Yeni projelerden konut almak, ev sahibi olmak isteyen herkesi iki kez düşündürür. Henüz ortada daha bir şey olmadığı için firmalar örnek daire gösterip diğer her şeyi yazıyla, çizgiyle, maketle, resimle anlatıyorlar. Doğal olarak geriliyorsunuz, korkuyorsunuz, merak ediyorsunuz. Bir yandan fiyat avantajının olması, diğer yandan ise aldığınız riskin çoğalması uykularınızın kaçmasına neden olabiliyor. Türkiye’de konut pazarlama sektörünün öncüsü İngiliz – Türk ortaklı uluslararası konut pazarlama şirketi Universal 21 ‘in yaptığı gibi bu riski sizin için sıfırlayan firmalar kazancınızı da maksimuma ulaştırıyor.
Hangi inşaat firmasının yaptığına bakın!
Öncelikle daire alacağınız şirketin daha önce benzer projeleri bitirmiş olması önemlidir. Satılmış daireleriniçinde yaşayan insanların sorunsuz yaşadığı, mutlu olduğu ve şirketle ilişkilerinin teslimden sonrada sorunsuz devam ettiği projeleri yapan şirketler başarılı şirketlerdir. Firmanın daha önce teslim ettiği projelere bakın ve referans alın.
Türkiye’nin lider emlak konut proje pazarlama şirketi Universal21’in Yönetici Ortağı Monica Anca Skorochodşunları söylüyor: “Öncelikle inşaatı yapan firmanın güvenilir olmasına, daireyi vaat edilen tarihte, ek masraflar çıkartmadan teslim edebilecek bir kurum olmasına dikkat edilmelidir. İnşaatın projesinin onaylanmış, temeli atılmış, yapı inşa izni alınmış ve kat irtifakı kurulmuşsa Kat İrtifak Tapusu adı altında size tapu verilebilir. Alıcının bloktaki yerini gösteren bir belge olan Kat İrtifak Tapusu gerçek bir tapudur ve inşaattaki haklarınızı güvenceye almanızı sağlar. Müteahhitlerin geçmiş dönemdeki performansları da son derece önemli bir veridir. “
Gayrimenkul piyasasında satış sıkıntısı çeken proje ve müteahhitlere nefes aldıran en dinamik proje pazarlama şirketlerinden biri olarak bilinen Universal21’in Yönetici Ortağı Monica Anca Skorochod, konut alıcılarının ciddi sıkıntılarla karşılaşmamaları için saptadığı hususları gruplandırarak aşağıdaki şekilde özetledi:
Satın alınacak konutun ya da konut projesinin bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gidilerek, gayrimenkule ait tapu kütüğündeki mevcut kayıtlar incelenmelidir.
Bu incelemede,
• Gayrimenkulün kime ya da kimlere ait olduğu,
• Gayrimenkule ilişkin hisse oranları,
• Gayrimenkul üzerinde intifa (kullanım) hakkı olup olmadığı,
• İpotekli olup olmadığı,
• Satışa engel bir tedbir kararı bulunup bulunmadığı,
• Kat irtifakının kurulup kurulmadığı, kurulmasına herhangi bir engel olup olmadığı,
• Almak istenen bağımsız bölümün tapuda kayıtlı olup olmadığı,
• Yüz ölçümü,
• Gayrimenkulün Yönetim Planı,
• Arsa sahibinin müteahhide uyguladığı tapu şerhleri, öğrenilmelidir…
• Satın alınacak konutun ya da konut projesinin bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek, ilgili İmar Müdürlüğü'nden satın alınacak yerin mevcut kayıtları incelenmelidir.