İnşaat, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olmayı bu yıl da sürdürecek. Rant vergisinden konut alımını teşvik uygulamasına, kentsel dönüşümden yabancıya satış konularına kadar inşaat sektörünü ilgilendiren sıcak gelişmelerin yaşandığı şu günlerde yatırımcılar da yatırımlarına hız kesmeden devam ediyorlar.
Hız kazanan şehirleşme çalışmalarının kentsel dönüşüm çalışmaları ile desteklenmesi ile birlikte önümüzdeki yıllarda da inşaat ve gayrimenkulün, Türkiye'nin öncü sektörlerinden olması kuvvetle muhtemel.
Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin yapıldığı iki seçimli bir yıl olan 2014'ü 1 milyon 165 bin 381 adetlik konut satışı ile kapatan sektör, 2015 yılında da aynı rakamları yakalamayı hedefliyor. Son yıllarda öne çıkan İstanbul, geçmiş yıllara oranla prim potansiyelinin azalmasına rağmen hala yerli-yabancıların yatırım yapmaya iştahlı oldukları bir kent. Neredeyse bir şantiye görüntüsü çizen İstanbul, 2015 yılında da gayrimenkul yatırımları konusunda popülerliğini koruyor.
Konut seçiminde aranan kriterler
1- Tüketicilerin konut talebinde en belirleyici unsur konumu ve fiyatı oluyor.
2- Trafik sorunu nedeniyle ulaşım akslarına yakınlık da konut seçiminde belirleyici bir unsur.
3- Sunulan kampanyalar, ödeme kolaylıkları da tüketicilerin kararlarında etkili oluyor.
4- Aileler daha çok sosyal alanlı karma projeleri tercih ederken bekarlar kent merkezindeki projelere rağbet gösteriyor.
Konut talebi sürüyor
Planlanan projelerin çok büyük bir kısmı orta ve üst gelir grubuna hitap eden projelerden oluşuyor. Türkiye'de evlenmeler, yeni eve çıkmalar ve yabancı talebi de göz önüne alındığında yılda ortalama 800 bin ila 1 milyon konut talebi bulunuyor. Son yıllarda özellikle İstanbul'da arsa yaratma sorunu nedeniyle kentin merkez aksından uzaklaşarak projeler üretilmeye başlandı ancak bu projeler de yüksek metrekare fiyatları ile dikkat çekiyorlar. Yerli yabancı yatırımcıların alım taleplerinin daha çok kent merkezindeki lokasyonlara yönelik olduğuna dikkat çekiliyor.
Fiyatlar seğişecek mi
İnşaat maliyetlerindeki yükselme nedeniyle konut fiyatlarının daha da artacağı konusundaki söylemler sürüyor. İnşaat maliyetlerindeki artışın konut üreticileri tarafından fiyatlara yansıtılamadığına dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2015 yılında konut fiyatlarında artış yaşanmasını beklediklerini söylüyor. Proje sayısındaki artış ile birlikte tüketicilerin seçim şansının arttığını bu durumun da tüketici tercihleri ile şekillenen bir piyasa yaratacağına dikkat çeken Maya, "Son yıllarda proje sayısındaki artış, fiyatların her geçen yıl yükselmesi ile birlikte tüketici artık verdiği her kuruşun karşılığını alabileceği projeleri almak için detaylı araştırma yapıyor. Kimse verdiği paranın boşa gitmesini istemiyor" diyor. İnsanların konut ve ofis projesi seçimlerinde ulaşım akslarına yakınlığı son yılarda daha da belirleyici bir unsur haline geldi.
Dirençli ve istikrarlı bir yıl
Yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştiği iki seçimli 2014'te konut satışlarında, rekor rakamlara ulaşıldı. Genel seçimlerin yapılacağı 205 yılının da 2014 yılı ile benzer bir yıl olması bekleniyor. Sektörün önde gelen markası Mesa'nın yönetim kurulu başkanı Erhan Boysanoğlu, inşaat sektörünün, gerek ulusal ve gerekse uluslararası arenada, olağan koşullar altında 2014'e benzer bir şekilde dirençli ve istikrarlı bir yıl geçireceğini öngörüyor.
Gayrimenkul piyasası açısından, 2015 yılının firmalar arasındaki rekabetin artacağı bir yıl olacağını belirten Boysanoğlu, "Bu yıl tüketici tercihleri daha da belirleyici olacaktır. Tüketici tercihlerinin oluşmasında projeye imza atan firma, bu firmanın geçmişte ortaya koyduğu eserler, bu eserlerin bölgesine kattığı değer ile firma markası ve algısı gibi faktörlerin daha da öne çıkacağı bir dönem olacağını düşünüyoruz. Ayrıca KDV ve Tüketici Yasası'nın detaylarının, arsa emlak değerlerinin, rant vergisinin en çok tartışıldığı bir yıl olacak" diyor.