Hazırladığı özel ve dönemlik raporlarla ekonominin ve gayrimenkul sektörünün nabzını tutan Cushman & Wakefield,bu kez İstanbul’un alışveriş caddelerini masaya yatırdı. Stok, kategori dağılımı ve kiralama hacmi bakımından Türkiye’de ilk kez yapılan detaylı araştırma, caddelerin perakende sektörü için önemini bir kez daha ortaya koydu.
3 cadde 5 AVM’ye denk
İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’na göre, İstiklal, Nişantaşı ve Bağdat Caddelerinin toplam perakende stoku binden fazla mağazada yaklaşık 190 bin metrekare. Bu rakam, orta büyüklükte 5 AVM alanına karşılık geliyor. 3 cadde, uluslararası markaların varlığı ve mağaza sayısı bakımından da Londra’daki Oxford ve Berlin’deki Ku’damm Caddeleriyle yarışıyor.
İstiklal hazır giyime, Nişantaşı üst segmente, Bağdat ise her ikisine hitap ediyor
Rapor, markların cadde tercihlerini de ortaya koyuyor. Alıșveriș caddeleri, yeni uluslararasıperakendeciler, özellikle de lüks markalar tarafından amiralmağazalarının ana konumu olarak tercih ediliyor.
İstiklal Caddesi’nde hazır giyime hitap eden ulusal ve uluslararası markalar yer alırken, ulusal ve uluslararası lüks markalar Nişantaşı ve Bağdat Caddelerini tercih ediyor. Uluslararasımarkasayısıbazında, Nișantașıbölgesi 75 mağazailebirincisırayıalırken, 62 mağazaileBağdatCaddesive 36 mağazaileİstiklalCaddesionutakipediyor.
İstiklal’inhaftasonu ziyaretçisi AVM’lerin 5-6 katına ulaşıyor
Caddelerin ziyaretçi hacimlerini de inceleyen rapora göre; İstiklal Caddesi, yaklaşık 200 bini aşangünlük hafta sonu ziyaretçi sayısı bakımından yaklaşık 5 orta çaplıAVM’ye denk geliyor.
İstanbul, perakende harcamaları bakımından Avrupa’nın en büyük 5 şehrinden biri arasında yer alıyor.
5 yılda 80 uluslararası perakendeci pazara girdi
RaporlailgilideğerlendirmelerdebulunanCushman&WakefieldYöneticiOrtağıToğrulGöndenİstanbul alıșverișcaddelerinin, pazarayenigirișlervegenișlemefaaliyetleriyleuluslararasıoyuncularıcezbetmeyedevamettiğinibelirterekşunlarıkaydetti; “Son 5 yılda 80 yenimarkaperakendepazarınagirdivebunun 18’i ilk mağazasınıbu 3 caddedenbirindeaçtı. Ayrıca, özelliklegiyimveyeme-içmesektöründeyeralanulusalperakendeciler de agresifolarakbüyümektedir. Her bircaddeninçokfarklıdinamikleresahipolması,caddelerinfarklıdokuvegeçmişlerinebağlanabilir. O açıdan her bircaddeolmasıgerektiğigibiözel.”
Kentsel dönüşüm perakendeye de dokunuyor
Kentsel dönüşümün, konuttan sonra ilk kez Bağdat Caddesiyle perakende sektörüne de dokunduğunun altını çizenToğrul Gönden:“Hazırgiyimmarkalarınınalangereksinimlerigenelliklealıșverișcaddelerindekimevcutbinalardakarșılanamadığıiçinperakendecilereskibinalarısatın aldıktansonrayenileyerekyeniperakendealanlarıolușturmaktadır.Diğerbireğilimiseçokkatlımağazalarvelüksmarkalarıntümbinayıtekkullanıcıolarakkullanmasıya da bazımarkalarıntümkonseptlerinin (Kadın, Erkek, Çocuk, Aksesuar, Ev, vb.) yeraldığıkapsamlıbüyükmağazalarolușturmakiçineskibinalarınyıkılıpyenideninșaedilmesidir” değerlendirmesindebulundu.