17 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetArazi toplulaştırmada 2023 beklentisi 8.5 milyon hektar..

Arazi toplulaştırmada 2023 beklentisi 8.5 milyon hektar..

Türkiye’de arazi toplulaştırma çalışması yapılmaya uygun 14,3 milyon hektar alan bulunurken 2023 yıl sonuna kadar toplulaştırılan arazi büyüklüğünün 8,5 milyon hektara ulaştırılması planlanıyor.

Bu yıl ocak-kasım döneminde 320 bin 161 hektar alanda tescil çalışmaları tamamlanırken yıl sonunda tescil edilmiş toplulaştırılan alanın toplam 6,77 milyon hektara ulaşması öngörülüyor.

Toplulaştırma çalışmaları kapsamında 450 proje gerçekleştirilirken bunların 306’sı tamamlandı, 144’ünde çalışmalar devam ediyor.

Toplulaştırma çalışmalarını 2018’den bu yana DSİ yürütüyor.

Arazi Toplulaştırma nedir?

Arazi toplulaştırma, tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazilerin modern tarım işletmelerinin esaslarına uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesidir.

Daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımıyla üretim faktörlerinden en iyi biçimde faydalanmayı hedefler. Böylece tarımsal üretimde verimlilik artar ve kırsal kesimdeki hayat standartları yükselir.

Toplulaştırma projeleriyle taş toplama, tesviye (pürüzlü bir yeri düz duruma getirme), kapalı direnaj, tarla içi yol yapımı gibi geliştirme hizmetleriyle üretim maliyetlerinin düşmesi, dolayısıyla verimin ve gelirin artması sağlanır. Mülkiyet sorunlarına çözüm üretilir, verimli atıl tarım arazileri tekrar tarıma kazandırılarak çiftçilerin toprağından kopmaması, daha iyi koşullarda üretime devam etmesi sağlanır.

Köy merkeziyle parseller arası yol mesafesinin azalmasıyla ulaşımda, parsellerin büyümesi ve şeklinin düzelmesi sebebiyle de sürüm ve hasatta tasarruf sağlanarak en az yüzde 25 gelir artışı elde edilir. Yol ve su geçit hakkı problemleri önlenir, sulama randımanı yükselir.

Toplulaştırma sayesinde hisseler ayrıldığından ortaklık sorunları, arazi sınır anlaşmazlıkları ortadan kalkar. Her parsel yola kavuştuğu için sosyal huzur sağlanır.

Doğal direnaj hatları birleştirilerek ekolojik koridorlar oluşturulur, doğal alanlar korunur, sera gazı salınımı azalır.

Toplulaştırma projeleriyle birlikte yapılmakta olan yüzey tahliyeleriyle su erozyonu önlenir. Islah çalışmalarıyla taban suyu seviyesi düşürülerek tuzluluk ve alkalilik engellenir bu da verim artışı sağlar.

Arazi toplulaştırma, az parsel, geniş tarla, her parsele yol, zamandan ve yakıttan tasarruf, işgücü ve işçiden tararruf, işbirliği, arazi kullanım planı, modern tarım, ekonomik işletme, sosyal huzur ve gelir artışı sağlar.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI