22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerAkşan Yapı’ya Bir Ödül de ÇEDBİK’ten…

Akşan Yapı’ya Bir Ödül de ÇEDBİK’ten…

 

Türkiye’nin çelik yapı uzmanı, yeşil binalar konusunda referans projelere imza atan Akşan Yapı, 18 – 19 Şubat tarihlerinde Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından Swissotel İstanbul’da düzenlen ‘2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne katıldı. 35. Sokak projesiyle En Başarılı Markalı Konut ödülünü geçtiğimiz günlerde alan Akşan Yapı’nın, yeşil binalar inşa etmekteki başarısı ve bu konuyu sosyal sorumluluk bilinci ile sahiplenerek yaygınlaştırma konusunda çalışmalarda bulunması ÇEDBİK tarafından da ödüle layık görüldü. 
 
% 90 oranında geri dönüştürülebilir yapısal çelik sistemi ile çevre dostu binalar inşa eden ve Türkiye’nin ilk ve tek BREEAM Sertifikalı konut projesi 35. Sokak’ı hayata geçiren Akşan Yapı, zirvede yaptığı iki sunum ile yapısal çelik sisteminin avantajları ve yeşil binaların önemi üzerinde durdu. 
 
‘Yeşil Binalarda Malzeme’ oturumunda yapılan sunumda, Akşan Grubu’na ait, yıllık 35 bin ton üretim kapasiteli Akkon Çelik’in çevre alanındaki en önemli belgelerden biri olan EPD sertifikasını alarak sektörde bir ilki gerçekleştirdiği üzerinde duruldu. Akkon Çelik’in çevre dostu ürünleri ile % 90 geri dönüştürülebilir binalar inşa eden Akşan Yapı’nın şimdiye kadar 2 milyon metrekare büyüklüğünde çevreci, sürdürülebilir enerji tasarrufu sağlayan çelik yapılar inşa ettiği vurgulandı. 
 
4 milyon ton hurda çelikten 1 milyondan fazla konut üretilebilir
 
Zirvede yeşil kentsel dönüşümün nasıl mümkün olabileceğine dair bilgi veren Akşan Yapı, kentsel dönüşüm sürecinde 6,5 milyon yapının yıkılması ile yaklaşık olarak 500 milyon m3 bir beton molozunun ortaya çıkacağını bunun da hacim olarak Sapanca Gölü’nü dolduracak büyüklükte olduğunu belirtti. Diğer taraftan bu yığın içerisindeki 4 milyon ton hurda çelik ile 1 milyondan fazla konut üretiminin mümkün olduğu vurgulandı. 
 
Yapısal çelik sisteminin diğer avantajları ise hızlı ve ekonomik inşaat olanağı sunması, iklim koşullarından etkilenmemesi ve dünyada depreme karşı bilinen en dayanıklı sistem olarak sıralandı. Ayrıca yapısal çelik sistemleri, kolonsuz ve kirişsiz tasarımı ile iç mimaride ferah ve geniş iç mekânlar oluşturulmasını sağlıyor. Böylece brüt alana göre düzenlenen imar sistemlerinde %5 ila %7 arasında fazladan yaşam alanı kazandırıyor. Dünyadaki çelik yapı örnekleri de kısa sürede inşa edilen fakat uzun ömürlü olmaları dikkat çekiyor. 
 
‘Türkiye’de Yeşil Bina Uygulamaları’ oturumunda ise 35. Sokak projesi örneklerle anlatıldı. Çevre dostu olmasıyla bilinen 35.Sokak projesinin yapımında kullanılan 4.050 ton çeliğin % 90’ının geri dönüştürülebilir özellikte olmasının BREEAM Sertifikasının aradığı en önemli özelliklerinden biri olduğu belirtildi. Ayrıca 35. Sokak solar elektrik enerjisi sistemi sayesinde yılda 400 bin kWh elektrik üreterek 290 ton daha az karbon salımı gerçekleştiriyor. 35. Sokak konutlarında kullanılan yüksek verimli ısıtma ve soğutma sistemi (hava kaynaklı ısı pompası) sayesinde her yıl 350 bin kWh  elektrik tasarrufu sağlanarak 272 ağaç doğaya kazandırılıyor. 35. Sokak’ta güneş panelleri ile şebeke kullanımından daha tasarruflu elektrik sağlanırken, havadan suya ısı pompasının tercih edilmesi sayesinde de, atmosfere yayılan karbondioksit emisyonları azaltılmış oluyor. Böylece yenilenmeyen enerji kaynaklarının kullanımı sınırlanırken, yazın soğutma, kışın ısıtma sisteminin doğru kullanılmasıyla da konut sahiplerinin kullanım giderlerinin düşürülmesi hedefleniyor. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI