Daha önce yine Sütlüce bölgesinde, Haliç’i tepeden gören ve dünyanın sayılı LEED Gold sertifikalı otellerinden Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn Hotel’i inşa eden Alman orijinli Amplio Emlak Yatırım A.Ş., oteli kucaklarcasına saran toplam 30 bin metrekarelik arsada hayata geçirdiği kentsel dönüşüm projesi Haliçenazır’ı, 13 Aralık Cuma günü Maslak’taki merkez ofisinde görücüye çıkardı.
BASIN TOPLANTISINI İZLEMEK İÇİN RESMİ TIKLAYINIZ
“Görünmez Otel”i inşa ettiler
Toplantıda konuşan Amplio Emlak Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, Haliçenazır projesinin Türkiye’deki sayılı sosyal ve çevreci kentsel dönüşüm projelerinden biri olduğunu söylerken, yerel yönetimin yönlendirmesinin ve bölge halkının isteğinin önemine vurgu yaptı. Babaoğlu projede kaybolmaya yüz tutan mahalle dokusunu canlı tutmanın yollarını aradıklarını belirterek “Haliçenazır’ı hazırlarken kapalı site veya bölgenin dokusuyla uyumsuz bir mimariden kaçındık. Daha önce yine bu lokasyonda inşa ettiğimiz oteli de Haliç’in dokusuna uygun inşa ettiğimiz için bazen insanlar otelimizi seçemiyorlar ve bu yüzden ‘Görünmez Otel’ dedikleri de oluyor” diye konuştu.
Ünlü şehir plancısı gönüllü çalıştı
Projenin Haliç sırtlarında riskli alan ilan edilen bir bölgede hayata geçirildiğini ifade eden Babaoğlu, “Burada amacımız, otelde olduğu gibi yine Haliç’in dokusuna uygun bir şekilde ve az katlı binalar inşa etmek. En yüksek binamız 10 katlı olacak. Ayrıca yaşayan bir proje tasarladık. Örneğin projemizin içinde tam 7 adet meydan var. İnsanlar bu meydanlarda tıpkı bizlerin çocukluğunda yaşadığı sosyal mahalle hayatını yaşayacak. Projemizde yaklaşık 40 metrelik bir kot farkı var, bu yüzden de proje içindeki yolları engellileri, yaşlıları ve bebek arabalarını düşünerek, kavisli şekilde tasarladık. Haliçenazır projemizde özellikle son günlerde kamuoyunu çok meşgul eden siluet konusuna saygılı ve uygun bir tasarım geliştirdik. O kadar ki, dünyaca ünlü Alman şehir plancısı Prof. Albert Speer projemizin mimari tasarımını görünce adeta gözleri yaşardı ve ‘Sizden para falan istemiyorum, bu projede size yardım etmek istiyorum. Muhteşem bir iş bu’ dedi” ifadelerini kullandı.
Adaletli, borçsuz, yerinde dönüşüm
Haliçenazır projesinde “yerinde dönüşüm” ilkesini uyguladıklarını belirten Babaoğlu, “Bölgede yaklaşık 170 hak sahibi var. Şu an hemen hepsiyle tek tek sözleşme yapmış bulunuyoruz. Yaklaşık 16 bin metrekare olan ilk etabımızda yıkım işlemi tamamlandı. Kira yardımları da verilmeye başlandı. Haliçenazır’da hak sahipleri borçlandırılmadan uygulama yapılacak. Sadece hakkaniyetli dağıtım adına tapusuz ve ruhsatsız binalara farklı, kat irtifak veya kat mülkiyetli binalara farklı haklar verildi. Yani binaların hukuk önündeki konumlarına göre paylaşım yapıldı. Burada inşa edeceğimiz dairelerin yaklaşık yarısı hak sahiplerine verilecek. Biz kentsel dönüşümde gettolaşmaya da karşıyız. Bu proje tamamlandığında memurundan işadamına, manavından sanatçısına herkes iç içe yaşayacak” diye konuştu.
Fiyatlar 250 bin TL’den başlayacak
Projelerinin halihazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda onay sürecinde olduğunu belirten Babaoğlu, “Teknik ve ticari ayrıntıları bu süreçten sonra belirleyeceğiz. Ancak ilk etabımızda 300 civarında daire olacağını söyleyebilirim. Haliçenazır projemizde dairelerimiz 1 oda 1 salon 45 metrekareden başlayarak büyüyecek ve satış fiyatlarımız ise yaklaşık 250 bin TL ile 800 bin TL arasında olacak. Projemizin toplam maliyeti ise 300 milyon TL dolaylarında” dedi. Projede doğalgazın kullanılmayacağını ifade eden Babaoğlu, “Haliçenazır projesi, tıpkı Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn Hotel gibi doğa dostu ve çevreci bir anlayışla inşa ediliyor. Bu yüzden de karbon salınımını en aza indirmek için projemizde doğalgaz yerine ısı pompası kullanacağız. Bu sayede kış aylarında ısınma için çok daha az harcama yapılacak” şeklinde konuştu. Aynı sistem sayesinde tüm dairelerde sıcak-soğuk su ve klima imkânı da bulunacağını belirten Alaeddin Babaoğlu, çeşmeden akan suyun içilebilmesi adına da çalışmalar yaptıklarını aktardı.
“Kentsel dönüşümü seferberlik gibi düşünmeliyiz”
Kentsel dönüşümün Türkiye’nin en acil sorunu olduğunu, bu konuya bir çeşit seferberlik gibi bakılması gerektiğini kaydeden Babaoğlu, “Kentsel dönüşüm deyince biz Türk insanı olarak bir kere gözümüzde beliren o dolar işaretlerini kaldırmamız lazım. Bunun yerine hayat kalitemizi nasıl yükseltebiliriz, onu düşünmeliyiz. Zira oturduğumuz semt ve ev, bizim yaşam kalitemizi doğrudan etkiliyor. Kentsel dönüşüm bu açıdan Türk insanı ve özellikle de İstanbullu için bulunmaz bir fırsat” ifadelerini kullandı. Babaoğlu ayrıca, Haliç bölgesine kentsel dönüşüm için toplamda 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.