13 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerAkıllı Şehirlerin Uygulanması İçin Mevzuat Hazır

Akıllı Şehirlerin Uygulanması İçin Mevzuat Hazır

Akıllı şebeke ve şehirlerin sağlayacağı sosyal faydalardan akıllı şebeke ve şehirlerin tasarımları, standartları, güvenlikleri gibi çok geniş bir alanı kapsayacak konuların tartışılacağı kongreye "her yönüyle dünyada akıllı şebekeler ve şehirlerin mevcut durumu ve geleceği” hakkında son gelişmeleri duyurmak için Obama’nın Enerji Baş Danışmanı John McDonald'da katılacak.

Yoğun katılımın sağlandığı organizasyonda açılış konuşmalarını; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, Avusturya Viyana Şehircilik Bakanı Dr.Michael LUDWIG , İstanbul Valisi Vasip Şahin, TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve UGETAM Başkanı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç gerçekleştirdi.

'Akıllı Şehirlerin Türkiye’de Uygulanabilmesi İçin Mevzuat Hazır'
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı konuşmasında; "Teknolojinin bu denli hızlı ilerlemesinde en büyük faktör şehirler. İnsanların şehirlerde buluşmasıyla teknolojik gelişmelere talep arttı. Bu anlamda şehirler hem sorunların hem de çözümlerin merkezi haline geldi. İnsan ve teknoloji arasında sıkışan ise maalesef doğa oldu. İnsan hayatını kolaylaştıran ve çevreyi verimli kullanan hem de sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen projeler birer birer hayata geçirilmeye çalışılıyor. Akıllı binalar, akıllı şebekeler, akıllı şehirler de bu planın farklı birer parçası. Bu nedenle iş gücünün daha verimli kullanıldığı, doğanın maksimum da korunduğu, çöpün dönüştürüldüğü elektriğin doğal kaynaklarla üretilip yeniden kullanıldığı sistemler için hızla çalışıyoruz. Akıllı şehirlerin Türkiye’de uygulanabilmesi için tüm mevzuat alt yapısı tamamlanmıştır." dedi.

Elektrik Dağıtım Şirketleri İçin 150 Milyon Liralık Ar-Ge Bütçesi 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketleri için 2016-2020 uygulama dönemi için yaklaşık 150 milyon liralık bir Ar-Ge bütçesi ayrıldığını belirterek, "Ayrıca, 1 milyar liralık şebeke işletim sistemi yatırımları planladık. Ancak burada bir noktanın altını çizmek istiyorum. Biz Türkiye'nin bir teknoloji çöplüğüne dönmesini istemiyoruz. Bu yüzden akıllı şebeke yatırımlarında çok dikkatli adım atıyoruz." dedi.

Şebekelerin kurulumunu "tek yönlü bir yol"a benzeten Yılmaz, gelinen aşamada artan rekabet, verimlilik arayışları, küçük ölçekli üretim ünitelerinin hızla gelişmesi gibi birçok nedenden dolayı tek yönlü trafik akışının bu yapıda yetersiz kaldığını söyledi.

Yılmaz, bu nedenle çift yönlü trafik akışının sağlanmasının yolunun akıllı şebekelerden geçtiğine işaret ederek, "Üretici ve tüketici arasında iletişim yeteneğine sahip olan akıllı şebekeler; enerji vizyonumuz açısından çok önemli.
Çünkü akıllı şebekeler, bağlı tüm kullanıcılara daha fazla verimlilik ve güvenilirlik sağlıyor. Daha da önemlisi talep tarafının aktif olarak piyasaya dahil olmasıyla kaliteli ve düşük maliyetli enerjiye erişimi mümkün kılıyor." ifadelerini kullandı.

'2050’de 7 Milyar İnsan Şehirlerde Yaşayacak'
Şehirlerin birer inovasyon merkezleri olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sözlerine şöyle devam etti; "Şehirlerde sürücüsüz metrolar var, hızlı trenleri çok daha hızlı hale getirecek çalışmalar yapılıyor. Tabi bunu yaparken de çevre etkilerini de düşünmek zorunda olduğumuzu unutmamalıyız. Dünya nüfusunun 7 milyar olduğu 2050 yılında bunun 9 milyara ulaşacağı öngörüldüğünde %70’i şehirlerde yaşayacak 7 milyar insanın yaşayacağı düşünülürse çok daha aktif çalışmalar yapmalıyız. Özellikle kentlerde yoğunluğun yaşandığı alanlarda yaşam standardını yükseltmek adına teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya, alt yapı sistemlerini kurmaya çalışmak zorundayız. İstanbul’da günlük hareketlilik 28, 5 milyona ulaştı. Yakın gelecekte şehrin nüfusunun 3 katına 50 milyonu geçecek. Biz bunun önüne geçmek bu sistemleri kurgulamak, bu ihtiyaçları karşılamak zorundayız. Bu hareketlilik kaçınılmaz. İnsanlar daha hızlı yaşamaya alıştı."

'Ekonomisi Gelişen Türkiye'de İsveçli Şirketler İş Yapmaktan Memnuniyet Duyuyor'
İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan; "Akıllı şebekeler enerji sektörünün dönüşümünde öncelik arz ediyor. Hep birlikte akıllı şebekelerin yenilenebilir enerji sistemleriyle daha iyi entegre olmasının ve karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını bulabiliriz. Dünyanın fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçtiği bu dönemde, inovasyon, teknoloji ve iklim değişikliği ile mücadele büyük önem arz ediyor. Türk enerji sektörü de teknolojiyle birlikte gelişiyor ve Türkiye-İsveç ilişkisinin kültürel bağları geçmişe dayanıyor. Ekonomisi giderek gelişen Türkiye'de İsveçli şirketler iş yapmaktan büyük memnuniyet duyuyor. Enerji sektörünün dönüşümü bizim daha da geliştirmemiz ve gelişimini sürdürmemiz gereken bir konu. Bu noktada da akıllı şebekeler büyük önem arz ediyor." dedi.

Mega Şehir Sayısı 28’e Ulaştı
Viyana Şehircilik Bakanı Dr. Michael Ludwig konuşmasını şöyle yaptı; "Viyana Avusturya içinde bağımsız bir yönetim olmakla birlikte akıllı şehirlere oldukça yatırım yapan bir ülke. 1990 yıllarında dünya çapında 10 kadar mega şehir varken 2015 yılında ise bu sayı 28’e ulaştı. Öngörülere göre bu sayının 2030 yılında 41 mega şehire ulaşması bekleniyor. Akılı şehirler kavramı şehirlerin karşı karşıya kaldıkları, birçok zorluğu çözmek için oldukça önemli. İnsanların yaşam kalitelerini idame ettirmeliyiz. Viyana’nın akıllı şehirler bağlamında önceliği budur. Sosyal konu ve alt yapı çalışmalarında bu görülüyor. Viyana ve Fedaral Hükümet Başkanlığı arasında bir mütakabat imzalandı. Viyana böylece akıllı şehirler içerisinde Avrupa’da marka şehir haline gelmeyi hedefliyor. İklimin korunması bizim için de çok önemli. Akıllı şehir, akıllı konut projelerimiz devam ediyor. Viyana 200.000 konuta sahip. Bu noktada vatandaşlarımıza kira yardımı da yapıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bir şehircilik projemiz Avrupa’nın en önemli konut projelerinden biri. Ulaştırma, alt yapı, yayalar için yürüyüş yolları, yeşil alanları bölgeyi cazip kılıyor. Gerçekleştirilen bu kongrenin akıllı şebekeler ve şehirler alanında küresel zorlukların analiz edilmesi açısından çok faydalı olacağına inanıyorum."

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI