8 Ocak 2025 Çarşamba
Ana SayfaManşetAidat borçlarına uygulanan yüksek faize kim dur diyecek?

Aidat borçlarına uygulanan yüksek faize kim dur diyecek?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabii olarak yönetilen sitelerde zamanında ödenemeyen aidatlara uygulanan yüksek gecikme faizlerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müdahale ederek makul seviyelere indirilmesi isteniyor.

Yeni Akit Ekonomi Muhabiri Buğra Kardan, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki aidatlara uygulanan gecikme faizlerinin yüksekliğine dikkat çekerek “Aidat borçlarındaki faiz kazığına kim dur diyecek?” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, bankaların kredi kartı gecikme faiz oranlarının yüzde 2 seviyelerinde olduğu bir dönemde zamanında ödenemeyen site aidatlarına uygulanan yüzde 5 gecikme faizinin hem ev sahiplerinin hem de kiracıların canını yaktığına dikkat çekerek bu faiz oranlarının yüzde 2’yi geçmemesi gerektiğini dile getirdi.

Yazısında son günlerde zamanında ödenmeyen site  aidatlarının yüzde 30 ile 50 arasında artış kaydettiğine değinen Kardan, site yönetimlerinin geciken aidatlar için aylık yüzde 5 faizle gecikme cezası kestiklerini ve bu oranların Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine dayandırıldığını belirtti.

Aydın Ağaoğlu’ndan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrı

Aidat konusunun Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer aldığına işaret eden Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu nedenle faiz mağduru ev sahipleri ile kiracılar tüketici hakem heyetlerinde veya mahkemelerde haklarını arayamıyor” diyerek söz konusu yasanın dönemin ruhuna uygun olmadığını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a çağrıda bulunan Ağaoğlu; “Parlamentoyu adım atmaya ve mağduriyetleri gidermeye davet ediyorum. Bakanımız Murat Kurum, bu konuda adil bir düzenleme yapılmasına vesile olmalıdır. Bugüne kadar yaptığı uygulamalarla vatandaşların takdirini kazanmış olan Sayın Kurum, yüksek faizle mücadelenin önündeki önemli bir engeli de kaldırmış olacaktır” dedi.

Ağaoğlu, gecikmiş aidatlara uygulanan yüksek faizlerle ilgili şikâyetlerin arttığına dikkat çekerek “Ne yazık ki, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda aylık yüzde 5, senelik yüzde 60 faizden söz ediliyor. Bu, çok ama çok yanlış bir uygulama. Malum, kanun yürürlüğe girdiğinde enflasyon oranı yüzde 60’lar mertebesindeydi. Şu anki oranın 3-4 katıydı. Bu hakikat unutulmamalı, yanlış veya eksik hususlar bir an evvel düzeltilmeli. Yani Kat Mülkiyeti Kanunu’nun güncellenmesinin vakti geldi, geçiyor bile. Alınması gereken önlemler belli. Bir kere gecikme faizi oranı tavanı yeniden belirlenmeli. Kira artışı yasal sınırı gibi aidatlarla ilgili yaptırımların da makul bir limiti olmalı. Şu şartlar altında gecikme faiz oranı aylık yüzde 2’yi geçmemeli.” dedi.

Son dönemlerde site yönetimlerinin aidatlara yaptığı fahiş zamlara da değinen Ağaoğlu, aidat borcunu ödeyemeyen kat malikleri veya kiracıların kapısına gelen ihtarnameleri yazan ve sonraki süreçleri yöneten avukatlık bürolarının bu hizmetleri yüksek bedellerle yaptıklarını, faturanın ise ev sahipleri ile kiracının cebinden çıktığını dile getirdi.

Bina yönetim şirketleri hizmetten ziyade kâr amacı güdüyorlar

Aidatlarının kira bedelleriyle yarıştığına dikkat çeken Ağaoğlu, bu konuda çok şikâyet aldıklarını belirterek aidatların bütçeleri zorlayarak büyük sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

Sitelerin birçoğunun profesyonel firmalar tarafından yönetildiğini kaydeden Aydın Ağaoğlu, söz konusu firmaların hizmet değil, kâr amacı güttüklerini söyleyerek “Burada kat malikleri çok ama çok dikkatli olmalı ve haklarını yedirmemeliler. Malikler, mutlaka ve mutlaka genel kurul toplantılarında yer almalı, yönetim planını denetlemeliler. Bu toplantılarda bütçeyi kontrol etmeli, aidatların makul seviyelere çekilmesi için çabalamalılar. Şunu da unutmayalım, malikler toplantılara yüzde 80 katılım sağlarsa yönetim planını değiştirebilir.” şeklinde açıklamalarını tamamladı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI