Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri, 29 Aralık 2020 tarihinde, online platformlar üzerinden düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu.
Altın Çekül Ödülleri’nin 26.sı, 50 yıla yakın süredir yapı malzemesi firmalarına, bir ürün vitrini, iletişim kanalı, malzeme seçicilerle tanışma imkânı sunan çok kanallı tanıtım hizmetiyle, inşaat piyasasındaki kilit endüstri profesyonellerine erişim sağlayan YAPI KATALOĞU çatısı altında düzenlendi.
Ödül töreninde, Yapıda İnovatif Ürün Altın Çekül ödülünü “Avalanche” ürünü ile Belenco alırken, “3D Bank ve Çöp Kutusu” ürünü ile İSTON, Yapıda İnovatif Ürün Gümüş Çekül ödülüne layık görüldü. Yapıda İnovatif Ürün Jüri Teşvik Ödülü ise “Tunex HQ” ile DKM İnşaat’ın oldu.
1991 yılından 2017 yılına kadar Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ve tek ürün ödülü olma unvanını taşıyan, 2020 yılı itibariyle YAPI KATALOĞU çatısı altında düzenlenen “ALTIN ÇEKÜL” ödüllerinde, üç ana kategoride en iyilerin belirlendiği ödüller, 29 Aralık 2020 tarihinde online olarak düzenlenen etkinlikle sahiplerine verildi.
Jüri Listesi ve Değerlendirme Kriterleri
Dr. Oya Akman (Endüstri Ürünleri Tasarımcısı), Avi Alkaş (JLL Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı, AYD Başkan Yardımcısı), Zafer Baysal (ULI Türkiye Başkanı), Doç. Dr. Ece Ceylan Baba (Yeditepe Üni. Mimarlık Bölümü Başkanı), Sibel Dalokay Bozer (İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı), Paolo Debiaggi (Mimar, Politecnico di Milano Yapı Teknolojileri Bölümü Öğr. Gör.), Nida DeBusk (Proje Genel Müdürü, North Carolina Greensboro Üni), Kurtul Erkmen (Mimar), Ayşe Hasol Erktin (Mimar), Dr. Duygu Erten (Yük. İnşaat Mühendisi, Akademisyen, Sürdürülebilirlik Kıdemli Danışmanı), Massimo Guerini (BIMobject® İtalya Satış Müdürü), Gordon Guillaumier (Tasarımcı), Gülçin İpek (Sektör Uzmanı / Mimar), Cem Kafadar (İnş. Müh. 1İnşaat Danışmanlık Kurucusu), Deniz Karabacak (Mimar, Teknoloji Danşmanı), Ebru Ünver Karaer (Yüksek Mimar – ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı), Gökhan Karakuş (Tasarımcı), Mine Koyaz (Y. Mimar, İstanbul Bilgi Üni. Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlisi), Tayfun Küçükoğlu(Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı), M. Pınar Mengüç (Professor ve EÇEM Direktörü, Özyeğin Üni), Francesca Schepis(Mimar, PhD, Mediterranean University of Reggio Calabria Öğretim Görevlisi), Prof. Dr. Hasan Şener (İstanbul Medipol Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Leyla Tanaçan (İTÜ Mimarlık Fakültesi-Mimarlık Bölümü-Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Çiğdem Tekin (MSGSÜ Mimarlık Bölümü Yapı Fiziği ve Malzeme Bilim Dalı Öğretim Görevlisi), Prof. Dr. Onuralp Yücel (İTÜ, Kimya Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi)’den oluşan seçici kurul tarafından Yapıda İnovatif Ürün, Fikir ve Pazarlama olmak üzere üç ana kategoride, bu yıl başvuran ürünler;
- Önerilen ürünün yapım sürecinde teknolojik gelişme sağlaması,
- Son derece yenilikçi üretim süreçleri ve teknolojileri içermesi,
- Üretiminde ekolojik dengenin gözetilmesi,
- Bilinen bir malzemeye şimdiye kadar sahip olmadığı bir özelliğin kazandırılması ile yeni imkânlar yaratması,
- Yapıdaki kullanımının halen gelişime açık olması,
- Malzemenin üretiminde, yapılardaki uygulamasında ve binanın kullanım sürecinde enerji tasarrufu sağlaması, sürdürülebilirlik,
- Güvenlik, sağlamlık ve dayanıklılık,
- Üretim ve kullanım süresince çevreye ve sağlığa zararlı bir yönü olmaması,
- Özgünlük ve inovasyon,
- Tasarım kalitesi, estetik,
- Bağlama uygunluk, sosyal uyum,
- Detaylar, üretim teknolojisi ve kalitesi,
- Ergonomi, kullanıcı odaklılığı, fonksiyonellik
kriterleri ile değerlendirildi.
Yapıda İnovatif Ürün “Altın Çekül”, “Gümüş Çekül”, “Teşvik Ödülü” ve “Kategori Özel Ödülleri” Listesi
“2020 ALTIN ÇEKÜL Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri”nde, Altın Çekül’ü “Avalanche” ürünü ile Belenco aldı. Gümüş Çekül ödülünü, “ISTON 3D Bank ve Çöp Kutusu” ürünü ile İSTON alırken, DKM İnşaat, “Tunex HQ” ürünü ile Jüri Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.
Yapı sektörünün “prestij ödülü” olarak da anılan Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri’nde bu yıl ilk defa Kategori Özel Ödülleri de sahiplerini buldu. 18 farklı kategoride ödül alan firmalar ve ödül aldıkları kategoriler şöyle sıralandı:
YAPI KATALOĞU KABA YAPI KATEGORİ EŞDEĞER ÖDÜLÜ: ABS Plus – Ayarlanabilir Hafif Dolgu Sistemi, ABS YAPI
YAPI KATALOĞU KABA YAPI KATEGORİ EŞDEĞER ÖDÜLÜ: Macromesh 54, Atlas1 Yapı
YAPI KATALOĞU İNCE YAPI, CEPHE CAMLAMA SİSTEMLERİ KATEGORİ ÖDÜLÜ: TAMBALKON, Albert-Genau / Işıldak
YAPI KATALOĞU İNCE YAPI, SIVA / BOYA SİSTEMLERİ KATEGORİ ÖDÜLÜ: Klima Sağlıklı Sıva ve Boya Sistemleri, BAUMIT
YAPI KATALOĞU İNCE YAPI, DEKORATİF BOYA KATEGORİ ÖDÜLÜ: Metalium Effect, DEKA BOYA
YAPI KATALOĞU İNCE YAPI, SU / NEM YALITIMI KATEGORİ ÖDÜLÜ: DELTA®-FASSADE COLOR, Dörken Sistem
YAPI KATALOĞU İNCE YAPI, DIŞ CEPHE KAPLAMALARI KATEGORİ ÖDÜLÜ: Technowood Alu Siding 10, Technowood
YAPI KATALOĞU İNCE YAPI, PENCERE / KAPI KATEGORİ ÖDÜLÜ: Wasecco 75, WAS System / Ahşappen
YAPI KATALOĞU İNCE YAPI, YAPI KİMYASALLARI KATEGORİ ÖDÜLÜ: Tytan Professional THERMOSPRAY, Selena Yapı Kimyasalları
YAPI KATALOĞU ZEMİN KATEGORİ ÖDÜLÜ: SAGA 2 CONNECT, Yaktaş
YAPI KATALOĞU DUVAR KATEGORİ ÖDÜLÜ: C-Wall ExPro, Artstone
YAPI KATALOĞU ZEMİN / DUVAR KATEGORİ ÖDÜLÜ: Hypnos, Bien Seramik
YAPI KATALOĞU TAVAN KATEGORİ ÖDÜLÜ: Cretox Beton Panel, Neteren
YAPI KATALOĞU ELEKTRİK – OTOMASYON KATEGORİ ÖDÜLÜ: Odace anahtar, Schneider Electric
YAPI KATALOĞU AYDINLATMA KATEGORİ ÖDÜLÜ: FlyingLineer Horizontal, Sonled
YAPI KATALOĞU DIŞ MEKÂN MOBİLYA KATEGORİ ÖDÜLÜ: Tashoven, Refsan
YAPI KATALOĞU MUTFAK – BANYO KATEGORİ ÖDÜLÜ: Uniq, KALESERAMİK
YAPI KATALOĞU PEYZAJ – ÇEVRE DÜZENLEME KATEGORİ ÖDÜLÜ: ADDAGRIP, Teracco
Altın Çekül Pazarlama ve Fikir Ödülleri Listesi
Tüm dünya olarak zor günlerden geçtiğimiz 2020 yılında yenilikçi vizyonlarıyla hazırlamış oldukları kampanyalar ile sektöre katkıda bulunan firmalar da Pazarlama ve Fikir kategorisinde ödüllendirildi.
Pazarlama Kategorisi, En İyi Tanıtım Projesi Ödülünü, “Biboya.com.tr Lansman Kampanyası” ile Kalekim alırken, AGT “Taç Utangaçlığı / Birlikte Yenileneceğiz” projesi ile En İyi Tanıtım Projesi Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Aynı kategoride, En İyi Sektörel Eğitim Projesi’nin de sahiplerini bulduğu ödül töreninde Deka Boya “Çocuklarımızın Geleceği Ustalıkla Şekillensin” projesi ile En İyi Sektörel Eğitim Projesi Ödülü’nün sahibi olurken, En İyi Sektörel Eğitim Projesi Teşvik Ödülü’nü, “Geleceğin Mimarları İle Buluşuyoruz” projesi ile Kılıçoğlu / Megaron aldı.
Fikir Kategorisinde ise, Fikir – Tüzel Fikir Ödülü, “Bi’Boya Fresh Comfort” ile Kalekim’in oldu.