‘’Belarus’ta Yatırım’’ sunumunu Belarus Ankara Büyükelçisi Andrei Savınykh yaptı. Cezayir ile ilgili bilgileri de ülke temsilcisi Mohieddine Chiahi yaptı. Belarus devletinin iktidarlı bir şekilde büyüdüğünü dile getiren Savınykh ‘’Ülkemizin çok fazla doğal kaynağı bulunmamaktadır. Yüzde 35 ormanlarla kaplı Belarus’ta kereste ve orman ürünleri ihraç etmekteyiz’’ dedi.
Tekstil ve hafif sanayideki tecrübenizi kullanmak isteriz
Belarus ülkesinin bilimsel araştırma potansiyeli bakımından çok gelişmiş olduğunu ancak bunun yeterli kadar kullanılmadığına değinen Andrei Savınykh bilimsel potansiyeli Türk girişimciliğiyle birleştirebilirsek başarılı olabileceklerini ifade etti. Bunun dışında Türkiye’nin Belarus’tan işlenmiş kereste ithal ettiğini Belarus’un ise meyve, sebze, inşaat malzemeleri gibi ürünler ini ihraç ettiğini belirtti. Belarus ve Türkiye’nin aralarında çekişme olmadığını belirten Savınyky tekstil ve sanayi alanlarında Türkiye’nin tecrübelerini kullanmak istediklerini vurguladı
Avrasya Ekonomik Birliği’ne üyelik Türk yatırımcılar için büyük avantaj
Belarus Devleti’nin Türk yatırımcılar için büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Savınykh ‘’yaklaşık 10 milyon nüfusumuz yatırımcıların dikkatini çekmemektedir. Ancak Ermenistan, Kazakistan ve Rusya ile oluşturulan ve dünya nüfusunun 7.1’nin yaşadığı bu coğrafya da ürünlerini gümrük vergisi ödemeden götürmeleri imkanı vardır. Bunun için Belarus’ta şirketlerini kurmaları gerekmektedir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti bu şirketlere teşvikte vermektedir’’ dedi.
Birbirini tamamlayan ürünler oluşturabiliriz
Büyükelçi Savınykh Türkiye ile Belarus arasında ortak alışkanlıklar olduğunu ifade ederek tarım, mobilya malzemeleri gibi sektörlerde Türkiye ile ortak yatırım yapılabileceğini kaydetti. Dikkatlice analiz edildiğinde birbirini tamamlayan dalların varlığına değinen Savınykh bu dalları geliştirmeden başarılı olmanın zorluğuna vurgu yaptı.
Türkiye’nin son 2 yılda Cezayir’e yatırımı 2.5 milyardan fazla
MÜSİAD Avrupa Koordinatörü Zeki Güvercin, Türkiye’nin son 2 yılda Cezayir’e yaptığı yatırımın 2 buçuk milyar doların üzerinde olduğunu, Afrika’nın en büyük demir çelik üretim tesisinin bir Türk iş adamı tarafından Cezayir’de kurulduğunu söyledi. Cezayir’in en ücra köşelerine kadar hizmet götüren 600 yakın Türk şirketinin faaliyette olduğunu aktaran Güvercin, yıllardır imzalanmayı bekleyen Serbest Ticaret Anlaşması’nın da olduğunu sözlerine ekledi.
Cezayir’in kapıları Türk iş adamlarına açık
Cezayir temsilcisi Mohieddine Chiahi ise konuşmasında Türk iş adamlarına Cezayir’in kapılarının ardına kadar açık olduğunu, Türk yatırımcılarının Cezayir’e gelerek güçlü bir şekilde iş yapması için ne kolaylık gerekiyorsa sağlayacaklarını söyledi. Chiahi özellikle turizm, enerji, güneş enerjisi, petrol ve gaz boru hatları, petrokimya ürünleri madencilik, inşaat, köprü ve otoyol yapımı gibi sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri davet etti.