19. MARKA Konferansı’nda “Yeni Şehircilik” kavramı ile ilgili bir konuşma gerçekleştiren Ahmet Akbalık; gayrimenkul sektöründe baştan beri yanlış olan ‘ne yapsam satarım’ döneminin sona erdiğini, Türk halkının artık insanı odağına alan, yeni şehircilik akımıyla hayata geçen yaşam alanlarına yöneldiğini belirtti.
Tüketicinin beklentisi “Yeni Şehircilik” anlayışıyla karşılanacak
Gayrimenkul sektöründe artık çok daha bilinçli bir tüketici profili olduğuna dikkat çeken Akbalık, bir felsefesi, bir vaadi olmayan, insanların beklentilerini karşılayamayan konut projelerinin artık bir geçerliliğinin kalmadığını ifade ederek “Günümüz tüketicisi artık özellikle büyük şehirlerde, daha konforlu, bütünleşik, her ihtiyacına kolayca ve üstün kalitede çözüm bulabileceği projeler istiyor. Bu beklentiyi karşılayabilmenin yolu ise dünyada giderek yükselen ve zamandan bağımsız, eskimeyecek bir anlayışı ifade eden, Türkiye’de ne yazık ki çok fazla örneğini göremediğimiz “yeni şehircilik” anlayışından geçiyor” dedi.
İnsan ve insanın konforu yeni şehirciliğin temelini oluşturuyor
‘Yeni şehircilik’ kavramının çok genel bir ifadeyle ‘insan odaklı yaşam alanları tasarlamak’ şeklinde tanımlanabileceğini dile getirenAhmet Akbalık, yeni şehircilik akımının, odağına tamamen ve her şeyden önce “insan” kavramını alan bir felsefeyi temsil ettiğinin altını çizerek bu anlayışa göre, şehre ve bir yaşam alanına ait ne varsa, tüm bunların varlık sebebi, insanın konforu olmalı diyerek “Yani bir yaşam alanındaki malzeme kalitesinden tasarım anlayışına, sosyalleşme olanaklarından ulaşım imkânlarına kadar akla gelebilecek her şey, insanın huzurunu, konforunu, güvenliğini, mutluluğunu ve rahatını esas almalı. Aslında çok net bir ifadeyle, yeni şehircilik akımının en temel önermesi, insan ve insanın konforu diyebiliriz” diye konuştu. Yeni şehircilik kavramının, tüm dünyada kabul gören 6 temel bileşenden oluştuğunu kaydeden Ahmet Akbalık, bunların ‘sürdürülebilirlik’, ‘karma kullanım alanları ve fonksiyon çeşitliliği’, ‘geleneksel mahalle kültürü’, ‘yaya konforu ve kavranabilirlik’, ‘güçlü sosyal yaşam ve konut çeşitliliği’ ve ‘mimaride kalite’ olduğunu belirterek sözlerine devam etti.
“Büyükyalı projesi “yeni şehircilik” anlayışının en güzel örneklerinden biri”
Büyükyalı’nın, İstanbul Boğazı’nın girişinde, “yeni şehircilik” anlayışının timsali niteliğinde bir proje olarak yükseldiğini söyleyen Akbalık, projenin temelinde ‘yeni şehircilik’ anlayışıyla birlikte, “insan” ve “iyi yaşam” kavramları yattığını aktardı.
Büyükyalı projesi için ilk adımı attıklarında her şeyden önce hedef kitlelerinin beklentilerini anlamayı amaçladıklarını dile getiren Ahmet Akbalık “Bu nedenle, hedef kitlemizin farklı segmentleriyle birçok arama konferansı gerçekleştirdik. Bununla birlikte, arazimizin bize nasıl bir hikâye sunduğunu, bu hikâyeyi Büyükyalı’daki yaşama nasıl entegre edebileceğimizi, uzman ve akademisyenlerle birlikte çözümlemeye çalıştık. Bu hassiyetimizi, yeni şehircilik kavramının tüm bileşenlerini ve üstün kalite anlayışını Büyükyalı’nın her santimetrekaresinde görmek mümkün” diyerek konuşmasını tamamladı.