Bu sene Türkiye'nin yaşayan İstanbul maketiyle büyük ilgi topladığı 10-13 Mart tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleşen MIPIM 2015 Fuarı'nı JLL Sermaye Piyasaları Direktörü Can Gün Gökkaya, Emlakdream.com Genel Yayın Yönetmeni Ayla Özer'e değerlendirdi.
RÖPORTAJIN TAMAMINI AŞAĞIDAKİ VİDEODAN İZLEYEBİLİRSİNİZ!
Bu sene Türkiye'yi başka bir noktada gördük!
JLL Sermaye Piyasaları Direktörü Can Gün Gökkaya, "MIPIM, en önemli platform gayrimenkul oyuncuları için. Dünyanın her yerinden 21 bin katılımcının geldiği bütün yatırım fonlarının orada olduğu aynı zamanda geliştiriciler yatırımcılar ve kullanıcaların buluştuğu bir platform. Bu sene gerçekten Türkiye'yi başka bir noktada gördük. Şimdiye kadar olduğundan farklı bir noktaya taşınmıştı. Hem İstanbul çadırı olsun, hem Türkiye'nin pavyonda aldığı yer MIPIM'e damgasını vurdu diyebiliriz. İstanbul Çadırı'nın ve BIG'in sponsor olduğu Beyoğlu'ndaki o ışıklı ve görsel şovun olduğu maket gerçekten olağan üstüydü diyebiliriz.
Türk firmalarla yabancı yatırımcıları bir araya getirdik!
Bu sene 21 standla katılan Türk yatırımcı vardı. Kentsel ölçekte belli bir hacime sahip olan birçok proje çok ciddi ilgi gördü. Bizde JLL elçileri olarak bütün yabancı delegelerle temaslar kurup onları bir araya getirdik. Çok ciddi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Çok verimli geçtiğini söyleyebilirim.
Artık gelişmiş piyasaların standartlarında oynuyoruz!
Türkiye'deki önemli oyuncular orada projelerini sergileme imkanı buldular. Bütün projelerde çok ciddi ilgi gördü. Bunlara örnek verebiliriz. Vadistanbul, Emaar gibi bunlar gerçekten çıtayı çok farklı bir yere taşıdılar. Projeye çok ciddi ilgi olduğunun dışında maketlerde çok ilgi gördü. Biz artık Londra'nın Paris'in bütün gelişmiş olan piyasaların oynadığı standartlarda bu oyunu oynayabiliyoruz.
Hem görsel şov, hem sesle verilen efektlerle maket çok ilgi çekti. 21 bin katılımcının önünden geçtiği bu sene aslında Ruslardan aldığımız bir nokta. Şuan sahip olduğumuz noktayı önümüzdeki senelerde korumamız gerektiğini düşünüyorum.
Yabancı yatırımcının gözü Türkiye'de!
JLL dünyadaki çok önemli 400 yatırımcının bir araya geldiği bir akşam yemeği organize etti. Orada Türkiye'de çok önemli projeleri sergileme imkanı bulduk. Özellikle Mena bölgesindeki sermaye piyasası ekibimizle onları bir araya getirip Rusya'daki kan kaybından ileri gelen parasal gelişmenin Türkiye'ye kayacağı birçok önemli temasta bulunduk. Tabiki Türkiye'de ilgi gören projeler bu PPP projeleri, sağlık yatırımları, kentsel dönüşüm projeleri. Diğer taraftan alt yapı yatırımlarına büyük önem veriyorlar. Yeni havaalanı olsun yeni köprü. Bütün yatırımcıların şuanda monitör ettiği bir konumda. Tabiki politik bazı konular var ama onlarında aşılacağını, Türkiye'nin uzun vadede çok önemli bir lokasyon olarak yerini alacağı kesin. Bütün yatırımcılarında böyle fiyatladığını görebiliyoruz.
Dünyada gayrimenkule ayrılan paranın nereye gideceği net değil!
Her sene fuara katılım artıyor. Geçen sene bildiğim kadarıyla 400'e yakın yatırımcı vardı. Bu sene 700'e yakın bireysel katılımcı vardı. Bunun önümüzdeki senelerde artması bizler için iyi. Aslında hepimiz Türkiye'nin İstanbul'un birer elçisiyiz. Orada mümkün olduğunca temasları kuvvetlendirmek, Türkiye'yi anlatmak. Birçok yatırımcı Türkiye'nin geleceğine inanıyor ama zaman zaman bildiğiniz gibi Türkiye'de iniş çıkışlar olabiliyor. Şuanda biz yatırım ortamını gayet iyi görüyoruz. Önümüzde bir takım beklediğimiz şeylerden sonra Türkiye'nin geleceğinde körfez bölgesinden, Avrupalı Amerikalı yatırımcıların ilgisini görebiliyoruz. Özellikle Avrupa'da ve Amerika'da parasal bir genişleme söz konusu. Şuanda gayrimenkule ayrılan paranın nereye gideceği çok net değil. Türkiye burada çok önemli bir rol alabilir. Yani bu MIPIM gibi fuarlarda varlığımızı hep bir üst noktaya taşıyarak yabancılara anlatmamız gerekiyor. Bununda ön adımını attık. Biz JLL delegeleri olarak önemli projeleri yabancı yatırımcıyla bir araya getirdik.
Yatırımcının gözünde İstanbul'un Paris'ten Londra'dan bir farkı yok!
Çok ciddi bir ilgi var. Özellikle körfez bölgesinde bizim Mena ofisin sermaya piyasalarının Londra'da yaptığı bir satış var. Yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ofis binasının satışını HSBC'nin Genel Müdürlüğü'ne yaptık. Benzer fonların şuanda Türkiye'ye ilgisi var. Artık Türkiye İstanbul'un onlar için bir Parsi'ten Londra'dan farkı yok. Tabi bir risk oranı var ama bunu artık Körfez'in, Avrupalı'ların ve Amerikalı'ların fiyatladığını görebiliyoruz. Ona göre giderek yatırım piyasalarının likit hale geldiği, farklı enstrümanların bu gayrimenkul yatırım fonları olsun farklı enstrümanlarla çok daha iyiye gittiğini görüyoruz.