Afyonkarahisar'da 11 bin konutun jeotermal enerjiyle ısıtılmasını sağlayan Afyon Jeotermal AŞ (AFJET) 1,2 milyon liralık yeni teknolojiyle jeotermal sudan yüzde 30 tasarruf sağladı.
Yeni otomasyon sistemi sayesinde tasarruf edilen suyla gelecek yıl 4 bin yeni konutun daha ısıtılması sağlanacak.
AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, yeni otomasyon sistemi sayesinde sıcak sudan yüzde 30 tasarruf sağladıkları gibi pompa, elektrik ve kuyularda kireçlenmeyi önleyen kimyasallardan da önemli ölçüde tasarruf sağladıklarını söyledi. Bölgesel ısıtma sisteminde 'sabit sıcaklık değişken debi' yöntemi ile enerji verimliliği sağladıklarını belirten Ulutürk, ısı terfi binasıyla birlikte apartmanların girişlerine ve konutlara akıllı vanalar yerleştirdiklerini kaydetti.
Ulutürk, "Sistemimiz dijital bir sistem olduğundan mahallelerdeki suyun ısı derecesini görebiliyoruz. Kontrol odamızdan mahallelere giden suyun sıcaklığını istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz. Sisteme istenilen değerler girildiğinde sıcaklık sabit kalmak şartıyla, otomatik olarak kuyulardan yeterli derecece sıcak su çekilmekte. Bu sayede mahallerdeki ısı farklılıkları ortadan kaldırılarak, kuyulardan gereksiz su çekilmesinin de önüne geçilmiş oldu." dedi.
Ulutürk, sistemin 1 milyon 200 bin liraya malolduğunu ifade ederek, elektrik ve kimyasal ilaç tüketimindeki azalmanın da eklenmesiyle yapılan tasarrufun yüzde 60'ı bulduğunu anlattı. Kaynakların daha etkin ve verimli kullanmasını sağlayan sistem sayesinde yapılan tasarrufla önümüzdeki yıl 4 bin yeni konutu daha ısıtacaklarını ifade eden Ulutürk, Afyonkarahisar'da daha çok konutla birlikte, daha kaliteli ısınma hizmeti vereceklerini dile getirdi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da yeni sistemin tasarruf sağladığı gibi, rezervlerin korunması açısından da önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Yeni sistemi, önceki gün incelediğini ifade eden Balkanlıoğlu, "Kışın 26 kuyumuz tamamen kullanıldığından sarfiyat fazla oluyordu. AFJET AŞ yeni teknoloji ile sarfiyatı en aza indirmiş oldu. Şu anda ısıtma suyunun sıcaklığını sabit kalması için gerektiği kadar sıcak su otomatik olarak çekilerek önemli tasarruf sağlanmaktadır." dedi.
Bunun dışında, yeni döşedikleri 7 kilometrelik turizm hattı sayesinde Ömer-Gecek havzasından alınan jeotermal suyun bu hat üzerinden otellere vereceğini ifade eden Balkanlıoğlu, bu sayede su israfının olmayacağını, aynı yöntemi Gazlıgöl havzasında da yapacaklarını anlattı. Afyonkarahisar'da 11 bin konutun jeotermal enerjiyle ısıtıldığını belirten Balkanlıoğlu, şunları söyledi: "Kışın bazı evlerin camları açılıyordu, ancak bazı evlerde ısınamamaktan şikayetçiydi. Yeni sistem sayesinde bu ısı farklılıkları da ortadan kalkarak daha kaliteli bir ısınma sağlanmış olacak."