Marka temsilcileri ile AVM yöneticilerini bir araya getirmeyi amaçlayan PerAModa'nın kurucusu Engin Yıldırım, Türkiye'de ilk açılan AVM'lerin, alışveriş yapmak için gidilen merkezler olduğunu, ancak zaman içinde değişen tüketici ihtiyaçları doğrultusunda AVM'lerin de evrim geçirdiğini belirterek, "Günümüzde insanlar alışveriş merkezlerine sadece alışveriş yapmak için değil, aile, dost, iş arkadaşları ile buluşup gezmek ve sosyalleşmek için de gidiyor" dedi.
AVM'lere sadece alışveriş için değil, sosyalleşmek için de gidiliyor
AVM sektörünü değerlendiren Yıldırım, AVM'lerde sürdürülebilir başarı sağlamak, paydaşlarına ortak fayda yaratmak, topluma sosyal ve kültürel katkı sağlayabilen projeleri geliştirmek için doğru danışmanlar ile çalışmanın önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'de ilk açılan AVM'ler, alışveriş yapmak için gidilen merkezlerdi, ancak zaman içinde değişen tüketici ihtiyaçları doğrultusunda AVM'ler de evrim geçirdi. Günümüzde insanlar alışveriş merkezlerine sadece alışveriş yapmak için değil, aile, dost, iş arkadaşları ile buluşup gezmek ve sosyalleşmek için de gidiyor" diye konuştu.
Yıldırım, gelecek yıllarda yatırımcının dönemin ruhuna uygun yatırım yapmasının önemini vurgulayarak, yeni yöneticilere başarı için çok çalışmayı, verimliliği esas almayı, ekip çalışmasını, proje geliştirmeyi, sosyal yönetici olmayı, empati kurmayı, kendilerini geliştirmeyi, sevdikleri işi yapmalarını, doğru iş bağlantıları kurmalarını ve sabretmelerini tavsiye etti.
Türkiye'de henüz alışveriş merkezi olmayan şehirlerin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, Avrupa'da bin kişi başına düşen kiralanabilir alan ortalama 196 metrekareyken, Türkiye ortalamasının 126 metrekarede kaldığını kaydetti.
90 milyar lira ciro hedefleniyor
AVM'lerde geçen yıl 75 milyar lira ciro gerçekleştiğini anımsatan Yıldırım, bu yıl ise 90 milyar lira ciro hedeflendiğini söyledi.
Yıldırım, sektöre yönelik şu bilgileri de paylaştı:
"Sektöre 50 milyar dolar yatırım yapıldı. 14 milyar dolar yabancı sermaye geldi. 400 bin kişiye istihdam sağlandı. 9,8 milyon metrekare kiralanabilir alan bulunuyor. 57 ilde 344 aktif AVM var. 2014 yılında yeni açılan AVM sayısı ise 17'dir ve sektöre toplam 660 bin 826 metrekare kiralanabilir alan eklenmiştir. Toplam kiralanabilir alanın yüzde 39'u İstanbul'da yüzde 61'i ise Anadolu'da yer almaktadır. Türkiye'de AVM sektörünün büyümesine paralel olarak perakende sektörü de büyüdü. Bir araştırmaya göre AVM'deki mağazaların yüzde 65'i yerli, yüzde 35'i ise yabancı markadır