Türkiye, teknoloji ve mühendislik alanında dünya çapındaki başarılarına bir yenisini daha ekledi. Fildişi Sahili’nin en prestijli projesi ve Afrika’nın en uzun binası olacak Tour F’nin trafo merkezi ve otomasyon sistemi, Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı şirketi EKOS Electric tarafından yapılacak.
Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı şirketi EKOS Electric, Fildişi Sahili’nin başkenti Abidjan’da inşa edilen Afrika’nın en uzun binası Tour-F’nin orta gerilim elektrik ve otomasyon altyapısını kuracak. 9 Şubat 2024 tarihinde ilgili sözleşmeyi imzalayan şirket, bu ay projeyi tamamlayarak teslim etmeyi hedefliyor. Bölgenin en tanınan mimarlarından Pierre Fakhoury tarafından tasarlanan ve 386 metreye ulaşacak yüksekliği ile tamamlandığında Afrika’nın en uzun gökdeleni olacak Tour F’nin ise 2025 yılının ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor.
Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı olarak elektrik üreticilerinin, şebeke operatörlerinin, endüstriyel ve ticari tüketicilerin elektrik altyapısı alanlarında üretim ve ticari faaliyetlerini yürüttüklerini belirten EKOS Electric İş Geliştirme Direktörü Mehmet İmeryüz, “Aynı zamanda 4 kıtada 34 ülkeye yayılan müşteri ve hizmet ağımız ile ülkemizin teknoloji ve mühendislik alanındaki rekabetçi gücünü ortaya koyuyoruz. Tour F projesi de Türkiye’nin mühendislik ve teknoloji alanındaki potansiyelini ve küresel düzeydeki etkisini göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca; Abidjan’ın siluetini belirleyen ve şehrin iş merkezi Le Plateau’da yükselen Tour F, Fildişi Sahili’nin modernleşme vizyonunun bir sembolü. Dolayısıyla EKOS Electric’in bu prestijli projeyi kazanması, Türk mühendislik ve teknoloji sektörünün uluslararası alandaki güvenilirliğini bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi.
“Bir mahalleyi, bir binaya ilk kez sığdırıyoruz”
Tour F’de kurulacak elektrik ve otomasyon sisteminin özellikleri ve işleyişi hakkında da bilgi veren Mehmet İmeryüz, şunları söyledi: “Orta gerilim şebekesi bakımından burası bir bina değil, büyük ölçekli bir mahalle seviyesinde. Bir Ana Dağıtım Merkezi, bir Jeneratör Merkezi ve enerjisini bunlardan temin eden, katlara dağılmış 8 adet trafo merkezi var. Bu merkezler, yedeklemeli olarak bir halka mimarisiyle birbirlerine bağlı olacak şekilde kuruluyor. Tasarladığımız kilitleme ve otomasyon sistemi sayesinde elektrik enerjisi tüm trafolara güvenli, kararlı ve sürekli bir şekilde sağlanacak. Herhangi bir olağandışı durumda (ana omurga üzerinde bir elektrik arızası, kısa devre, jeneratörlerin ya da Ana Dağıtım Merkezi’ni besleyen hatların devre dışı kalması gibi), hiçbir trafo enerjisiz kalmayacak şekilde sistem kendisini yenileyecek. Benzer altyapıları şehir şebekelerinde kurmak temel işimiz olsa da; bu proje ile bir mahalleyi, bir binaya ilk kez sığdırıyoruz. Ayrıca, mahallelerde bu seviyede bir yedeklilik ve otomasyon sistemi de pek tesis edilmiyor.”
Afrika kıtasının en prestijli projesi
Fildişi Yapı İmar ve Şehir Planlama Bakanlığı’nın sponsorluğuyla yine bölgenin en önemli müteahhitlerinden PFO Africa tarafından geliştirilen Tour F, Afrika kıtasının en prestijli projeleri arasında yer alıyor. 386 metrelik yüksekliğe sahip 72 katlı bina tamamlandığında dünyadaki en yüksek gökdelenler listesine girecek.
Dubai’de bulunan Burj Khalife, 828 metre ile ‘dünyanın en yüksek binası’ konumundayken bu unvanı Cidde’de yapımı devam eden 1000 metre yüksekliğindeki Jeddah Tower ile Suudi Arabistan ele geçirecek. Abidjan şehrinin adeta ruhunu ve kalbini temsil edecek olan Tour F ise eşsiz manzarası ve görkemli görünümüyle halen Mısır’da inşası süren 385 metre yüksekliğindeki Iconic Tower’ı gölgede bırakmaya hazırlanıyor. Böylece Fildişi Sahili, Tour F hizmete açıldığında ‘Afrika Kıtası’nın en yüksek binası’ unvanı ile rekabette bir adım öne geçecek.