25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerAntakya Kuzeytepe’de kurulan Örnekevler Yaşam Köyü tamamlandı..

Antakya Kuzeytepe’de kurulan Örnekevler Yaşam Köyü tamamlandı..

Örnek Evler Projesi kapsamında Antakya Kuzeytepe’de kurulan Örnekevler Yaşam Köyü’nün resmi açılışı 22 Ekim’de Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Valilik çalışanları, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Büyükşehir Belediyesi Çalışanları, projeye emek vermiş gönüllüler, malzeme sponsorları, destekçiler ile köyde yaşayan ailelerin katılımıyla gerçekleştirilecek. 66 dönümlük arazi üzerinde 100 adet tinyhouse’dan oluşan projede çocuklarla yetişkinler için deprem sonrası travma başta olmak üzere psikolojik destek ve toplum bilincini artırmaya yönelik eğitimler ve sosyal aktiviteler de yer alıyor.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından çıkan acil barınma ihtiyacına yönelik tedarikçilerin sağladığı malzemelerle mimarlar, iç mimarlar ve yapı ustaları başta olmak üzere farklı disiplinlerden gönüllü bir ekip tarafından geliştirilen Örnek Evler Projesi’nde mutlu sona gelindi. Örnekevler Yaşam Köyü adı verilen 100 adet tinyhouse’dan oluşan projede çocuklarla yetişkinler için deprem sonrası travma başta olmak üzere psikolojik destek ve toplum bilincini artırmaya yönelik eğitimler ve sosyal aktiviteler de bulunuyor.  Antakya Kuzeytepe’de kurulan Örnekevler Yaşam Köyü’nün resmi açılışı 22 Ekim’de Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, projeye emek vermiş gönüllüler, malzeme sponsorları, destekçiler ile köyde yaşayan ailelerin katılımıyla yapılacak.

Doğa ile uyumlu, afet ve sonrasına dayanıklı

Hatay için yapılmış en önemli, sürdürülebilir ve özel projelerden biri olan Örnek Evler’in, depremin yaralarını sarmak adına büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Örnek Evler Projesi Kurucularından Zülal Çakıcı, “Afetlere gerçek anlamda dayanıklı bir yaşam biçimi hem doğa hem insanlar arası güçlü sosyal ve ekonomik ilişkilerin kurulması ile mümkün olabilir. Örnek Evler Projesi’ni de bu doğrultuda doğa ile uyumlu, afet ve sonrasına dayanıklı, topluluk bilinci içerisinde bir dayanışma ortamının sağlandığı ve her gelir seviyesinden insanın erişebileceği yaşam alanlarının temin edilmesine örnek olmak adına hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında İstanbul’da tamamen gönüllülerden oluşan bir grupla yapımını tamamladığımız 100 adet tinyhouse’ları66 dönümlük arazi üzerinde yerleştirdik. Oturum alanına inşa edilecek tarım ve hayvancılık alanları, yağmur suyu toplama sistemleri, yenilenebilir enerji sistemleri ve sosyal tesisleri sürdürülebilirlik odaklı tasarlayıp ekonomik ve sosyal yapının oturum alanında kurulması sağladık. Konutlara dezavantajlı gruplardan seçilen depremzedeleri yerleştirdik. Yerleşkede yaşam başlangıcını takiben 18 ay boyunca ilgili derneklerle proje iş birlikleri yapılarak, çocuklar ve yetişkinler için deprem sonrası travma başta olmak üzere psikolojik destek ve toplum bilincini artırmaya yönelik eğitimler ve sosyal aktiviteler de düzenlenecek. Proje kapsamında yerleşkede üretilecek ürünler için ticarileşme ve markalaşma konusunda uzman desteği sağlanarak, yerleşkedeki bireylerle kooperatif kurulup sürdürülebilir bir gelir için kurumsal satış bağlantıları kurulacak” dedi.

Proje kapsamında yapılması gereken etkinlik sayısı en az 600

Projenin hedeflerine ulaşabilmesi ve her bir site sakininin en fazla faydayı elde edebilmesi adına süreç içinde çeşitli aktivitelerin düzenleneceğini vurgulayan Çakıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Aktivitelerimiz, yetişkin ve çocuklar için ayrı olacak şekilde uzman danışmanların yönlendirmesi ile hazırlanacak ve bir etkinlik takvimi belirlenecek. Projenin ilk üç ayında uzman danışmanlarca ve yerleşke sakinlerinin görüşleri alınarak etkinlik içerikleri hazırlanacak ve etkinlik takvimi belirlenecek ve devam eden aylarda da etkinliklerimiz başlatılacak. Bu süreçte büyük bir kısmı çocuklara özel olmak üzere haftalık ortalama beş adet etkinlik organize edilmesi ve proje sonuna kadar toplamda en az 600 etkinlik yapılmasını hedefliyoruz. Proje kapsamında sürekli iyileştirmenin sağlanması adına sitede yaşam başlangıcı ve takip eden 18 ay boyunca üç ayda bir ‘Proje Performans Değerlendirme Anketleri’ yapılacak. Değerlendirme sonuçlarından elde edilecek geri bildirimler ışığında ise projede sürekli olarak iyileştirmeler planlayacağız.”

5 Kasım’da Küçükçiftlik Park’ta dayanışma konseri düzenlenecek

Hatay için yapılmış en önemli, sürdürülebilir ve özel projelerden biri olan Örnek Evler’in sürdürülebilirliğine katkı sunacak daha fazla kişi ve kuruma ulaşmayı ümit ettiklerini söyleyen Çakıcı, “Depremin yaralarını sarmak ve barınma ihtiyacını doğa ile uyumlu, konforlu, iyileştirici özellikleriyle karşılayan sürdürülebilir Örnek Evler Projesi yaşam köyünde yaşayan kadınlar ve çocuklar için 5 Kasım’da bir umut ışığı yakacağız. Hatay’ın topraklarından yükselen dayanışma rüzgarına katılmak ve bu toprakların gücünü göstermek için KüçükÇiftlik Park’ta bir araya geleceğimiz bu etkinlikte birçok sanatçı konser verecek. Yanı sıra Hataylı kadın girişimcilerin kalkınmalarına destek olmak için satış stantları, sponsorların katılımlarıyla yapacağı etkinlikler ile dolu dolu bir anma günü gerçekleştireceğiz. Bu özel günde müziğin ve dayanışmanın gücüyle Hatay’ın yaralarını sarmaya ve yeni umutlar yeşertmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI