Kentsel Dönüşüm Master Planı ile tüm ilçenin teknik altyapısını çizen Osmangazi Belediyesi çevre dostu mimariye göre planlanmış Soğanlı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ne imza atmaya hazırlanıyor.
Proje ile 42 hektar alanda 2 bin 700 konut, 180 ticari alan inşa edilecek. Kat adedinin 7 ile sınırlı tutulduğu binalarda 2+1, 3+1 ve 4+1 lüks daireler yer alacak. Bin 568 araç kapasitesine sahip kapalı otoparkın yanısıra LPG’li araçlar için de 482 araç kapasiteli açık otopark yer alacak.
Kamulaştırmada sıkıntı olmaz
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Soğanlı Mahallesi’nde hayata geçirilecek kentsel dönüşüm ile Bursa’da kentsel dönüşümün olumlu yönde gelişeceğini savunarak, “Bu proje Bursa ve Türkiye’nin kentsel dönüşümüne ışık tutacak. Soğanlı Kentsel Dönüşüm alanı 42 hektar büyüklükte. Bunun 35 hektarı rezerv, 7 hektarı da riskli alan. Toplam 2 bin 700 konut ve 180 ticari alanın yer aldığı projemizde, okul, cami, spor tesisi, çocuk oyun alanları, park ve yeşil alanlar yer alıyor. Galatasaray Vakfı’na ait arazinin dışında, diğer vatandaşlara ait 25 bin metrekarelik bir alanla ilgili görüşmelerde de anlaşma sağladık. Bölgedeki kamulaştırmalarla ilgili bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum” dedi.
Bahar aylarında inşaata başlıyoruz
Projede yer alacak olan binaların ‘yeşil bina’ diye tabir edilen çevre dostu binalardan oluşacağını kaydeden Dündar, “ Binaların çatılarında oluşturulacak iç bahçelerle yepyeni tarzda yeşil alanlar elde edilecek. Yapılacak olan kentsel dönüşüm ile afet riski taşıyan bölgelere depreme karşı dayanıklı binalar inşa edilecek. Osmangazi’nin geleceğine ışık tutacak projeyi hayata geçirmek için gün sayıyoruz.
Yeşil alanları çoğaltmak adına projede değişikliğe giderek, konut sayısını azalttık ve 300 daireyi projeden çıkarttık. Bu projede rant peşinde değiliz” diye konuştu. Osmangazi, çevre dostu dönüşüm ile rol model olacak Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi son şeklini aldı. Projenin, planlaması ve çevre dostu mimarisiyle kentsel dönüşümde Türkiye’ye rol model olması hedefleniyor.
Proje kapsamında son aşamaya gelindiğini belirten Dündar, “Planlar onaylandı. Bakanlıkla görüşerek son rötuşları yapıyoruz. Mülkiyetler elde edildi. 70 bin metrekarelik alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 70 milyon lira ödeyerek mülkiyetine aldı. 81 bin metrekarelik alan Osmangazi Belediyesi’nin mülkiyetine geçti. Bakanlıkla yaptığımız çalışmalar son aşamada. Dönüşümün planları askıda. 23 Ocakta askıdan inecek planlar kesinleştikten sonra ihale süreci başlayacak. Bu da 2 ayı bulur. 2 ay sonra Soğanlı’ya ilk kazmayı vuruyoruz. Bahar aylarında inşaata başlıyoruz” dedi. Soğanlı dışında 10 farklı hedef bölge belirleyerek kentsel dönüşüm çalışması yürüttüklerini ifade eden Dündar, çalışmaları ilgili meslek odaları ve STK’lar ile hayata geçirmeyi planladıklarını anlattı.
Kanal boyunca yeşil aks oluşturacağız
Kentsel Dönüşüm Master Planı ile ilçeyi A-B-C ve D bölgelerine ayırdıklarını aktaran Başkan Mustafa Dündar, A bölgesi olarak belirlenen alanların öncelik arz ettiğini vurguladı. Yalova Yolu, Soğanlı, Alemdar, Küçükbalıklı, Zafer-Atıcılar, Gülbahçe, Santralgaraj, Esentepe, Altıparmak-Çarşamba ile Bağlarbaşı-Geçit ve Emek alt bölgelerinde kentsel dönüşüm ve yenileme uygulamalarını öncelikli olarak başlatılacağını vurgulayan Dündar, “Nitelikli afet riskleri en aza indirilmiş, planlı, sosyal ve teknik altyapı sorunları çözülmüş yeni yaşam alanlarını Osmangazi’ye kazandıracağız. Merinos Kültür Merkezi’nden Botanik Park’a kadar kanal boyunca yeşil aks oluşturacağız. Biz sadece modern yeni bir kent yapılaşması oluşturmuyor, yeşili doğası korunmuş bir şehir için çalışıyoruz”dedi.