29 Ekim 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerAkarsulara lisanssız hidroelektrik santral kurulacak

Akarsulara lisanssız hidroelektrik santral kurulacak

Su, güneş, rüzgâr gibi kaynaklardan lisanssız elektrik üretimi başladı. Bundan böyle isteyen herkes, lisansa ihtiyaç duymaksızın ihtiyacı olan elektriği güneş, rüzgar ve sudan üretebilecek.Akarsuların bireysel santrallere açılması ise DSİ’nin kararını bekliyor.

Hem konutlar hem de sanayiciler, kendi enerjisini üretebilecek; tükettiğinden fazla elektrik üreterek sisteme veren karşılığında para kazanacak. Akarsuların bireysel santrallere açılması ise DSİ’nin kararını bekliyor. DSİ’nin izin vermesi halinde pek çok şirket, akarsular üzerinde lisanssız hiroelektrik santral kurma hakkına sahip olacak.
  EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve EPDK uzmanı Refik Tiryaki’nin Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyelerine verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde tamamlanan resmi mevzuat ile konutlar ve sanayiciler kendi elektriklerini üretebilecek. Su, rüzgar, güneş, jeotermal, biyogaz gibi kaynaklarla üretim yapılabilecek. Site gibi büyük yerleşim yerleri, tek bir santralle elektriğini üreterek kar edebilecek.

Akarsular DSİ’yi bekliyor
Kendi elektriğini üretmek isteyen konut ya da işyeri sahipleri elektrik dağıtım şirketlerine başvuracak, hidrolik (su) kaynaklarıyla ilgili başvurular ise il özel idarelerine yapılacak. Su kaynaklarıyla ilgili düzenleme ise DSİ’nin önünde. Akarsular üzerinde lisanssız elektrik santrali kurmak için DSİ’nin mevzuat düzenlemesi yapması gerekiyor. DSİ’nin izin vermesi halinde pek çok kişi ve şirketin akarsular üzerine santral kurmasının beklendiği, bu yönde çok sayıda başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Satan para alacak
Lisanssız elektrik üretimi için yılda 12 dönemde başvuru yapılabilecek, başvurular belli bir zaman içinde sonuçlandırılmak zorunda olacak. Çok elektrik tüketenin başvurusu öncelikli olarak sonuçlandırılacak. Kendi elektriğini üreten kişi ya da şirketin sayacı her ay sonunda okunacak. Tüketimi üretiminden fazla olanlara fatura gönderilecek, tükettiğinden fazlasını üreterek sisteme verenlere ise para ödenecek. Ürettiği elektriği satanlar 10 yıllık fiyat garantisinden yararlanacak. Elektrik üretimi ve tüketimi aynı bölgede olacak. Örneğin,İstanbul’un Anadolu yakasında üretilen elektrik sadece bu yakada kullanılabilecek.

250 lirayı veren başvuracak
500 kilovat (kw)/saatte kadar enerji üreten tirbünler için lisans istenmeyecek. Bu sınır, yurtdışından getirilen tirbünlerin kapasitesine göre artırılabilecek ve 2.5 megavata (mw) kadar çıkabilecek. Her abone tek tesis kurabilecek. Bir kişinin birden çok aboneliği varsa birden çok tesis kurabilecek. Lisanssız elektrik üretimi için başvuru ücreti 250 lira olarak belirlendi.

MİLLİYET

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI