Türkiye'nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Piyalepaşa İstanbul'un temel atma töreni büyük bir katılımla gerçekleşti. Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat Piyalepaşa İstanbul, kentsel dönüşüm ve gündem hakkında samimi açıklamalarda bulundu.
ADNAN POLAT RÖPORTAJINI İZLEMEK İÇİN VİDEOYA TIKLAYINIZ
Adnan Polat'ın açıklamalarından satırbaşları…
Türkiye’nin yaşanabilir, daha sağlam ve sağlıklı binalar yapmasının gerektiğini söyleyen Adnan Polat, "Çok acı ki bütün dünya’da kentler yapıldıkça güzelleşiyor, İstanbul’da ise yıkıldıkça güzelleşiyor" dedi.
Zamanında barınma ihtiyacından dolayı bu yapılar yapılmış o zaman ki idare de buna izin vermiş diyen Polat, büyük bir bölümünün yapılaşma şartlarına uymayan bir şehir haline geldiğini ve bunu düzeltmeye çalıştıklarını söyledi.
Piyalepaşa İstanbul'un 15 yıllık geçmişi var
Türkiye’de deprem olacak diyorlar. Bizim bunun tedbirini almamız gerekiyor. Bilimadamları bunu öngörüyor, kanun yapıcılar da bunun için yasalar çıkarıyor. Fakat uygulamaya geçildiği zaman kentsel dönüşüm yasasında yeniden düzenlemeler gerekiyor. Bizim de yasa oluşumda var olmamız gerekiyor. Bu projenin 15 yıllık geçmişi var. İğne ile kazarak bu günlere geldik. Kanunu yeniden düzenleyeceğiz inşallah.
20 cm hak sahibi olan vatandaşlarımız var
Kentsel dönüşüm alanlarında, bir arsa sahibi var. Üzerinde ruhsatlı ev sahibi var. Bir arsa sahibi var üzerinde ruhsatsız ev sahibi var. Bir arsa sahibi var, onun üzerine başkası gelmiş gece kondu yapmış. Bir arsasıda yok hiçbir şeyi yok kamunun arazisi üzerine gece kondu yapmış. Anıtların, vakıfların arazisi üzerine yapı yapmış. Bu işin mülkiyet ile ilgili kısmı oluyor. Bunun yanında şöyle de bir şey var. 3 nesil öncesinden rahmetli olan birisi diyelim çok fazla çocuğu var bölünmüş. 1 metrekare hak sahibi olan 150’den fazla insan oluyor. Öyle olunca bakanlıkta diyor ki bunlara kat karşılığı teklif et diyor. Nasıl kat karşılığı teklif edeceğiz. Toplantı yaptık buradaki hak sahipleriyle. 20 cm hak sahibi olan vatandaşımız var. Kaç kişi geldiler biliyor musunuz toplantıya. 24 kişi geldiler. Bunlar hep fırsatçılar, yokuşa sürmeye çalışan insanlar. Bunların yanında avukatlarda geliyor, aman anlaşmayın biz size daha çok kar sağlarız diye.
Babadan oğula, intikaller yapılmamış, onlarla da uğraşıyorsunuz.
Başkasının arazisi üzerine gece kondu yapanlar içinde enkaz bedeli veriyor bakanlık. Bize geliyor diyor işte enkaz bedelini yatır. Biz düşünüyoruz burada insanların çocukları var yıllardır yaşıyorlar. Biz bu arkadaşlara şehir dışında daire alma parası veriyoruz. Çünkü enkaz bedeli bir ev almaları için yeterli olmuyor.
Bizim burada böyle bir grubumuz oldu. Bir çok ensafla anlaştık. Ama burada anlaşmadığımız da var. O yüzden anlaştığımız boş olanı da yıkamıyoruz, yıksak dolu olanında yıkılacak çünkü.
Piyalepaşa İstanbul Hakkında
Burası 2 sene sonra 2017’nin sonunda buradan bir kısım bitmeye başlar. 4 sene de tamamı bitecek biraz boşalmasına bağlı.
Çok yüksek binalar değil, pencereleri açılsın istedik. Geleneksel mimari, selçuklu mimarisinden esinlenerek çok yönlü bir proje oluşturduk.
Baktık her tarafta alışveriş merkezleri var. Başta güzel geliyordu ama kapalı yerde kalmak çok hoş değil. O yüzden 1 km uzunlukta üstü açık bir alışveriş sokağı yaptık. Meydanı etrafında konutları olan istiklal caddesi gibi.
Otel bölümü için bir anlaşmamız yok. İstanbul’un her tarafında otel olmaya başladı. Fiyatları ve doluluklar etkileniyor. Biraz sektör etkilendi. Arz fazlası otel odaları olunca fiyatlar düşmeye başladı. Paris’te 400 euro olan bir otel odası burada 80 euro maksimum. Otellerin standartı da yüksek geri dönüşü 50 yıl oluyor. Belki başka bir şey yapacağız otel alanıyla ilgili.
Beni buraya sokan Başkan Kadir Topbaş
Beni buraya sokan Başkan Kadir Topbaş, bizim burda bir tane arazimiz vardı üzerinde bir showroom vardı. Buranın yeni başından ele alanacağını ve protokol caddesi olacağını söyledi. Buraralara yatırım yap, gir dedi. Araziler vardı, hak sahipleri vardı devam ettik ettik bir baktık 15 yıl sürdü bu hale gelmesi. 4 sene inşaat, 1 sene de alışveriş sokağı, otel derken 20 yıl oldu. Hem yatırımcının, hem de vatandaşın hakkını yiyenlerin canına okumak lazım.
100 bin metrekare dönüşüm için 100 bin metrekare daha verilmeli
Benim düzeltilmesi gerektiğini düşündüğüm bir konu var. Varsayalım ki orada ki vatandaşlarımız oturuyor. Orayı kentsel dönüşüme sokmak için 100 bin metrekare bir alansa, yatırımcıya bir 100 bin metrekare daha alan vermeniz gerekiyor. Ki neden 100 bin metrekare, altyapı yapıyorsunuz, buradaki insanları bir yerlere taşıyorsunuz. Projenin karlı olabilmesi için 100 bin metrekare yaşayan varsa bir 100 bin metrekare daha vermeniz gerekiyor.
Okmeydanı'na geliştiricilerin girmesi lazım
Burayı 20 senede bitirdik. Okmeydanı’na başka arkadaşların girmesi lazım. Biz polat tower’ı yaptığımız zaman buraya yapmayın, gece kondu var dediler. Biz gittik orayı yaptık, orada hiçbir gecekondu kalmadı. Benim gönlümden geçen buradaki bütün bölgenin dönüşümünün gerçekleşmesi lazım. Ama bu bir süreç. Hacı hüsrevde 6 bin hane var. Benim ömrüm yetmez düzeltmeye. Bizim çocukların yeter mi onuda bilmiyorum. Açgözlü olmamak lazım, ne yatırımcı ne hak sahibinin süistimal edilmemesi lazım.
65 yıldır bu işteyiz. Gayrimenkulden zarar eden görmedim
Biz bu arazi geliştirme ve inşaat sektöründe 65 yıldır olan bir ailenin üyesiyim. Değişik iş kollarında da faaliyetlerimiz var. Ben daha gayrimenkulden zarar eden bir kişi ne duydum ne gördüm. Türkiye’de yatırım araçları olarak dövize, altına veya başka birşeye baktığınız zaman iniş çıkışlar olabiliyor ama gayrimenkul hiç böyle hareketlenmeler yaşanmıyor.
Siyasi değişiklikler, güneydoğudaki olaylar neler olursa olsun gayrimenkul bizim insanımızın güvenli yatırım aracı. Talep te gayet iyi o yüzden satışlarımızı yapıyoruz etkilenme olmuyor.
Çevrede 4 bin 500 Dolar metrekare fiyatları. Biz 8 bin TL ile çıktık.
Çevremizde 4 bin 500 dolar metrekare fiyatları. Biz şu anda 10 binler civarındayız. 8 bin ile çıkmıştık. Gene ucuz yani şu anda yatırım yapanlar karlı olur. Bitiminde iki katına çıkacağınız öngörüyoruz.
Ön gördüğümüz satış rakamlarında ilerliyoruz. Ruhsatını almadığımız binaların satışını yapmıyoruz. 300 daire satışa çıkardıysak 200 tanesini sattık. Şimdi konuttan başladık. Arazinin öbür ucunda arsa sahiplerimizin olduğu bloklarımız var öncelikle onları bitireceğiz çünkü onları kiradan kurtarmamız gerekiyor.
Nisan ayında biz kampanyaya başlamıştık. Kampanya nedeniyle satışlar yükseldi. Enflasyon senenin en düşük noktasında, merkez bankası başkanı değişimi ile faizler de düşüşte. Şu an da ben yatırım için en uygun zaman olarak görüyorum.
Yabancılar blok bina almak istiyor.
Yabancı yatırımcı bir tane bina almak istiyorlar. Yabancılar binayı aldılar diyelim, onlar prim yaptığı vakit hemen satıyor. Biz buradan bizden daire alanları korumamız gerekiyor. O yüzden blok şeklinde satmıyoruz. Daire sahiplerimizi korumak istiyoruz.