22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaKonut ProjeleriGayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu açıklandı!

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu açıklandı!

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2015 Raporu bugün gerçekleşen toplantıyla beraber açıklandı. ULI ve PwC ortaklığında hazırlanan raporun detayları ve toplatıya daire detayları sizin için haberimizde derledik.
 
Bugün gerçekleşen toplantının tamamını aşağıdaki videodan izlebilirsiniz!
 
 
Açılış konuşmalarını PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu ve ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur'un üstlendiği toplantıda Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'da kısa bir konuşma yaptı.
 
Gelişen Kentler Zirvesi bu yıl Balıkesir'de gerçekleşecek!
 
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur," Marmara ve Ege bölgesinde 20 il bulunuyor. Nufüsun yüzde 70'i bu bölgede. Yani turizmde, ticaret, sanayide yoğun olarak bu bölge üzerinde gelişiyor. Balıkesir'de bu bölgenin şehirlerinden biri. Balıesir 5-6 yıl içerisinde çok farklı olacak. Balıkesir'e yatırımcıları çağırıyoruz." dedi.
 
Alternatif Gayrimenkul yatırımlarına yönelmeliyiz!
 
Saat 09.30'da ise Doç.Dr. Ali Hepşen "Ekonomi ne durumda? Gayrimenkul sektörünü nasıl etkiler?" sunumunu yaptı. Hepşen, "Gayrimenkul sektörününn her yıl ortalamasına bakıldığın milli gelirin üzerinde seyrediyor. Yalnızca 2012 yılında bir düşüş gördük. Onunda aynı yıl onaylanan mütekabiliyet, 2B ve kentsel dönüşüm yasalarından kaynaklı olduğunu görüyoruz. Ekonomik olarak son yıllarada kişi başı milli gelirde 10 binin üzerine çıkamadık. Bu demek oluyor ki orta gelir kapanına kısıldık. Türkiye yatırım anlamında risk alınması gereken bir ülke. Alternatif Gayrimenkul yatırımlarına yönelmeliyiz. Gayrimenkul yalnızca konut ya da ofisten ibaret değil." dedi.
 
500 kişi ile birebir mülakat ya da anket yoluyla gerçekleştiren Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2015 Raporu'nun bu yıl 12. si yayınladı. Raporun deaylarını PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme A.Ş. Yönetici Ortağı Neşecan Çekici ve DTZ Şirket Ortağı ve ULI Türkiye İcra Kurulu Üyesi Firuz Soyuer paylaştı.
 
 
 
 
İstanbul gayrimenkul yatırımcısının en çok tercih ettiği 20. şehir oldu!
 
Gayrimenkul yatırımcısının en çok tercih ettiği Avrupa şehirleri belirlendi. Birinciliği Berlin'nin üstlendiği listede, ikinci Dublin, üçüncü Madrid, dördüncü Hamburg ve beşinci Atina oldu. İstanbul 20. sırada yer alırken listenin sonuncusu Moskava oldu.
 
Sıralamayı değerlendiren PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, sıralamaya baktığımızda Almanya'nın şehirlerini görüyoruz. Almanya'ya bir güven var. Diğer şehirlere baktığımızda ise krizden etkilenmiş dibe vurmuş şehirler var. Yatırımcı bu şehirde fiyatlar dahada düşemez diye düşünüp, krizden etkilenen bölgelere yöneliyor." dedi. 
 
Ersun Bayraktaroğlu'nun röportajını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
 
 

 
Rapor geçen sene ile kıyaslandığında katılımcıların bu yılda aynı görüşleri bildirdiğini görüyoruz. Sonuçlara göre katılımcılar işlerin iyiye gideceğini, 2015'te de finansmana rahat ulaşılacağını, alternatif gayrimenkul yatırımlarının gerekli olduğunu ve geleceğin yeşil olacağını bildirdi.
 
Avrupa konuta yöneliyor!
 
Avrupa'da yatırımcının konuta yönelmeye başladığı gözlemleniyor. Ofis yatırımında düşüş görüldüğü raporda konutta etkin değiliz ama olmayı düşünüyoruz yanıtını katılımcıların yüzde 85'i vermiş durumda.
 
Rapor sunumunun ardından "Gayrimenkul yatırım fonları uluslararası yatırımcılar için alternatif olabilir mi?" başlıklı panel gerçekleşti. Modöratörlüğünü ENSPD Yönetici Ortağı Mehmet Ali Ergin'in yaptığı panelde Bilgili Holding Geliştirme Başkanı Onur Akansel, EYG Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ve Cushman & Wakefield Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur görüşlerini paylaştı.
 
Gayrimenkul yatırım fonları uluslararası yatırımcılar için alternatif olabilir mi?
 
 

 
Gayrimenkul Yatırım Fonları, yatırımcıyı rahatlatacak!
 
EYG Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "GYO'lar kurulurken, bir gayrimenkul alsın ve kiralasın mantığında kuruldu. Bu şekilde pazar büyümüyor. Daha sonra Sinpaş'ta biz buna geliştirme kısmını ekledik. Gayrimenkul Yatırım Fonları, yatırımcıya profesyonel hizmet sunacak. Yatırımcı evi aldım, teslim aldım, tapusu vergisi, nasıl kiraya veririm gibi şeyler düşünmek zorunda kalıyor. Fonlar sayesinde bu oradan kalkacak yatırımcı bunları düşünmeden gayrimenkul getirisini almış olacak." dedi.
 
Cushman & Wakefield Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, "Gayrimenkul Yatırım Fonları, GYO'lara benzetilmemeli ve önü açılmalı. Kentsel dönüşüm çok önemli bir proje. 20 milyon konutun 3/1'inin dönüşmesi söz konusu. Bu da 7 milyon konuta yaklaşık 485 milyar dolar finansmana denk geliyor. Yeni kaynaklar bulmamız gerekiyor. 7 milyon konutu yeniden yıkıp yapmalıyız. Geleceğe daha yeşil ve planla bir ülke bırakmalıyız. Kentleşme olgusu devam ederken kentsel dönüşümle beraber nüfus artışına karşı da konut üretiyor olacağız." dedi.
 
Haluk Sur röportajını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
 

 
Bilgili Holding Geliştirme Başkanı Onur Akansel ise, "İstanbul konumuyla, tarihiyle, yakın zamanda ve gelecekte gerçekleşecek projelerle gelişime çok açık. Avrupa ülkeleri ve Amerika ile kıyaslama yaptığımda gördüğüm sermaye piyasası ile gayrimenkul sektörü iç içe. Gayrimenkul sektörü dediğimiz doğru yer ve doğru zamanda doğru projedir. Sermaye piyasasının bizim ülkemizde de bu imkanı sunması gerekiyor." dedi.
 
Kentsel dönüşümde enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik önemli!
 
Toplantının ikinci paneli ise "Türkiye gayrimenkul sektöründe neler oluyor?" başlıklı idi. Bayan konuşmacılardan oluşan panel geçtiğimiz günlerde sektörün acı kaybı Nur Zeynep Gürdal anısına ihtaf edildi. Moderatörlüğünü Has Mimarlık Kurucuğu ortağı Ayşe Hasol Erktin yaptığı panelde Soyak Holding İş Geliştirme Takım Lideri Gülcemal Alhanlıoğlu, Çelen Değerlendirme Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Çelen, Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer ve Extensa Genel Müdürü Özlem Gökçe fikirlerini paylaştı. 
 
Soyak Holding İş Geliştirme Takım Lideri Gülcemal Alhanlıoğlu, " Toplantının başından beri kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu konuşuyoruz. Ancak bu fırsat olarak görülmemiş olacak ki rapora yansıdığını görmüyoruz.  Herkesin bildiği bir kazan kazan modeli vardır. Bunu kentsel dönüşümde uygulayamayız. Devlette firmada biraz kaybetmeli ve hak sahabi beklentilerini düşürmeli. Gayrimenkul yatırımlarında bir modeli her projeye uygulayamayız. Her proje için ayrı bir model geliştirmemiz şart. Kentsel dönüşümde 485 milyar dolarlık bir maliyetten bahsediyoruz. Kentlse dönüşümde enerji verimliliği ve Dönüşümde eğer enerji verimliliğine önem verirsek dönüşümle beraber 25 milyar dolar enerji tasarrufu elde edebiliriz. Ayrıca küçük ölçekte devam eden dönüşüme daha büyük ölçekli bakıp daha planı bir şekilde devam etmemiz gerekiyor." dedi.
 
Extensa Genel Müdürü Özlem Gökçe, "Türkiye'de finansman bulma sıkıntısı yaşandığı dönemde şirketimizi yurtdışında 2 milyar euroluk yatırım kararı aldı. İstanbul başta olmak üzere gayrimenkul sektörünü global hale getirmeliyiz. Yurtdışındaki oyunculuğu benimseyip kendi ülkemizde de uygulamalıyız." dedi.
 
Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer ise, "Aslında hem globaliz hem de değiliz. Pazara yatırımcı gözüyle bakmayı doğru bulmuyorum. Dışarıdaki bakış açısıyla bizim pazarımız uyuşmuyor. Yani Dubai ile ya da başka bir şehir ile İstanbul'u bir tutamayız. Biz yabancı yatırımcıya doğru bakış açısını anlatmaya çalışıyoruz." dedi.
 

Maide KARADAĞ/Emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI