Hükümetin 10 haziran 2022 tarihinden başlayarak 1 temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranının yüzde 25’e sabitlemesi, Ankara’da kiralık konut fiyatlarını yüzde 50 artırırken kiralık konut arzını da yüzde 40 düşürdü!
Türkiye’de barınma sorunu giderek sosyal bir krize dönüşürken, kiralık konut sektöründe ev sahibi kiracı ilişkileri de çıkmaza sürüklendi. Piyasa koşulları gereği Ankara’da kiralık konut fiyatlarında son bir yılda yüzde 148 oranında artmasının ardından sabit ve alt gelir gurubunun yaşadığı barında sorununa karşı hükümet, geçici olarak 1 Temmuz 2022-2023 arası kira artış oranını yüzde 25 sınırı getirdi.
Hükümet kiracıyı koruyayım derken, mülk sahiplerinin tepkisi çekti
Gerçek enflasyonun yüzde 160’larda olduğu Türkiye’de kira artış oranına yüzde 25 sınırı getirilmesi sonrası Ankara’da kiralık konut ilanları yüzde 40 oranında düşürdüğünü belirten Gayrimenkul ekonomisi ve emlak pazarlama alanında faaliyet gösteren Gayrimenkul PR, “Ankara’da kiralık konut arzı azalınca mevcuttaki kiralık evlerin fiyatları yüzde 50 oranında arttı” açıklamasını yaptı.
Şirketten yapılan açıklamada, mülk sahiplerinin evlerini kiraya vermekten vazgeçtiğine dikkat çekildi.
Kiralık konut fiyatları astronomik rakamlara yükselecek
Hükümetin kiracıları korumak için iyi niyetli bir adım attığını ancak piyasadan kopuk bir karar alındığını ifade eden Gayrimenkul PR şirketi şunları kaydetti;
“Mülk sahiplerinin mülkiyetten doğan haklarına kanunla müdahale edildi. Bu şartlar altında mülk sahiplerinin evini kiraya vermesi hukuki açıdan riskler barındırırken, finansal açıdan karlı ve mantıklı görülmüyor. Kimi kötü niyetli kiracılar, ‘nasıl olsa tahliye davaları uzun sürüyor diyerek ne kirasını ödüyor ne de evi tahliye ediyor. Hali hazırda kiracı tahliye davaları yüzde 300 oranında arttı. Kiracı sorunu ile uğraşmak istemeyenler, evlerini boş tutuyor. Kiralık konut krizinin çözümü için zorlayıcı tedbirler yerine önce piyasa doğru okunmalı ardından arzı artırıcı önlemler alınmalı.”