Karadeniz turizm açısından çok zengin doğal güzelliklere ve tarihe sahip olmasına karşın bölge genel olarak turizmden hakettiği payı alamıyor.Karadeniz'in en büyük şehri Samsun Büyükşehir Belediyesi İlçelerin turistik değerlerini tanıtıp yaygınlaştırmak için yatırım gerçekleştiren belediye, tarih boyunca birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Terme'yi masaya yatırdı.Samsun Valiliği de bu çalışmalara destek veriyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçe ile özdeşleşen savaşçı Amazon kadınları efsanesini turizme kazandırıp uluslararası düzeyde tanıtma kararı aldı. İlçenin Simenit Gölü ve Thermodon Çayı bölgesine yerleştikleri bilinen Amazon kadınları efsanesi, uluslararası turizme hazırlanacak.
Dünyaca ünlü efsanenin Terme sahillerinde cereyan etmiş olduğuna dair birçok tarihçinin kanaati, ilçeyi turizm potansiyeli haline getirdi. Uzun yıllardır Simenit Gölü ve Thermodon Çayı bölgesi çok sayıda bilim adamının araştırmalarına sahne olurken, Samsun Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi, bu potansiyeli turistik markaya dönüştürmeye hazırlanıyor.
Vali İbrahim Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, savaşçı kadınların yaşadığı iddia edilen Gölyazı Mahallesi Simenit Gölü ve Termedon Çayı bölgesini sahil güvenlik helikopterle dolaşıp fotoğrafladı. Gezisi sonrası değerlendirmede bulunan Vali Şahin ile Başkan Yılmaz, göl ve çay bölgesinin büyük turizm potansiyeli olduğunu kaydetti. Vali ile Başkan, efsane ile bütünleşen bölgeyi bilimsel çalışmalarla turizme kazandıracaklarını vurguladı.
Amazon Efsanesi
Samsun'un en büyük ilçelerinden biri olan Terme, aynı zamanda köklü bir tarihe sahip. Tarihi milattan önce 1000 yılına kadar uzanan ilçenin adını Termisus, Thermodon ve Amazon savaşçı kadınların kurduğu Thamiskyra'dan aldığı rivayet ediliyor. Yerli halkı Gaskalar'dan olup ilçe sırasıyla Hititler, Frigler, Med'ler, Persler, Romalılar, Bizans Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti ve Canik Beyliği'nin hakimiyet sürdüğü coğrafya oldu. Onlarca uygarlığa rağmen Terme, günümüzde ise en çok Amazon savaşçı kadınlar efsanesi ile tanınıyor. M.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısında yaşayan İyonyalı ozan Homeras, İlyada destanında Amazon kadın savaşçıların ilk kez ilçenin Thermodon Çayı kıyısına yerleştikleri ve Thamiskyra kentini kurduklarından söz ediyor. Efsaneye göre ellerinde mızrakları, omuzlarında ok ve yayları ile erkeklerden oluşmuş Yunan ordularıyla amansızca savaşan ve ok atmalarını engellemesin diye sağ göğüslerini kesen Amazon kadınları, bu coğrafyada uzun süre hayat sürmüş. Bazı tarihçiler efsanenin bu bölgede yaşandığına dair benzer görüş belirtirken, geçen yıl ilçeye gelen UNESCO Yönetim Kurulu Üyesi ve Amazon kadınları araştırmacısı Rus Bilim Adamı Litvin Vitaly, bu savaşçı kadınların Terme'de yaşadıklarını kabul ettiğini açıklamıştı.