Antalya 13. Bölge Müdürlüğü'nce sürdürülen Antalya-Konya arası yol yapım çalışmaları ara vermeden devam ediyor. Konya-Antalya arasında Seydişehir-Akseki-Manavgat üzerinden sağlanan yola alternatif olacak yeni yol, Konya-Beyşehir-Derebucak-Gembos güzergahından Gembos ve Eynif ovasının içinden geçerek, Antalya'nın Serik ilçesine bağlanacak.
İbradı ilçesindeki Akdağ'da 5 kilometrelik tek tüp şeklinde yapımı devam eden Demirkapı tüneli ise Antalya ile İç Anadolu'yu daha da yakınlaştıracak.
1.530 METRESİ AÇILDI
Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok, Demirkapı tüneli ihalesinin 2013 yılında yapıldığını söyledi.
Maliyeti 90 milyon lirayı aşacak tünelin, 5 bin metre uzunluğunda olacağını aktaran Altıok, "2016 yılının sonunda tünel her şeyi ile bitmiş olacak. Şu ana kadar 5 kilometrelik tünelin bin 530 metresi açıldı. 12 metre genişliğinde tek tüp imalatı var. Tünel, ikinci tüp imalatına da uygun şekilde yapıldı. İleride buna ihtiyaç duyulursa ikinci tüpün açılması daha kolay olacak. Türkiye'nin en uzun 10 tüneli arasında yer alacak" diye konuştu.
ANKARA-ANTALYA ARASI 4 SAAT
Altıok, çalışmalar tamamlandığında Antalya-Konyaarasındaki en kısa güzergahın sağlanacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Bu tünelle Konya ve Antalya arası 90 kilometre daha kısalacak. Konya-Beyşehir karayolu üzerinden, İbradı ilçesindeki yeni tünel, Akdeniz'i en kısa güzergahtan İç Anadolu'ya bağlayacak. Somut olarak Konya-Antalya arasını iki saate düşürecek bu güzergah ile Ankara'dan bir yolcu Antalya'ya 4 saatte gelmiş olacak. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle turizm için büyük önem taşıyan bölgeye sağlanacak konforlu ulaşım imkanı daha çok yerli ve yabancı turisti beraberinde getirecek. Ayrıca mevsim itibarıyla özellikle yaz aylarında yoğunluğu artan trafikte seyahat süresi azalacak, trafik güvenliğinin de artmasıyla kazanılan zaman ve yakıt tasarrufu ile milli ekonomiye katkı sağlanacak."
GÜNDE 7 METRE İLERLEME SAĞLANIYOR
Yüklenici firmanın şantiye şefi Amaç Altıntaş ise tünelde çalışmaların gece gündüz devam ettiğini bildirdi.
Şantiyede 200 personelin çalıştığına işaret eden Altıntaş, "Torosları geçiyoruz. Zemin sınıfı değişkenlik gösteriyor. Önümüzü göremediğimiz için çeşitli sürprizlerle karşılaşıyoruz. Zeminle ilgili öngörülerimiz var ama bu her zaman gerçeği yansıtmıyor. Kireç taşına 700 metre sonunda girebildik. Kireç taşı daha hızlı ilerlememize imkan sağladı, tünel içindeki desteklemeler ona göre azaldı. Dolayısıyla günlük ortalama 7 metre ilerleme sağlıyoruz"