Eletronik eşyadan finansa kadar birçok alanı etkileyen kurdaki değişim gayrimenkul sektörünü vuramadı. Bulvar İstanbul İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Aydoğan, "Dolar artışında vahim bir durum yok. Cezayir'de iş yapıyoruz. Kur 80'den 115 liraya gelmişti. Aradaki fark 35 lira. Bu da yüzde 45 demek. Buna rağmen iş yapıyoruz. Türkiye'de en ufak bir sendeleme bile yok. Yatırımlar tam gaz devam ediyor" diye konuştu. Aydoğan'la yeni yatırım planlarını ve inşaat sektöründeki gelişmeleri konuştuk.
Bulvar İstanbul projesinde son durum ne? Ne kadar konut sattınız?
Projenin 1 yılda yüzde 90'ını sattık. Bin 550 konuta tekabül ediyor. Kalan yüzde 10'luk bir stokumuz var. Teslime de bir yıl gibi bir süre var. Bir yılda da bölge fiyatları da arttığı için satışta bir sıkıntımız yok. İnşaat seviyemizde Emlak Konut'un iş planına göre yüzde 41'de olmamız gerekirken, şuan yüzde 48 seviyesindeyiz. İş programının önünde seyrediyoruz.
Birkaç yıl sonra metrekare fiyatları hangi seviyeye yükselir?
Birkaç yıl sonra 5 bini bulması gerekiyor. Çünkü artık burada yapılan yatırımların maliyetleri 4 binlere yaklaştı. 2016'da bu ihtimal yüzde 80 olacak. Burası şuan Halkalı'yla yarışıyor. Bölgenin yatırım potansiyeli de çok gelişiyor. 11 ihtisas hastanesinin yer alacağı temelleri atılan Sağlık Kent, yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kanal İstanbul projeleri bölgeyi uçurdu.
Döviz kurundaki değişim inşaat sektörünü nasıl etkiledi?
Piyasalar karışık gibi görünse de bizle alakalı bir durum değil. Mesela biz Cezayir'de iş yapıyoruz. Orada kur 80'den 115 liraya gelmişti. Aradaki fark 35 lira. Bu da yüzde 45 demek. Kapalı ekonomi olmasına rağmen dolar yüzde 45 artmış. Hani dolar arttı diyorlar ama dünyaya göre kıyaslarsak durum vahim değil. Piyasada rakipler için ters bi algı yaratılmak istenebilir. Türkiye'de en ufak bir sendeleme yok. Yatırımlara devam ediliyor. Son zamanda yapılan ihalelere bakıldığı zaman, bölgede arsa kalmadı. Bu da potansiyelin nasıl yüksek olduğunu gösteriyor.
Yeni yatırım planlarınız neler?
Ataşehir'de bir ofis projemiz var. Ruhsatını aldık. Birkaç ay içerisinde satışa çıkarmayı planlıyoruz. 17 kattın oluşuyor her katta da 4 ofis bulunacak. Modüler sistemle istenildiği şekilde birleştirilebiliyor. Yaklaşık 100 milyon liralık bir yatırım olacak. 1 yıl içinde de tamamlamayı hedefliyoruz.
Ayda en az iki yabancıyı ağırlıyoruz
Yabancının Kayaşehir'e ilgisini nasıl buluyorsunuz?
Yabancılar araştırıyor. Biraz daha alışılagelmişin dışında bakabiliyorlar. Türkiye'nin mega projeleri nerede yapılıyor? Üçüncü köprü, havalimanı, Yenişehir, Kanalistanbul hepsi bu bölgenin çevresinde. Araştırdıkların için buranın nasıl bir bölge olduğunu anlıyorlar. Dolayısıyla yatırımlarını bu bölgeye yapmak istiyorlar.
Yurtdışından talep var mı?
Talep elbette alıyoruz. Ülkemize yatırım yapmak isteyen o kadar çok yabancı grup var ki. Ancak ortaklık için gelen yatırımcının bizden çok daha güçlü olması gerekiyor. Aksi halde niye yanıma alayım ki? Beni know-how olarak ileriye taşıması lazım. Bizim statümüzde gelen yatırımcılar olduğu için şu an sıcak bakmıyoruz. Ancak ülkemize müthiş talepleri var. Ayda en az 2 yatırımcıyı ağırlıyorum. Ülkemi ve yatırım potansiyelini tanıtıyorum Bu benim vatandaşlık görevim.
Türkiye seçimden hep güçlü çıkıyor
2015 yılı sizce nasıl geçecek?
Bizim için geçen yılda iyi geçti. Herkesin durduğu dönemde biz yatırım yaptık. Bu da bizi bir tık öne çıkarttı. 17 Aralık'tan sonra Türkiye çalkalanırken, biz yatırımdan geri durmadık, ileriye doğru yürüdük. Sektördeki büyük oyuncular bile hafif sendeler gibi oldu. Doğru proje, doğru lokasyon ve doğru fiyat hepsini bir araya getirdik. Bunun meyvesini de şimdi topluyoruz. 2015 yılı da çok pozitif, doludizgin geçecek. Türkiye tüm seçimlerden güçlenerek çıkıyor. İnşaallah bu seçimlerde de aynısını göreceğiz.
Sabah