Eventuum tarafından düzenlenen, İnşaat ve Konut Konferansı, Marriott Hotel Asia’da 3. kez kapılarını açtı. Yoğun katılımın olduğu konferansta, sektör temsilcileri biraraya geldi. Sektörün sorunlarından, iş güvenliğine birçok konunun masaya yatırıldığı konferansta, konuşmacılar, katılımcılar ile bilgi paylaşımında bulundu. İşte konferasnta konuşma yapan sektör temsilcilerinden bazıları ve konuşmalarından kısa notlar…
İnşaat ve Konut Konferansı'nın bu yılki açılış konuşmasını yapan İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörü için seçimlerin önemli olduğunu söyledi. Durbakayım Sektördeki yeni projeler ve satışların da seçimden bir iki ay önce “Bekle-Gör” pozisyonuna geçeceği yönünde olasılığın ağırlık kazanacağını belirtti.
İnşaat sektörünün önemli bir istihdam alanı olduğunu vurgulayan Nazmi Durbakayım şunları söyledi: “Son 10 yılda tüm sektörlerin istihdam sağlamadaki oranları yüzde 50'nin altında kalırken, inşaat sektörünün büyüme oranı yüzde 97'ye çıktı. Aynı dönem içinde inşaat sektörünün toplam istihdam içindeki payı yüzde 5,6'dan yüzde 7,5'a yükseldi. Daha önemlisi ise inşaat sektörü en büyük krizlerde bile istihdama katkı sağlamaya devam etmiştir. Mesela son 10 yılda işsizliğin yüksek olduğu tek dönem var. Küresel mali krizin yaşandığı 2008'den sonra etkisini hissettiğimiz 2009 yılında işsizlik oranı % 13'e çıkmıştı. Bu dönemde toplam istihdam ve sanayideki istihdam düşerken, inşaat sektöründeki istihdam hiç azalmadan yükselmeye devam etmiştir.”
2015 yılının 2014'ten daha iyi bir yıl olacağını vurgulayan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı ise konuşmasında şunları söyledi:
" 2015’te gelişmiş ülkelerde, Uzak Doğu’da kalkınma hızı; Hindistan’da % 6,6, Çin’de % 7,5, ülkemizde ise % 4’ün üzerinde seyredeceğini söyledi. Hasan Rahvalı: “Şimdiye kadar Körfez ülkelerinde kendimizi tanıttık ve 2 milyar dolarlık yabancıya satış gerçekleştirdik. Ancak artık yeni pazarlara açılmamız lazım. Doğu Asya ve Çin % 7,5’lik büyüme payı ile önümüzdeki dönemde en hızlı büyümeyi gösterecek pazarlar arasında ilk sırada yer alıyor. Bu pazarlar bizim henüz dokunmadığımız ancak bundan sonra odaklanmamız gereken pazarlar, hem inşaat hem turizm sektörü için fırsatlar sunuyor” dedi.
EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya ekonomisindeki büyüme oranlarını değerlendirerek gayrimenkul ve sanayi sektörünün Türkiye ekonomisi üzerindeki önemine dikkat çekti
İnşaat sektöründeki büyümenin birçok yan sektöre de eş oranlı etkisine dikkat çeken İnanç Kabadayı, bu sayede yılda yaklaşık 800 bin ile 1 milyon konutun kullanıma açılmasına, yüzbinlerce ek istihdama ve sanayi ile hizmet alanlarında binlerce işletmenin ekosisteme dahil olduğunu belirterek, ‘’İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ediyor. Konut üretimindeki hızlı büyüme, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü ve Körfez Projesi gibi uluslararası alanda ses getiren projeler ile önemli bir büyüme ivmesi yakalayan inşaat sektörü önümüzdeki birkaç yıl içinde de Türkiye’nin etkinliği yüksek sektörü olacak’’ dedi.
Timur Holding ve Timur Gayrimenkul Geliştirme, Yönetim Kurulu Üyesi &NEF Marka Kurucusu Erden Timur yaptığı konuşmada markalaşmanın önemini anlattı.
Markalaşmada, yapılan işin ne için yapıldığının önemli olduğunu vurgulayan Erden Timur: “ Bu işi para kazanmak için mi yapacağım? Aşkla mı yapacağım? Markalşmayı Aşkla ifade edebilirim. Bu işin meselesi aşk. Paradan kurtulursak, uluslararası arenada çok markalar yaratabiliriz. Bizi hep para yanlış yönlendiriyor.” Dedi.
VESRAM, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eren de konuşmasında yabancılara konut satışına değinerek, “Yabancılara konut satışını artırmamız lazım. Böylece gayrimenkul çok güzel bir ihraç ürünü olur. Malı satıyorsun ama aynı zamanda malda burada duruyor.” Diye konuştu.
Kentsel dönüşüm ile ilgili konuşan Aydoğan İnşaat, Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan şunları söyledi:
"Kensel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların, ortadan kaldırımlası anlamına geliyor. Kentsel dönüşüm tüm ülkenin gündemine büyük bir heyecanla girmiştir. Sağlıklı, modern kentlere ulaşmak için, kentsel dönüşüm bir fırsattır. Türkiye’nin kendi yapısına uygun olarak kentsel dönüşüm uygulanması gerekir.. Her kentin de kendisine özgü özellikleri göz önünde bulundurularak, kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirilmelidir.
Kentsel dönüşümde İnsanların yaşamlarını sürdürdükleri yerde, yaşamlarını sürdürmeye devam etmelerini sağlanmalıdır. Kentsel dönüşüm doğru bir hamledir. Kentte yaşayan tüm tarafların onayı almış bir proje olmakla birlikte, doğru adımların atılmaması halinde etkili olmayacaktır."
ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık, Kurucu Ortağı Cemil Yaman ‘Yeşil Bina’nın önemine değinerek şöyle konuştu:
"Dünyada yeşil bina sistemi İngiltere’de 1994 yılında başladı. Özellikle 2007’den sonra hız kazandı. Her sene 10 bin bina sertifikalandırıldı.
Türkiye’de ise; 2007’de yeşil bina konusu duyulmaya başlandı. 2013- 2014’te hız kazandı. Van’dan Çanakkale’ye kadar Türkiye’nin her yerinde yeşil bina yapılıyor. Toplamda 412 bina bu sisteme dahil oldu. Yeşil binaların fazla maliyetli olduğuna daire bir algı var. Bu doğru değil. Yeşil binaların kenidilerini amorti etme süresi 2 yıldır."