Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan'ın Antalya'da milletvekili adayı olması ulaştırma projelerine dair umutları arttırdı. Kısık sesle bir hayal gibi konuşulan projeler, artık daha gür sesle dile getiriliyor. Bunun en güzel örneği ise Antalya'ya yapılması planlanan 3'üncü havalimanı. Gazipaşa Havalimanı uzun bir bekleme süresinin ardından resmi olarak 14 Aralık 2013'te açılmışken, daha iki yıl geçmeden Antalya'da üçüncü havalimanı için yer aranmaya başlandı. Bu konunun öncüsü ise 1998 yılında kurulan ve Başkanlığını Hasan Akıncıoğlu'nun yaptığı Demre Turizm Yatırımcıları Birliği (DETUYAB).
Arazi tespit edildi
Kuruluş amaçlarının başında bölgede uluslararası bir havalimanı inşa edilmesi gelen DETUYAB, konuyla ilgili bir rapor hazırladı ve Lütfi Elvan'a teslim etti. Raporda havalimanının yapılması için yer tespiti de bulunuyor. Nisan ayında tamamlanan rapora göre Kaş-Demre karayolu üzerinde bulunan Sarılar-Çerler düzlüğünün bölgedeki en uygun arazi olduğu vurgulandı. Tespit edilen bölge, Kaş'a 15 ve Demre'ye de 30 km mesafede bulunuyor.
4 bin 500 metre uzunluk
Sarılar-Çerler düzlüğü 4 bin 500 metre uzunluğunda ve bin 300 metre genişliğinde bir alanı kapsıyor. Bu da 4 bin 500 metrelik bir pistin bölgede yapılabileceğine işaret ediyor. Antalya Havalimanı'nda en uzun pistin uzunluğunun 3 bin 500 metre. Düzlüğün güney batı ve kuzey doğu istikametlerinin açık olduğu açıklanan raporda, yıl boyunca görüş mesafesini etkileyecek sis ve pus olaylarının yaşanmadığına da dikkat çekildi.
Destek Noel Baba'dan
Havalimanı ile bölgenin turizmde çağ atlayacağı da raporda gözler önüne serildi. Bölgenin en önemli cazibe merkezi ise Noel Baba Müzesi. Raporda yılda 750 bin kişinin günübirlik Noel Baba Müzesi'ni ziyaret ettiği kaydedildi. Raporda, bölgenin ulaşım sorunu nedeniyle inanç turizminden hak ettiği payı alamadığı söylendi.
Sit alanı değil
Yer altından tarihin adeta fışkırdığı Batı Antalya bölgesinde arkeolojik ve doğal SİT alanı olmayan büyük arazi bulunması da önemli sorunlardan biri. DETUYAB bu konuyu da raporuna ekledi. Raporda, havalimanı için önerilen SarılarÇerler düzlüğünün arkeolojik, doğal SİT alanı yada Özel Çevre Koruma Alanı kapsamında olmadığının altı çizildi. Konuyla ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan konuyla ilgili alınan belge de raporda sunuldu.
Bölgedeki yegane arazi
Raporda, bölge için "Batı Antalya'da en fizibıl ve gelişim potansiyelli havalimanı inşa edilebilecek öngörülen yegane arazi" olarak bahsedildi. Raporda, bölgede ormanlık olmadığı ve su bulunmadığı için tarım da yapılamadığı, bölgenin geçim kaynağının ise hayvancılık olduğu kaydedildi. Bu nedenlerle bölgede arazi satış değerinin de düşük olduğu raporda dipnot olarak yer aldı.
Talipler hazır
DETUYAB Başkanı Hasan Akıncıoğlu, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi planlanan havalimanı projesine taliplerin de şimdiden hazır olduğunu söyledi. Akıncıoğlu, Antalya ve Bursa havalimanlarında inşaat projelerine imza atan MAKYOL firmasının ve yine Antalya Havalimanı'nın da aralarında bulunduğu farklı projeleri hayata geçiren Çelebi Holding'in havalimanı yatırımıyla ciddi olarak ilgilendiğini açıkladı.
1 Milyon yolcu gelir
Akıncıoğlu, hafriyata gerek olmamasının Sarılar-Çerler düzlüğünde havalimanı yatırımının maliyetini de düşürdüğünü söyledi. Yatırımcıların ilgisini çeken bir diğer konu ise bölgenin turizm hareketliliği. Bölge nüfusunun yaz aylarında çok arttığına dikkat çeken Akıncıoğlu, bu konuda iddialı: "Kaş ve Kalkan'da haftalık ev kiralayan İngilizlerin sayısı yaz aylarında 400 bini aşıyor. Havalimanının açılması halinde yolcu sayısının 1 milyonun altına düşeceğini tahmin etmiyorum" dedi.
19 Yer incelendi
Bölgede havalimanı için 19 yerin incelendiği konusunda bilgi aldıklarını anlatan Hasan Akıncıoğlu, "Diğer alanlara 45-50 kişilik uçakların ineceği stol havaalanı yapılabilir. Bu bölge için yeterli değil. 150-200 yolcu kapasiteli uçakların ineceği bir havalimanı gerekiyor. Sarılar-Çerler düzlüğü bu anlamdaki yegane alan" dedi.
Sabah