23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerAnadolu firmaları İstanbul'u inşa etmeye geliyor!

Anadolu firmaları İstanbul’u inşa etmeye geliyor!

Gayrimenkul sektörü, son yıllarda özellikle İstanbul'da gelişim gösteriyor. İstanbul'daki bu hareketi gören Anadolu merkezli firmalar da bu pazara yönelmeye başladı. Başta Ankara  olmak üzere, Diyarbakır, Trabzon, Adana, Konya ve Bursa gibi şehirlerde büyük işlere imza atan inşaat firmaları İstanbul'un yolunu tuttu. Özellikle 2016 yılında Anadolu şehirlerinden İstanbul'a gelen firmaların yaptığı proje sayısında artış yaşanacak. 
Anadolu'dan İstanbul pazarına adım atanların başında Ankaralı firmalar geliyor. Örneğin Sinpaş, 1974'te Ankara'da kurulmasına rağmen genel müdürlüğünü Ankara'dan İstanbul'a taşıdı. Sinpaş, son yıllarda İstanbul'a odaklanırken, Ankara'daki faaliyetlerini de sürdürmeye devam ediyor. İstanbul'da proje geliştiren bir diğer firma da Ankaralı YDA Grup… 

Zeytinburnu'ndayer alan The İstanbul Veliefendi projesini tamamlayan YDA, şu anda İstanbul Ataşehir Finans Merkezi'ndeki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hizmet binasının yapımına devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bir firmanın daha İstanbul'da projesi satışa çıktı. 

Has Metal'de İstanbul pazarına odaklandı

Ankara'da yaklaşık 250 bin metrekare inşaat alanı tamamlayan Has Metal, DBN Mühendislik ile HASDBN Yatırım Ortaklığı'nı kurarak İstanbul pazarına odaklandı. Kentsel dönüşüm projeleri planlayan ortaklar, ilk adımı Kağıthane'de attı. 

Kağıthane'de 70 milyon dolar yatırımla 108 daireden oluşan Atiye Residence projesini satışa çıkaran ortaklık, kentsel dönüşüm projelerine odaklanacak. 

Ankaralı firmalardan Nata Holding de İstanbul'a geliyor. 

Nata Holding, Gül Proje ile hasılat paylaşımı modeliyle TEM Point adındaki projeyi gerçekleştirecek. 

Sultangazi'de konut, AVM ve işyerinden oluşan karma projenin inşaatına başlanırken, projenin 3 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. 

Ankaralı Nurol, Yenigün İnşaat, Türkerler, Mesa, Kuzu ve Tepe İnşaat gibi müteahhitlik devleri de İstanbul'un farklı yerlerinde projelerini inşa eden firmalar arasında yer alıyor. 

Diyarbakırlı ortaklık

2015 yılının sonunda Diyarbakır kökenli olan iki firma Sinanlı Yapı ve Yiğit Grup da kentsel dönüşüm için İstanbul'da bir araya geldi. İlk adımı İstanbul Fikirtepe'de atan ortaklar, İstanbul'da yeni projeler de planlıyor. 

İlk etapta Fikirtepe'de 1.100 konutluk proje inşa edecek olan ortaklar, Etiler ve Gazisomanpaşa'da da arayışlarını sürdürüyor. Yiğit Grup'un ayrıca Fortis İstanbul adındaki bir projesi de devam ediyor. Bu firmaların dışında Bursa'dan Bak Yapı, Gaziantep'ten Şölen, Kayseri'den İpekar ve Başyazıcıoğlu da İstanbul piyasasına adım atmıştı. 

Adana, Mersin ve Konya'dan büyük ilgi var

ÇOK fazla bilinmese de Nef markasıyla yükselişte olan Timur Gayrimenkul, istanbul'dan önce Mersin'de birçok işe imza atmıştı. Mersin'den gelen bir diğer firma da Gedizler Yapı oldu. 

Bölgeden İstanbul'a giriş Mersin'le sınırlı kalmadı. Adana'nın en bilinen müteahhitlerinden Kulak inşaat da İstanbul pazarı için hazır. 1943 yılından bu yana Adana'da nitelikli konutlar yapan Kulak inşaat, İstanbul'a Büyükçekmece'den adım attı. Firmanın hedefinde Sefaköy, Basın Ekspres ve Maslak'ta projeler var. 

Adana ve Mersin'de geliştirdiği projelerle bilinen Çukurova Gayrimenkul de son dönemde istanbul Kartal'da geliştirdiği projelerle adından söz ettiriyor. Konyalı Okkalar inşaat, istanbul'da 'Arma' markalı projelerini geliştiriyor. Konyalı bir başka firma olan Seha Yapı'nın da istanbul'da arayışlarını sürdürdüğü biliniyor. 

Karadeniz fırtınası esecek

İSTANBUL pazarına bir giriş de Trabzon'dan yaşanıyor. Trabzonlu iş adamı, Trabzon Sanayici ve Girişimci iş Adamları Derneği Başkanı olan Emre Aksoy tarafından kurulan AKS Grup, Trabzon'daki gayrimenkul projelerine istanbul'u da eklemeye hazırlanıyor. 

8 yılda toplam 19 projeye imza atan AKS, istanbul'daki konut projesi AKS FOCUS'u Şubat ayı içinde satışa sunacak.

Neden İstanbul'a akın ediyorlar?

İSTANBUL'DA arsa bulmakta zorlanan inşaat firmaları Anadolu'ya yönelirken, Anadolu'dan da İstanbul'a akının başlamasının birçok sebebi var. Bunlardan ilki, yoğun rekabete rağmen İstanbul'da talebin Anadolu'ya göre daha yüksek olması, ikincisi, fiyatların yüksek olmasından dolayı firmaların istanbul'da daha fazla kâr edeceğini düşünmesi. Üçüncüsü de kentsel dönüşüm olarak gösteriliyor. Anadolu'dan gelen firmalar, kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini açıklıyor. 

Vatan

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI