500 bin nüfusuyla İstanbul’un en yoğun ilçesi olan Esenler, Anadolu’daki pek çok büyükşehirden daha fazla nüfusa sahip. Kilometrekareye İstanbul’da 13 bin, Esenler’de ise 70 bin insan düşüyor. Bu rakam, kentin en önemli iki ulaşım aksı olan TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu’nun ortasında bulunan ilçedeki insan yoğunluğunu gözler önüne seriyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ
Yapı stoku bakımından İstanbul’un en sorunlu ilçelerinden olan Esenler’de, kentsel dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İlçede son dönemde olası bir depremde hasar görme ihtimali hayli yüksek olan 100 bin konutun 23 bin 829’u dönüştürüldü. Kentsel dönüşümde büyük hedefleri olduğunu her fırsatta dile getiren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Bu rakam bizim için yeterli değil, daha gidecek çok yolumuz var. Kentsel dönüşüm uzun soluklu bir süreç. 10 yıl içinde bu 100 bin konutun yarısından fazlasının dönüştürülmesini hedefliyoruz” dedi. İlçeye son altı yılda yeni Belediye binası, Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, İstanbul’un en büyük ikinci itfaiye merkezi Esenler İtfaiye İstasyonu, yeni Vergi Dairesi, yeni Emniyet Binası ve Esenler Askerlik Şubesi, kültür merkezleri, bilgi evleri, gençlik merkezleri, spor salonları kazandırıldı.
ONLARA GÜVENLİ KONUT BIRAKIN
Esenler’de 6 yıl önce bir metrekare inşaat bedelinin 800 lira civarında olduğunu hatırlatan Başkan Göksu, Esenler’in geldiği noktayı şu sözlerle özetliyor: “Bugün bir metrekare inşaatın fiyatı 5 bin lira civarında. Bu Esenler’e kattığımız değerdir. ‘Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın’ sloganıyla yola çıktık. 6 yılda her bir vatandaşımızın cebine en az 100 bin lira koyduk. Dönüşümden önce 60 bin lira değerinde, depremde yıkılması muhtemel bir dairesi olan vatandaşımız, bugün bedeli 600 bin lira olan dairesinde deprem korkusu olmadan güvenli ve sağlıklı bir şekilde yaşıyor.”
DEĞİŞİMİN SEMBOLÜ DÖRTYOL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle ortak yürütülen proje sayesinde Esenler’in simgesi olan Dörtyol Meydanı (Cumhuriyet Meydanı) yeni bir görünüme kavuşturuldu. Trafiğin yer altına alınıp, alanın yayalaştırılması sayesinde Esenler’de 20 bin metrekarelik büyük bir kent meydanı ortaya çıkarılarak halkın kullanımına sunuldu. Atışalanı Caddesi, İstanbul Caddesi ve Ömer Seyfettin Caddesi’ni kapsayan proje ile bölge tamamen araç trafiğine kapatıldı. Peyzaj çalışmaları yapılarak çiçeklerle donatılan Dörtyol Meydanı, Esenler’in simgesi oldu.
ÇOCUKLAR BU SOKAKTA ÇOK MUTLU
Esenler Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza attı. Çocuklar, kendileri için özel olarak tasarlanan ve trafiğe kapalı olan Çocuk Sokağı’nda güven içinde koşup eğleniyor. Misket, seksek, evcilik, mendil kapmaca gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunları da oynayan çocuklar, düşlerini gerçeğe dönüştürüyor.
% 100 DİJİTAL KÜTÜPHANE HİZMETE GİRDİ
Esenler Belediyesi, Türkiye’nin ilk % 100 dijital kütüphanesi olan Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi’ni hizmete açarak kütüphanecilik anlayışına yeni bir boyut getirdi. Kütüphanede, 13 binden fazla elektronik kitap bulunuyor.
PARK İÇİN 600 KONUT YIKTIK
Yaptıkları yatırımlarla Esenler’i huzur ve umut şehrine dönüştüren Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Şu anda eksik bir tane kamu binası yok. Bugüne kadar 348 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedik. Bugüne kadar sadece park yapmak için 600 konut yıktık” dedi.
İLK İKİ ETAPTA KONUTLAR TESLİM EDİLDİ
Esenler’de kentsel dönüşüm ağırlıklı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi tarafından yapılıyor. Dönüşüm konusunda özel firmaların da teşvik edildiği ilçede, iki projede konutlar hak sahiplerine teslim edildi. Turgutreis Mahallesi’ndeki projenin ilk etabında 282 konut ile Oruçreis Mahallesi’ndeki 262 konut hak sahiplerine teslim edildi.
KAMU BİNASI SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ
Esenler Belediyesi, inşa ettiği yeni kamu binalarıyla Esenler halkının tüm hizmetlere yaşadığı ilçede ulaşmasını sağladı. Esenler’in 17 yıllık Kaymakamlık binası sorunu, Menderes Mahallesi’nde 3 bin metrekare alana yapılan Hükümet Konağı’yla son buldu.
Akşam