Fahiş aidat zamlarıyla site yönetim krizinin büyüdüğünü belirterek son birkaç ayda yüzlerce şikâyet maili aldıklarını söyleyen Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı, “İstanbul ağırlıkta ama Samsun’dan da bize ulaşanlar var. Vatandaş artık bıktık diyor. Gelen şikâyetler sonrası yaptığımız saha incelemesi de haklı olduklarını gösteriyor” dedi.
Suat Sandalcı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarında şunları söyledi:
“Asgari ücret artışı nedeniyle aidatlara zam kaçınılmaz oldu, ancak yüzde 40-50 bandında olması gereken artış yüzde 150-200’e kadar çıktı. Ayrıca güvenlik, temizlik gibi hizmetlerde usulsüz faturalar kesildiğini biliyoruz. Birçok sitede illegal gruplar yönetim bütçelerine göz koymuş durumda. Site sakinlerine düşen en önemli görev genel kurullara katılmak. Zamların, bütçelerin belirlendiği toplantılara maalesef katılım çok düşük.
Bugün, isteyen herkes bir günde, hatta birkaç saat içinde site yönetim şirketi kurabiliyor. Geçen yıl, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, site yönetim hizmeti veren şirketlerle ilgili mevzuat çalışmaları yürütmek üzere yeni birim oluşturuldu. Bizler de kamu temsilcileri ile çalıştaylar yaparak yol haritasını belirledik.
Site yönetim şirketlerine lisans şartı getirecek düzenlemenin Meclis’in açılmasıyla gündeme geleceğini düşünüyoruz. Bakanlık ve yeni kurulacak ‘Tesis Yöneticileri Birliği’, usul ve esasların belirlenmesi için çalışacak. Artık önüne gelen, bütçeye göz koyan yönetim şirketi kuramayacak. Bugün ülke genelinde yaklaşık 4 bin tesis yönetim şirketi var. Bunların yüzde 20-25’inin lisans alabileceğini düşünüyoruz. Maalesef yetersiz ve kötü niyetli firmalar çoğunlukta. İlk adım yönetim şirketleri, sonra apartman yöneticileri için de şartlar belirlenecek.”
Sandalcı, yönetim şirketleri için beklenen yasal düzenleme için şu bilgileri paylaştı:
“Önce meslek standartları belirlenecek, sonra buna göre tesis yönetim şirketlerine lisans verilecek. Lisansı olmayan faaliyet gösteremeyecek.
Yöneticilere eğitimler verilecek ve sınavlarla yeterlilikleri ölçülecek.
Şirketlerin adli sicil kayıtları kontrol edilecek, bugün gördüğümüz illegal oluşumların varlığına son verilecek.
Yerli bir yazılım devreye girecek. Böylece sitelerdeki gelir gider kalemleri daha kolay denetlenecek, usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Aynı zamanda bu yolla kat maliklerine ait kişisel bilgilerin güvenliği de sağlanacak.”
(Kaynak: Gülistan Alagöz-Hürriyet)