23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİrfan Aydoğan'Kentsel dönüşüm ada bazında yapılmalı'

İrfan Aydoğan’Kentsel dönüşüm ada bazında yapılmalı’

RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN VİDEOYU TIKLAYINIZ

 

Kentsel Dönüşüm uygulamaları ile ilgili bilgi veren, Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı irfan Aydoğan şunları kaydetti:

"Kentsel dönüşüm uygulaması Türkiye’de batıdan çok farklı. Kentsel dönüşüm Türkiye’de 3 aşamalı olarak gerçekleşti. Birincisi 1950 ile 80 arası, ikincisi 1980 ile 2000 arasında gerçekleşti. Burada devlet devreye girdi, belediyeler ve kooperatifler devreye girdi. İyi bir uygulama yapılmadığı için, kooperatiflerde sorunlar yaşandı.

Daha sonraki aşama ise; 2000 yıllından bugüne kadar, 2012’de 636 yasa ile oldukça hızlanan bir süreç yaşandı.

Her kentte tek tip kentsel dönüşüm sıkıntılı olur 

Batı ile kıyasladığımız zaman, batıda 1850’lerde başlayan kentsel dönüşüm süreci, farklı uygulamalar gösteriyor.  İngiltere ve Fransa’da dükkanlar ve caddeler için özel kentsel dönüşümler yapılmıştı. Bu uygulamanın Türkiye’de yapılması çok zor. Aslında Türkiye’de tüm kentlerde tek tip bir kentsel dönüşüm sıkıntılı olur. Çünkü Türkiye’de sosyal, siyasal, kültürel yapı bunlara çok müsait değil.

Kentsel dönüşümün amacı yenileme ve değiştirme. Bunun olmazsa olmaz şartı; bu insanlara fiziki şartlara uygun binalar ürettikten sonra, bu insanların aynı yörede oturmalarını sağlamak. Türkiye’deki uygulamada bunlara pek dikkat edilmiyor.

İnsanlar kentsel dönüşümü Fikirtepe ile öğrendiler. Ama Fikirtepe’de 4 senede gelinen süreç belli. Burada bazı inşaat firmaları hukuka uygun olmayan sözleşmeler yaparak, insanlara vaatlerde bulunmuş. Bugüne geldiğimizde, son 4 ayda 5 tane proje ruhsat almış. 5 tane firmanın da yakın gelecekte ruhsat alacağı söyleniyor. Neticede mağdur olan müteahhit,  mağdur olan oradaki arsa sahipleri.

Kentsel dönüşümün cadde uygulanması daha farklı. Burada 207 dediğimiz  bir emsalimiz var. Bunu yönetim yüzde 20-25 gibi oranlarla artırarak bir takım projelere müsaade ediyorlar. Burada sadece riskli binadan kurtulup, bina oluşumunu gerçekleştiriyor. Burada eksiklikler var. Sorunun ada bazında çözümlenmesi lazım. Böylece de daha fazla yeşil alanlar, sosyal donatı alanları, otoparklar çıkarma şansımız olabilir olabilir.

Caddede bir sene önceki ruhsat sayısına bakıldığında 320’lerde olan ruhsat sayısı, 2014 sonu itibari ile 700’lere dayandı. Bugün belediyeden öğrendiğimize göre; 700 tane ruhsatın da bekletiliyor. Bu kadar çok arz olduğu zaman insanlar daha seçici oluyor.

Bizim projelerimiz diğerlerinden farklı

Erenköy’den sonra Fenerbahçe’deki projemiz başladı. Tekrar Erenköy’de 25 dairelik bir proje, Göztepe’de de iki tane, 25’er dairelik yerlerle anlaşma sağlanmış durumda. Caddede satışla ilgili bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Biz bu dönüşümü yaparken, oldukça fazla yeşil alanlar bırakmak istediğimiz için, bizim projelerimiz diğerlerinden farklı."

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI