25 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetAkzirve Türkiye'ye "yayılacak"

Akzirve Türkiye’ye “yayılacak”

Akzirve Gayrimenkul CEO’su İbrahim Maasfeh, Türkiye'deki yatırımlarım çeşitlendirme karan aldıklarını ve önümüzdeki dönemde enerji, sanayi ve savunma sistemleri alanına girmeyi planladıklarını kaydetti.

Akzirve Gayrimenkul CEO’su İbrahim Maasfeh, Türkiye’deki yatırımlarım çeşitlendirme karan aldıklarını ve önümüzdeki dönemde enerji, sanayi ve savunma sistemleri alanına girmeyi planladıklarını kaydetti.

Maasfeh, Para Dergisi’ne verdiği röportajda şirketin Türkiye faaliyetlerini ve ileriye dönük hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Bugüne kadar kaç proje gerçekleştirdiniz?
2012’de Ege Yapı ile birlikte başladığımız 32 katlı rezidans, beş katlı ofis bloğuna sahip Pega Kartal projesinin hasılat paylaşımını yaptık. Projede 200 rezidansın yanı sıra 11 mağaza ve 28 ev ofis yer alıyor. 80 milyon TL yatırım değerine sahip olan Pega Kartal projesindeki birimlerin büyük çoğunluğu adalar ve deniz manzarasına sahip. Ardından İtalyanca cadde anlamına gelen ‘strada’ kelimesinden esinlenerek ‘Bahçeşehir Strada’ projemize başladık. Birinci etabın satışı bitti. İkinci etaba bu sene başladık. 2018 sonunda üçüncü etaba başlayacağız. Burada 2510 konut ve ticari alan inşa etmeyi planlıyoruz. Ayrıca geçen sene ocakta temelini attığımız İstanbul Harbiye otel projemizin kaba inşaatı bitti. Söz konusu arazi Akzirve’ye ait. 2019 Mart’ta açılışını yapmayı planlıyoruz. Projenin işletmesi için çeşitli ulusal ve uluslararası gruplarla görüşmelerimiz devam ediyor. 49 odalı butik bir otel olduğu için biz de işletebiliriz.

Bir de Topkapı projeniz var…
Evet, Türkiye’nin tek parsel üzerinde gerçekleştirilecek olan en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri. İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alacak olan proje Topkapı Nakliyeciler Ambarı arazisi üzerinde konumlandırılacak. Topkapı’da bulunan ve arsa geliştirme süreci dört yıl süren bu yeni projemiz toplam 52 bin metrekare olan iki yeşil alana sahip. 265 bin metrekaresi toprak üstü olmak üzere, toplam 492 bin metrekare inşaat alanına sahip bulunan projenin arsa geliştirme bedeli 250 milyon dolar. İnşaat yatırımım ise 1 milyar TL olarak öngörüyoruz. 71 adet ticari alan ve 96 adet ofis ile birlikte, toplam 2.182 adet bağımsız bölümün olduğu projede 1 + 1’den 5+1’e kadar daire seçeneklerisunuyoruz.

Projenin ismi ve metrekare fiyatları belli oldu mu?
İsmini Eylül’de lansman döneminde açıklayacağız. Ama kesinlikle bir Türk ismi olacak. Metrekare fiyatını 8-9 bin TL olarak belirledik. Talep toplamaya başladık. Burada da yüzde 10-15 aralığında bir indirim düşünüyoruz.

Kentsel dönüşüm üzerine çalıştığınız başka projeler var mı?
Kentsel dönüşüm İstanbul’da bir fırsat. Son yapılan mevzuat değişiklikleri ile önü daha da açıldı. Şu anda tek sıkıntı süreci yürütmek. Halen bu kapsamda çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Takip ettiklerimiz de var, bize gelen teklifler de. Özellikle Ulus, Maslak ve Zeytinburnu yöresinde yoğun temaslarımız var. Önümüzdeki yıl içinde bunlardan biri kesinleşmiş olur.

Satışları artırmak için Ürdün’de de pazarlama çalışmalarınız olacak mı?
Şu anda burada yaptığımız kampanyalar ve çalışmalar yeterli. Herhangi özel bir çalışma yapma ihtiyacı duymuyoruz. Buradaki kampanyalarla zaten yeterli derecede yabancı yatırımcı çekiyoruz.

Yabancılara satışınız ne kadar ve rakamları yeterli buluyor musunuz?
Yabancı yatırımcı açısından Türkiye yatırımları yeterli değil. Son yıllarda yüzde 2 düzeyinde. 2015-2016’ya göre bir artış var ama yine de bu rakam düşük. Oran yüzde 9-10 civarında olmalı. Bahçeşehir projemizde ağırlığı Ortadoğu ve Körfez Bölgesi olmak üzere oran yüzde 15 civarında. Az da olsa Avrupa’dan gelen yabancılar da var.

Yatırım için Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz?
Türkiye ekonomik verileri ve siyasi istikrarı dolayısıyla önemli fırsatlar sunuyor. Ortadoğu ve Batı arasındaki bölgede tek istikrarlı ülke olarak görüyoruz. Nitekim darbe girişimi ve gerçekleştirilen bir seçime rağmen sektör büyümeye devam ediyor. Ülkenin sektörümüze de ihtiyacı var. Bu nedenle özellikle İstanbul’da yatırımlarımıza hiç ara vermeden devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde enerji, sanayi ve savunma sistemleri alanına da girmeyi planlıyoruz.

İstanbul dışında yatırım düşünüyor musunuz?
Antalya’da bir lojistik projesi yaptık. Gaziantep, Ankara, Bursa, Konya, Adana, Antalya ve İzmir’i de yakından takip ediyoruz, inşaat buralarda da çok iyi gidiyor. Veriler de iyi. İleride buralarda da çalışabiliriz.

Hükümetin satışları artırmaya yönelik aldığı önlemleri nasıl buluyorsunuz?
Daha önceki kampanyalara katıldık. Topkapı için de gerekli fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Katılmayı planlıyoruz. Bunlar stokları eritmek için bir ihtiyaç. Ancak bizim temennimiz bunların kalıcı olması yönünde. Alman önlemlerin yeterli olmadığım düşünüyoruz. Çalışmalardan memnunuz ama temennimiz bunların kalıcı olması. Bu kapsamda faizlerde indirim, KDV’de ve tapu harcında kalıcı indirimler, ilk konut alana yönelik özel uygulamalar yapılabilir. 1 milyon dolarlık alım yapan yabancıya vatandaşlık verilecekti. Ama uygulamaya geçmedi. Bunun gerçekleşmesini bekliyoruz. Şu anda konut alan yabancıya sadece oturma izni veriliyor.

Kanal İstanbul ile de ilgilendiğinizi biliyoruz…
Evet, Kanal İstanbul bölgesinde ciddi fizibilite çalışmalarımız var. Satın almamız zorunlu değil. Hasılat paylaşımı da olabilir. O bölge imara açıldıktan sonra satın almalar devreye girecektir, ilgileniyoruz. Şu anda metrekare fiyatları 400-600 TL civarında.

Ne kadarlık bir portföye sahipsiniz?
Topkapı, Bahçeşehir, Antalya’da arsalarımız var. Yalova’da Kirazlı’da da konut bölgesinde 100 dönümlük bir arazimiz bulunuyor. Şu anda Türkiye’de 1 milyar dolarlık bir yatırım hacmine sahibiz. Yeni araziler alma konusunda da ekonomik bir sıkıntımız yok

Mermer ve seramik yatırımlarınız nasıl gidiyor?
Antalya’da iki mermer ocağımız var. Mermerde ihracatımız aylık 250 konteyner. Bir kısmım biz üretiyoruz, bir kısmını üretilmiş olarak alıp ihraç ediyoruz. Seramik üretimimiz ise yok. Sadece ticaretini yapıyoruz. Yıllık ortalama 100 konteyner seramik ihracatımız var. Körfez ülkeleri, İtalya ve ABD’ye ihracat yapıyoruz. Geçen sene sadece mermer ihracatımız 22 milyon dolara ulaştı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI