Uzun yıllar fotoğrafçılık alanındaki başarıları ile adından söz ettirdikten sonra inşaat sektörüne adım atan Hakan Yalçın; “İnşaat sektörüne girme kararını vermek hiç de kolay bir süreç değildi benim için. Çünkü, fotoğrafçılıktaki kaliteli ve başarılı işlerimizi inşaat sektöründe de göstermeliydik. Bu yüzden ilk projemiz yapabileceğimizin en iyisi olmalıydı ve öyle de oldu. 38 villadan oluşan ve 40 milyon dolar yatırım değeri ile Büyükçekmece Bölgesi’nde hayat geçirdiğimiz ilk markalı konut projemiz GölMahal Villaları’nda bir villa projesinde yapılabilecek en iyi çözümleri müşterilerimizle buluşturduk. Bugün ise hem villa projelerine, hem de Büyükçekmece Bölgesi’ne devam dediğimiz ve 90 milyon dolar yatırım değeri ile hayata geçirdiğimiz yeni projemiz BatıMahal ile yolumuza devam etmenin gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
BatıMahal, tüketicinin projesidir
Grup olarak tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerinin kendileri için ilk öncelik olduğunu, bundan dolayı yaptırdıkları bir araştırma ile BatıMahal’i şekillendirdiklerini ve "İki Katta Villa" konseptini geliştirdiklerini söyleyen Hakan Yalçın; “Araştırmamızda katılımcılara bir villadan neler istediklerini ve neleri istemediklerini sorduk. 1.250 kişiyle yaptığımız araştırmada tüketiciler salonun ve mutfağın bahçeden üst kodta olmamasını, yatak odalarının bahçe katında olmamasını ve yatak odaları ile yaşam alanlarını ayrı katlarda istediklerini belirttiler. Biz de buradan yola çıkarak gündüz yaşam alanı ve gece yaşam alanı konsepti ile “İki Katta Villa”yı geliştirdik. Araştırmamızda kadınların geniş ve fonksiyonel mutfak istediklerini gördük. Üstelik mutfağı sadece yemek yapılan yer olarak değil, yemek yenilen ve oturulan alanlar olarak da istediklerini fark ettik. İşte bu nedenle net 45 m2 ile 60 m2 arasında değişen bahçe ile bütünleşmiş; günlük yaşam odası, kiler, ada mutfak, misafir yemek odasına sürme kapı ile irtibatlı bir mutfak alanı tasarladık” dedi.
Hakan Yalçın, araştırmaya katılan eşlerin evin salonunun ferah, aydınlık, geniş, bahçe katında olmasının önemli olduğunu belirtmesinden ötürü BatıMahal’de bahçe ile bütünleşmiş havuza bakan, 7,2 m yüksekliğinde tavanı olan, galerili, net 120 m2 ile 160 m2 arasında değişen içinde TV, şömine, günlük oturma köşesi, misafir köşesi ve yemek odası fonksiyonlarını barındıran salon salomanje yaptıklarını söyledi.
Araştırmada çocukların sesine de kulak verdiklerini belirten Yalçın; “İlköğretim ve üniversite çağındaki çocuk ve gençlerin, evde zamanlarının büyük bir bölümünü kendi özel odalarında geçirmeyi tercih ettikleri, arkadaşlarını odalarında ağırlamamak istedikleri, özel banyo talepleri olduğunu tespit ettik. Çocuk ve gençlerin bu taleplerine BatıMahal’de banyolu suit yatak odaları ile çözüm ürettik” şeklinde konuştu.
Yaptıkları araştırmada tüketicilerin “Natamam” bir villa değil “Tastamam” bir villa istediklerini, fiyat beklentilerinin ise 400 m2 net bir villa için 1.000.000 USD civarında olduğunu gördüklerini belirten Yalçın; “ BatıMahal’de 1700 m2 ile 3.500 m2 arası arsası olan ve Natamam değil Tastamam villalarımızın fiyatları 890.000 USD dan başlıyor. Ancak bu fiyatımızın geçici ve neredeyse arsa fiyatı olduğunu belirtmem gerekir. Ödemelerde ise %30 peşin, 24 aya kadar tercihe göre sabit kur ile vade yapıyoruz. İnşaat seviyesi %70’i aşan villalarımız için de 180 aya kadar TL vade yapıyoruz” dedi.
Hakan Yalçın; “BatıMahal de ihtiyaç harici oda olmadığı gibi her bir oda kullanılmak üzere projelenmiştir. BatıMahal emsal bazı projelerden toplam m2 olarak küçük ancak oda, mukayese edildiğinde emsallerinden büyüktür. Diğer bir taraftan BatıMahal, toplamda aynı m2 olan emsal projelerden daha büyük oda alanlarına sahiptir. Ayrıca BatıMahal’de Koridor yerine Hol vardır. BatıMahal deki toplam koridor m2 si toplam alanın sadece %1’i dir. Halbuki benzer projelerde koridor m2 si ortalama %10-15 tir. BatıMahal de koridor alanları yerine projelendirilen holler salona ve girişe saray ihtişamı katmıştır.” dedi.
BatıMahal’de m2’yi brüt değil net konuşuyoruz!
Dünyanın hiçbir yerinde m2 kavramının ülkemizdeki kadar karmaşık olmadığını vurgulayan Hakan Yalçın; “Maalesef bizde herkes brüt diye bir ölçü veriyor ve bu brüt ölçüler hiçbir şekilde aynı ölçüm şeklini yansıtmıyor. Şöyle ki; iki aynı m2 alanlı aynı evi bile firma % 20 – 40 farklı şekilde sunabiliyor. Birbirleri arasında çok ciddi m2 farkları olabiliyor. Gayrimenkul araştırma şirketleri ve eksperler bile bu farklılıklarda yanılabiliyorlar. Çoğu projelerde pazarlamanın bunun üzerinden yapıldığını gözlemliyoruz. Bu da tüketicilerin yanlış bilgiler doğrultusuna yanlış bir karşılaştırma içerisine girmesine neden oluyor. Biz grup olarak her iki projemizde de tüketicilerin villa yaşamında kullanım alanlarıyla ilgili hassasiyetlerini gayet iyi biliyoruz. Bu yüzden projelerimizde yaşam alanının net metrekaresini tüketicilerimize sunduk. Batımahal de; duvar ve cephe kalınlıklarını, bahçe de bulunan, yaklaşık 450 m2 Sert zemin alanlarını, kapalı garajı, müştemilatı, havuzu ve mekanik odası ölçüye dahil etmeden üstelik ‘’Brüt değil Net’’ olarak veriyoruz” dedi.
Türkiye'de tavan yükseklikleri hesaba katılmıyor!
Türkiye'de tavan yüksekliklerinin hesaba katılmadığını, bir binanın tavanının 50 cm yüksek olmasının maliyette %10-15 fark yarattığını belirten Yalçın, BatıMahal'de tüm bu maliyetlere rağmen galeri boşluğunun tavan yüksekliğinin 7,2 m, salon tavanının 2,92 m, giriş holünün ise 3,15 m olduğunu vurguladı. Yalçın, BatıMahal projesinin aynı m2’li emsallerinden hem m2’de, hem de tavan yüksekliğinden dolayı m3’te %30 civarında daha büyük olduğunun da altını çizdi.
Büyükçekmece, önümüzdeki yıllarda dünyadaki önemli villa şehirlerden biri olmaya aday
Büyükçekmece’nin özellikle villa projeleri için İstanbul’daki en önemli bölgelerden bir olduğunu vurgulayan Yalçın; “Bulunduğumuz bölge, Büyükçemece ilçesine bağlı, TEM den Hadımköy gişelerine girişten itibaren Büyükçemece ye doğru giden yolun göl tarafı Alkent 2000 mahallesi diye geçmektedir. Gölvadisi olarak adlandırdığımız bu bölgeye villa projeleri için İstanbul’daki en önemli villa kent diyebiliriz. Şu an yaklaşık 3 bin villanın bulunduğu Büyükçekmece'de önümüzdeki yıllarda sayının 5-6 bini bulması bekleniyor. Bölgenin önümüzdeki dönemde dünyadaki villa şehir örnekleri ile yarışır noktaya geleceğini, güzel bir yatay yerleşim merkezi örneği teşkil edeceğini düşünüyorum ” dedi.
Yapılacak olan 3.köprü, 3.havaalanı ve Kanal İstanbul ile Siliviri’de planlanan limanın Büyükçekmece’nin stratejik bir bölge olmasını sağlayacağını söyleyen Yalçın; “Çerkezköy’ün Türkiye’nin en büyük 2.organize sanayi bölgesi olması ise bölgeye ayrıca değer katıyor. İstanbul’da arsa arzının hala karşılanabildiği birkaç ilçeden birisi olan bölge, yaşanan bu gelişmelerle birlikte son dönemde hızlı bir kentleşme sürecine girdi. Özellikle nitelikli konut ve villa projelerinin oluşturduğu bir inşaat hareketliliği yaşanmaya başladı. Birçok büyük firma bölgede proje geliştiriyor. Önümüzdeki 3 yılda Gölvadisi’nde çok büyük projelerin yükseldiğini göreceğiz.” şeklinde konuştu.
Yaşanan hızlı kentleşmenin beraberinde bölgedeki eğitim kampüslerinde de gözle görülür bir artış yarattığını söyleyen Yalçın; Beykent Koleji, Fatih Koleji, Mimarsinan Koleji, Alkev Koleji ve Kültür2000 Koleji, Beykent Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Arel Üniversitesi’nin burada yeni kampüslerini açtığını, Metro, Carrefour, Macro, Migros gibi önemli marketler ile Akbatı, Torıum, Marmarapark, Perlavista, Atirus, Migros AVM, Prestige gibi birçok AVM’nin de bulunduğunu belirtti.
Bölgede villaların m2 fiyatları 2.000 – 3.500 USD arasında
Bölgedeki villaların m2 fiyatlarının 2.000 – 3.500 USD arasında değişiklik gösterdiğini, Yalçınlar Group olarak özellikle iş yeri yakın lokasyonlarda olup, mevcut yaşam standardını geliştirmek isteyen yatırımcılardan yoğun talep gördüklerini belirten Hakan Yalçın; “Bununla birlikte Büyükçekmece’ye şehircilik açısından baktığımızda yerleşim, imar, altyapı, çevre sorunlarını şehircilik donanımı ile çözmüş, gelişen çehresiyle bir dünya kenti olmaya aday bir ilçe olduğunu görüyoruz. Bunlarda yerli yatırımcıyı bölgeye çeken önemli etmenler. Ayrıca yakın lokasyonlardaki kentsel dönüşüm çalışmaları, şehrin stresi, hava kirliliği, trafik, deprem tehdidi ve ciddi eğitim kurumlarının bulunması da bahçeli müstakil bir yaşam arayışı içinde olanların bölgeye ciddi talep yaratmasını sağlıyor.” şeklinde konuştu.
Frene basan sektör, seçimden sonra hızlanacaktır
Toplantıda sektörü de değerlendiren Hakan Yalçın son olarak; “İnşaat sektörü sizlerin de bildiği gibi zor bir yıl geçiriyor. Yaklaşan seçimlerden ve kurlarda yaşanan hareketlilikten ötürü tüketiciler yatırım kararlarını askıya almış durumda. Seçimden sonra sektörde hareketlilik yaşanacağına inanıyorum. Tüketiciler belirsizlik durumu ortadan kalktıktan sonra askıya aldıkları yatırım kararlarını aktif hale getirecektir. Ayrıca ruhsatı alınan projelerin de hayata geçmesiyle birlikte bir hareketlilik başlayacak ve bu da beraberinde bir büyüme getirecektir” dedi.