje kesinleşmediği için metrekareler henüz net değil."
Diğer projelerinizde yabancıya konut satışınız nasıl?
"Yabancıya konut bir ihracat. Seramik işimiz dolayısıyla ciddi ihracatımız var, üretimimizin yüzde 70'ini dünyaya satıyoruz. İhracat altyapı istiyor. O pazara gideceksiniz, oradaki standartlara göre üretimi öğrenip oraya aktaracaksınız. Pazarın şartlarına göre de birtakım finansman kolaylıkları sağlayacaksınız. Biz de bunu oluşturmalıyız. Pazarın olduğu noktalarda finansman kurumları ve bankalarla görüşmeler yapılacak, teminatın nasıl kontrol edileceğine dair anlaşmalar yapılacak. Altyapı hazırlanacak.
Bu yıl içinde Sinpaş'ın sadece GYO olarak ilk yarıda yabancıya 26 milyon TL'lik satışı olmuş, yılsonuna kadar da 50 milyon TL'ye yaklaşacak. Ancak yeterli değil. O pazarlarda örgütlendikten sonra, daha planlı bir yabancıya konut politikamız olacak."
Başka illerde projeleriniz olacak mı?
"Sinpaş GYO halka açık. Servet Gayrimenkul Yatırım da halka açılacak yakında ve ikinci halka açık şirketimiz olacak. Sinpaş GYO, İstanbul, Ankara ve Bursa'da örgütlü. Şimdi Marmaris'i de alanı içine alacak. Sinpaş Yapı, Gaziantep'te çalışıyor. Urfa ve Denizli ile ilgileniyor, davetler aldık. Adana ile uzun zamandır ilgileniyoruz. Çorum başka bir ilgi alanımız, karma proje için bakıyoruz. Sinpaş Yapı, Cezayir'de de çalışıyor."
Yeni yabancı ortaklıklar olacak mı?
"Katar'ın en büyük iki kurumu ile ortağız. Biri ile Ataköy, diğeri ile Zeytinburnu'nda proje geliştiriyoruz. Halka açılan Saf GYO'nın da ortağıyız. Bayağı genişledik. O nedenle, 2013 yılı içinde yeni bir ortaklık düşünmüyoruz."
Konut sektöründe yavaşlama var. Nereye gidecek? 2013'ü nasıl görüyorsunuz?
"Dünyadaki en büyük resesyon, 1929'da oldu. Türkiye, 1929'daki büyük krizi 1940'da farketmiştir… Şimdi kriz olsa 11 dakika sonra haberiniz oluyor. O nedenle ABD'deki problem, bizi ilgilendirmiyor diyemiyorsunuz. ABD'de seçimler var. Avrupa'yı sallayan bir rüzgar var. Uzakdoğu'da birtakım gelişmeler oluyor. Mesela, benim İtalya'dan menfaatim var, İtalya'nın benim seramik fabrikamdan menfaati var. Dolayısıyla etkileşim içindeyiz. Dünya global bir köy. Problemler art arda geliyor. İhtimalleri düşünerek, savunma refleksi almak gerekiyor.
Güven endeksi ve tüketim eğiliminde yüzde 3'lük bir düşüş görülüyor. Sinpaş'ı etkilemiyor, hedeflerimizi yüzde 20 aşacağız. Çok sempati ile karşılamıyorum çünkü, 3 bin konutu kolay kontrol edersiniz. Kalitenizi, satış rasyolarınızı, verimliliğinizi, karlılığı oturtursunuz. Büyüdükçe yeni oyun kurmak zorundasınız. 3 bin 600-3 bin 700 konut hedefini sindereceğiz. Sadece İstanbul'a bakarsanız, 130 bin konut satılıyor. Bunda da bize yüzde 3'lük pay düşüyor. Güle oynaya alıyoruz."
KDV düzenlemesi ile nasıl bir değişim olacak?
"Kanuni düzenleme yapıldı ve Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Bakanlar Kurulu şu an bu silahını kullanmıyor. 149.9 m2'de yüzde 1, 150 m2 üstü yüzde 18. Çok keskin. Bu olmamalı. Bize fikrimizi sordular, biz de 120 m2'ye kadar yüzde 1, 120-150 m2 arası yüzde 8, 150 m2 üstü yüzde 18 olsun dedik. Umalım ki böyle olur. Biz Sinpaş olarak, defansımızı aldık. Haziran öncesinde alınmış ruhsatlar, mevcut mevzuata göreydi. Yürüyen projelerimiz için böyle bir defans var. Yeni projeler için de kamu otoritesinin alacağı karara göre, planlama yapacağız. Ancak bu ani değişiklik, epeyce sarsıntıya yol açar, alıcılar ve sektör için."
Kentsel dönüşüm çalışmalarında yer alacak mısınız?
"Henüz çok şekillenmedi. Ciddi hazırlıklar yapılıyor ancak kamu otoritesi net tavrını koymadı. Kentsel dönüşüm; gecekondu ve yasağa aykırı konutların kente kazandırılması ile deprem riski taşıyan binaların dönüştürülmesini kapsıyor. Bu süreçte en çok, 30 yılı aşkın süredir yapılmış sağlıksız konutları önemsiyorum. Eğer strateji belirlenirse, biz de yer almayı düşünüyoruz."