Gayrimenkul sektörünün, büyük veri (big data), yapay zeka ve blok zinciri (blockchain) teknolojilerinin desteğiyle, endeksleşerek borsalaşması amacıyla kurulan GABORAS, gayrimenkul sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor. Her hafta bir ilin detaylı olarak incelendiği Gayrimenkul Ekonomisi programında açıklamalar yapan GABORAS Genel Müdürü Kurtuluş Altun, gayrimenkulün özellikle bazı şehirlerde dolardaki yükselişe rağmen değer kazandığını, bu illerden birinin de Adana olduğunu açıkladı.
Pandemi sebebiyle ekonomik olarak etkilenen sektörlerin başında gelen gayrimenkulün yükselen dolarla mücadele etmek için en önemli araç olduğunu yineleyen Altun, Türkiye’de il bazında ve kırsal alanlarda gayrimenkullerin dolara karşı değersizleştirme ve dış baskılara karşı mücadele gösterdiğini verilerle ortaya koydu. Yerli – yabancı fonların tercihlerini doğrudan etkilemek için yayınlanan verilere karşı yeni ve güncel verileri yayınlayarak bu durumu düzeltmemiz gerektiğini vurgulayan Altun, dolar karşısında değer kazanan illerden biri olan Adana ve ilçelerinin iki yıl içerisindeki artışlarını canlı yayında açıkladı.
ADANA’DA GAYRİMENKULE İLGİ ÇOK YÜKSEK
Pandemi yasaklarının kaldırılmasıyla ticarette daha fazla yükseliş beklenen illerin başında gelen Adana’yla ilgili konuşan Altun, “Adana, doların manipütalif değersizleştirme çabaları karşısında Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Türkiye satış haritasında ise en yoğun yerlerden biri. Dolar karşısında özellikle iş yerleri mücadele ediyor. İş yeri değer değişimi haritasında özellikle Ceyhan ve Çukurova öne çıkıyor.” dedi.
Adana’da son bir yılda gayrimenkule olan ilgiyi rakamlarla anlatan Kurtuluş Altun, “Adana’daki toplam 767.023 parselin 75.698 tanesinde satış işlemi gerçekleşmiş. Bu da bize bu ilde gayrimenkule olan ilginin çok yoğun olduğunu gösteriyor. Adana’da izlenen ve takip edilen alanların %33.4’ü ticarete konu olmuş. Bu veriler ışığında görüyoruz ki Adana’da değer değişimi son 4 ayda %26 iken, bu değişim dolar bazında %16 olmuştur” dedi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ GAYRİMENKUL
Gayrimenkulü sadece konut olarak değerlendirmenin hata olduğunu vurgulayan GABORAS Genel Müdürü Kurtuluş Altun, “Dünya’nın en büyük ekonomisi gayrimenkul. Bu petrol ekonomisinin düşmeden önceki halinin iki katı. Şu anki durumda belki 5-6 katı olmuş durumda” dedi.
“TÜRKİYE TEDARİK AÇISINDAN ÇİN’İN YERİNİ ALABİLİR”
Dünyanın çeşitli şehirlerinden de örneklerin verildiği programda konuşan MÜSİAD Dubai Başkanı İdris Demirhan, pandemi döneminde bütün büyük şehirler gibi Dubai’nin de etkilendiğini söyledi. Dubai’de 2019’un son çeyreğinde başlayan emlakta düşüşe vurgu yapan Demirhan, “Belirsizlik yatırım anlamında insanları tedirgin ediyor. 2020’nin ilk çeyreğinde de emlakta düşüşler devam etti” dedi.
Türkiye’nin Dubai’den nasıl göründüğüne dair soruyu da cevaplayan Demirhan, “Sağlık turizmi ve yatırımları geliştirilip yabancı yatırımcıları buradaki gayrimenkullere kanalize edebiliriz. Dolar belirsizliği yatırımcıyı korkutabiliyor ancak bunu 7 dolaylarına sabitleyebilirsek, Türkiye’ye büyük yatırımlar çekilebilir. Öte yandan Türkiye’deki ham madde üretimi konusunda fırsat doğuyor. Medikal, gıda gibi alanlarda üretim sağlayarak körfez ülkelerine sağlayabiliriz. Dünyanın tam ortasında bulunan belkemiği olan ülkemiztedarik zinciri yönünde Çin’in yerine geçebilir” diye konuştu.