“Apartman yöneticiliği, bir apartmanın tüm işleri gözden geçirdiğimizde hiç de azımsanmayacak derecede vakit alan bir iştir. Her yıl Mart veya Nisan aylarında apartmanlarda ve sitelerde Genel Kurullar yapılır. Genel Kurullar'da; apartman gelir gider – borç alacak durumu ortaya çıkar ve birçok apartman sakini hesapları incelemeden bir önceki yönetimi ibra ederler ve yine aynı kişileri yönetime seçerler.
Öncelikle KAT MÜLKİYETİ KANUNUNA göre apartmanlarda ve sitelerde mutlaka yönetim planı olmalıdır. Apartmanların bu yönetim planına göre yönetilmesi gerekir. Toplanan aidatların belli bir yüzdesi, örneğin aidatın %20’si çalışanların işten çıkartılması veya emekli olması durumunda kullanılmak üzere KIDEM TAZMİNATI fonu olarak saklanması gerekmektedir. Bu kıdem tazminatı fonuna kesinlikle çeşitli zamanlarda apartmanın masraflarını karşılamak amacıyla dokunulmaması ve bir bankada tutulması gerekir. Herhangi bir çalışanın işten ayrılması durumunda bu paradan karşılanması gerekir. Tazminat ödenmesi durumunda; yıllardır çalışan apartman görevlisinin işine son verildiğinde apartmana yeni taşınmış bir sakinden kendisine düşen payın istenmesi doğru değildir. Doğru olan kendisinden önceki apartman sakinlerinin ödemiş olduğu aidatlardan bir kısmından tutulan paradan bu tazminatın ödenmesidir” dedi.
"Apartman ve site yönetiminde sık yapılan hileler"
Genel olarak apartmanlarda en çok “Fatura” hilelerine rastlanılmaktadır.
Teklif almadan, eşe, dosta yaptırılan işler, yapılan işlerden komisyon alma, faturaları şişirme, yapılmayan işi yapmış gibi gösterme, kendi kişisel işlerini apartmanın işiymiş gibi faturalatma, sıklıkla yaşanan hilelerdir.
Çalıştırılan görevlinin, izin haklarının, mesaisinin, ikramiyelerinini, hatta sigortasının ödenmemesi de en fazla rastlanılan hilelerdendir.
"Diğer hileler"
– İş yaptırdığı firmadan komisyon alma veya kendisinin de ödemesi gereken bir apartman giderini karşı firmaya ödettirmek.
– İşi faturasız yaptırıp karşılığında gider makbuzu ile ödenenden fazla makbuz düzenlemek.
– Karşı firmaya ödeme yapmadığı halde sahte makbuz düzenleyip ödeme yapmış gibi gösterip, zimmete para geçirmek.
-Faturaları gecikmeye sokup parayı kendi namına kullanma, özellikle merkezi ısınma sistemlerinde üç fatura borcu olana kadar, verilen enerji kesilmemektedir.
-Apartman ya da sitede işi faturasız yaptırıp, dışarıdan daha düşük KDV ile fatura almak. Özellikle mantolama veya büyük inşaat tadilatı veya park bahçe onarımı gibi büyük montajlı işlerde işi tanıdığı müteahhide vermek, Müteahhitlerden kendisinin ödemesi gereken ücreti ödemiş gibi göstermesini veya başka bir yerdeki masraflarının karşılamasını istemek.
– Yapılmamış bir işi yapmış gibi gösterip, gider makbuzu düzenleyerek para almak.( Örneğin bahçıvan veya dışarıdan sağlanan temizlik işçisine işi yaptırmış gibi göstermek şeklinde yapılır.)
– Bazı fatura ve belgeleri defalarca gider olarak gösterip, deftere kaydetmek.
– Deftere kaydedilen gelir ve gider kalemlerinin toplamlarını bilerek fazla toplamak.
APARTMAN YÖNETİCİLİĞİNDE HİLEYİ ÖNLEMEK İÇİN:
– Apartman yönetiminde görev alacakların belirlenmesinde şeffaf, tarafsız ve etkin kişilerin olması sağlanmalıdır.
– Özellikle yöneticinin ısrarla istediği bazı kişilerin denetçi seçilmesini istemesi kuşku ile karşılanmalıdır.
– Belli konularda yetki sınırlaması yapılmalıdır. Özellik arz eden konuların veya belli bir rakamı geçen yüksek masrafların Genel Kurul'dan yetki alınarak uygulanması sağlanmalıdır.
– Mutlaka yıl sonu denetimin profesyonel kişilerce yapılması sağlanmalıdır.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için www.pusulaadlimuhasebeuzmanligi.com/ adresine bakabilirsiniz.