Altyapı platformu gibi hareket eden ve yüksek büyüme potansiyeli bulunan deniz yolu taşımacılığı ve liman işletmeciliği, havalimanı işletmeciliği, şehir otelciliği, su imtiyazları, altyapı ve enerji gibi sektörlerde yatırımları bulunan Akfen Holding’in Ocak-Eylül 2014 dönemini kapsayan dokuz aylık finansal sonuçları açıklandı. Akfen Holding, yılın ilk dokuz aylık döneminde toplam 18 Milyon TL net kar elde etti. Aynı dönemde Holding’in toplam cirosu 84 milyon TL, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr’ı (FAVÖK) 20 milyon TL; FAVÖK marjı ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.
Diğer yandan bağlı ortaklıklar ve özkaynak yöntemiyle konsolide edilen iştiraklerin tümü dikkate alınarak bakıldığında ve finansalları karşılaştırılabilir bir hale getirmek amacıyla, Karasular HES’te gerçekleşen hisse satışlarına göre düzeltildiğinde ise Holding’in cirosu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artış ile 921 milyon TL olarak gerçekleşti. Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (“FAVÖK”) yüzde 24 artış ile 316 milyon TL, FAVÖK marjı yüzde 34, aktif büyüklüğü ise yüzde 8’lik artış ile 5,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yapılan toplam yatırım miktarı ise 238 milyon TL seviyesine ulaştı.
2014 yılı dokuz aylık finansal sonuçlarını değerlendiren Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, 2013 yılında uygulamaya başlanan UFRS 11 standartlarına göre hazırlanan finansal tablolarda daha önceden oransal olarak konsolide edilen TAV Havalimanları, TAV Yatırım, MIP, İDO ve Akfen Su özkaynak yöntemiyle konsolide edilmeye başlandığını, bu sebeple bu şirketlerin gelir tablosuna katkılarının sadece net kar kaleminde gözükmekte olduğunu, ciro ve FAVÖK rakamlarına yansımadığını belirtti.
Ocak-Eylül 2014 döneminin yatırımların devam ettiği ve sermaye piyasası araçlarının oldukça verimli kullanıldığı bir dönem olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayan Akfen Holding Süha Güçsav, sözlerine şöyle devam etti:
“Ocak-Mart aylarının sonunda 140 milyon TL ve 200 milyon TL tutarında 3 yıl vadeli iki tahvil arzı gerçekleştirdik. 7 Mart 2014 tarihinde 200 milyon TL tutarında tahvil anapara ödemesini yaptık. Ayrıca, yapılabilecek en iyi yatırımlardan biri olduğu düşüncesiyle devam ettiğimiz Hisse Geri Alım Programı’nı yaptığımız alımların sermayenin yüzde 10’una ulaşması sonrasında Nisan 2014’te tamamladık.
Hisse geri alım programı kapsamında geri alınan paylara ilişkin mevzuatta belirlenen yüzde 10 oranındaki işlem sınırının şirketimizin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılabilmesi ve geri alınan bu payların itfa edilmesi vasıtasıyla bir sermaye indirimine gidilmesi amacıyla SPK nezdince gerekli başvuru yapıldı. Hisselerimizin geri alınması ortaklarımızın elindeki hisselerin getirisini arttıracaktır. Şirketimiz paylarının gerçek değerini yansıtmasının, yatırımcımızın korunması açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Hisselerin itfa edilmesi tüm yatırımcılar açısından mevcut fiyatlardan satış yapmayı düşünmediğimizin göstergesi olacaktır. Ayrıca hisse geri alım programı kapsamında aldığımız hisselerin itfa edilmesi yolu ile ortaklarımıza bir şekilde temettü dağıtımı yapmış olacağız. Bunun da yatırımcılar ve tüm piyasa oyuncuları açısından önemli olduğu görüşündeyiz.” dedi.
İncek Loft’ta 637 konut satıldı
Yılın üçüncü çeyreğinin Holding’in bağlı ortaklıkları ve iştirakleri açısından çok verimli geçtiğini ifade eden Süha Güçsav, “Akfen İnşaat’ın 2 hidroelektrik santrali, 1 otel projesi, İncek Loft, Isparta Şehir Hastanesi ve Hacettepe Yurt Projesi de dahil olmak üzere devam eden toplam iş hacmi (“backlog”) 355,8 milyon Avro seviyesinde bulunuyor. Ayrıca Akfen İnşaat tarafından yapımı üstlenilen ve 1.199 konuttan oluşan İncek Loft projesinin ikinci etap satışlarına Ekim ayında başladık. İlk lansmandan bugüne kadar toplam 637 adet konut satışı gerçekleştirdik” diye konuştu.
Isparta Şehir Hastanesi’nin inşaatı başladı
Mayıs ayında Renkyol’un Hacettepe Teknokent’te bulunan yüzde 45 oranındaki hisselerinin satın alınmasıyla birlikte Hacettepe Üniversitesi içerisinde hizmet verecek, yaklaşık 7.340 kişi kapasiteli öğrenci yurdu, ticari alanları ve sosyal tesislerinin yer aldığı bir kompleks yatırımına başladıklarını hatırlatan Süha Güçsav, kamu-özel sektör işbirliği (PPP) modeli ile hayata geçirilen ve toplam 573 milyon TL yatırım bedeli bulunan 755 yatak kapasiteli Isparta Şehir Hastanesi’nin ihale sözleşmesinin 26 Ağustos 2014 tarihinde imzalanmasının ardından projenin inşaat çalışmalarına hızla başladıklarını söyledi.
Enerji’de hasat mevsimi devam etti
Yenilenebilir enerji projelerine önem verdiklerini ifade eden Güçsav, devam eden yatırımlarla birlikte 15 hidroelektrik santralinden oluşan, toplam 339,5 MW kurulu güce ve yıllık 1.220,1 GWs enerji üretim kapasiteli bir portföye sahip olduklarını söyledi. Süha Güçsav, “Yılın üçüncü çeyreği enerji yatırımlarımız açısından hasat mevsimi olarak geçti. Ağustos ayında Doğançay HES Projesinin ilk iki ünitesi, Eylül ayında Doğançay HES projesinin kalan ünitesi ve ardından Doruk HES’in faaliyete başlamasıyla birlikte toplam 203 MW Kurulu güce ve yıllık 847,8 GWs enerji üretim kapasitesine sahip toplam 11 hidroelektrik santralimizde enerji üretimi devam ediyoruz. 23,7 MW Kurulu güce ve 68,3 GWs enerji üretim kapasitesine sahip 2 projemizin de inşaatı sürüyor. Ayrıca yeni bir iş kolu olarak yatırımına başladığımız rüzgar enerjisi projelerimiz için bir RES Grubu oluşturduk. Rüzgâr ölçüm direklerinin dikilmesi ve rüzgar ölçümlerinin yapılması amacıyla yedi adet şirket kuruldu ve ölçümlerine başladık. Bunun dışında ölçüm direkleri kurulan ve ölçümlerine başlanan dört adet şirket satın aldık”dedi.
Ibis Otel Esenboğa hizmete açıldı
Akfen GYO’nun Türkiye, Rusya ve KKTC’de 17’si faal 3 tane de yatırımı devam eden toplam 3.641 oda kapasiteli otel portföyüyle faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Güçsav, “30 Eylül 2014 tarihinde Ankara’da geliştirdiğimiz 147 odalı Ibis Otel Esenboğa’yı hizmete açtık. Novotel Karaköy, Ibis Otel Tuzla ve Ibis Otel Moskova projelerimizin de inşaatına devam ediyoruz” diye konuştu.
TAV Bodrum’da İç Hatlar Terminali’ni devraldı
Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav: “Bağlı ortaklıklarımızdan TAV Havalimanları Holding, Milas-Bodrum Havalimanı’nın İç Hatlar Terminali’nin işletmesini Temmuz 2014 itibariyle devraldı. Dış Hatlar terminali de 2015 yılının son çeyreğinde devralınacak. TAV Havalimanları’nın iştiraki ATÜ de Ağustos ayında Umman Salalah Uluslararası Havalimanı’nda bulunan gümrüksüz satış alanlarının kiraya verilmesi ihalesinde en iyi teklifi veren şirket seçildi. ATÜ, Ocak 2015'ten itibaren 2 yıl opsiyonlu olmak üzere 2025 yılına kadar (10+2 yıl) gümrüksüz satış alanlarının işletmesini üstlenecek. ATÜ ayrıca, Tunis-Carthage, Djerba-Zarzis, Sfax-Thyna, Tozeur-Nefta ve Tabarka-Ain Draham olmak üzere Tunus'da beş uluslararası havalimanında yer alan gümrüksüz satış mağazalarının işletme hakkını Kasım 2014 tarihinde başlamak üzere 8 yıl 2 ay süre boyunca kazandı” dedi.
MIP’de genişleme çalışmaları başladı
Mersin Uluslararası Limanı (MIP) ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, “Mart ayında Genişleme Projesi’nin temeli atıldı. 18 ay sürecek tevzi yatırımının toplam tutarı yaklaşık 160 milyon ABD Doları olacak. Liman derinleştirmesi için ihtiyaç duyulan tarama izninin de tamamlanmasının ardından inşaat sürecine başlandı. Bu yatırımın tamamlanmasının ardından 10.000 TEU ve üzeri kapasiteli büyük gemilerin limana uğraması için gerekli 16m derinlik ve draft zorunlulukları sağlanmış olacak. Böylece MIP, Akdeniz’de önemli bir aktarma limanı konumuna ulaşacaktır’’ dedi.
Akfen Holding iletişim bilgileri:
Tel: 0312 408 10 00
Web: www.akfen.com.tr/
Haber: Cem Ertuğrul