Türkiye'de nedense herkes gözünü caretta carettaların üreme alanlarına gözünü dikmiş !! İztuzu Plajından sonra şimdi de Karaot Plajı mücadele veriyor.
Nesli tükenme tehdidi altındaki caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından Fethiye Karaot Plajına yapılmak istenen yat-çekek limanı ile ilgili açılan davanın bilirkişi raporu belli oldu. Bilirkişiler yatlara bakım, imal ve konaklamak için planlanan limanın, ekosistemi bozacağını söyleyerek, limanın aynı zamanda ulusal ve uluslararası yasalara ve kamu yararına aykırı olacağı sonucuna vardı.
Ekosistem Dengeleri Bozulur
Fethiye ilçe merkezinde bulunan yat çekek limanının görüntü ve deniz kirliliği yarattığı gerekçesiyle Yanıklar Köyü Karaot Plajı'na taşınmasına dönük projeye verilen "ÇED olumlu" kararına karşı yöre halkının açtığı davada sevindirici bir gelişme yaşandı. Caretta Carettaların üreme alanlarından olan ve bu nedenle de uluslararası yasalarla korunan Karaot Plajı'nda yapılmak istenen liman projesine karşı açılan davada geçtiğimiz yılın sonunda yapılan bilirkişi incelemesi raporu mahkemeye gönderildi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, Prof. Dr. Habib Muhammetoğlu ve Prof. Dr. Fevzi Yılmaz'dan oluşan bilirkişi heyeti Karaot'a tekne imal, bakım, onarım ve çekek yeri limanı projesinin gerçekleşmesi durumunda oluşabilecek sakıncaları maddeler halinde sıraladı;
1. Yörede bitki örtüsüne, canlılara (özellikle deniz kaplumbağalarına) tarım ve turizm sektörüne olumsuz etkilerinin olacağı ve davaya konu faaliyetin bu alandaki ekosistem dengelerinde geri dönüşümü zor ve telafisi imkansız zararlar vereceği,
2. Dava konusu ÇED olumlu kararının dayandırılmaya çalışıldığı, halen onama işlemleri tamamlanmamış imar planları ve planlarda getirilen plan kararları 1/ 100 bin ölçekli çevre düzeni plan kararlarına, Akdeniz'in korunması için imzalanan "Barselona Antlaşmasına ve diğer uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu gibi, imar mevzuatına, belde ihtiyacı ve kamu yararına da uygun değildir."
"Gözün Gördüğü Tespit Edildi"
Bilirkişi raporunun son derece olumlu olduğunu söyleyen davanın hukukçusu Bora Sarıca, "Raporun ekokosistemin geri dönümsüz ölçüde zarar vereceği yönündeki kanaati bizleri şaşırtmamıştır. Bilimsel gerçeklik dikkate alınarak verilen görüş olması gerekenden öteye, yeni bir bulgu değil gözün gördüğünün tespit edilmesi anlamını taşımaktadır. Karaot plajının geleceğinin kurtarılması ve yöre halkının sağlığı yönünden verilen bu karar sevindiricidir" dedi.
Ne Olmuştu?
Karaot Plajı ve çevresinin hassas zon, doğal sit, sığla ormanı ve arkeolojik sit gibi birçok koruması olmasına rağmen 2010 yılında Maliye Bakanlığı sahili 49 yıllığına Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Kooperatifine tahsis etti. Yat çekek tesisin yapılması planlanan yer nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarından koruma altındaki Caretta caretta (EN ) ve Chelonia mydas (EN) türlerinin üreme alanı. Bu nedenle, gelen tepkiler üzerine 2011 yılında askıya alınan proje, 2013 yılında "kamu yararı" kılıfına sokularak tekrar gündeme getirildi. Eş zamanlı olarak yine aynı sahildeki Çiftlik beldesinde ikinci bir yat çekek ve imal yeri projesi Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Bu projelere verilen ÇED olumlu izinlerine karşı yöre halkının açtığı dava halen devam ediyor.